Veiligheid en handhaving
Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een aantrekkelijke stad, waar Vlaardingers en bezoekers zich welkom, thuis en veilig voelen. Dat begint met het op orde hebben en houden van de basisveiligheid. Dit lukt met inzet van politie, brandweer, Toezicht en Handhaving, jongerenwerkers en bewoners en extra aandacht voor High Impact Crimes. High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor delicten als woninginbraak, overvallen, straatroof en geweldsmisdrijven.
Binnen de gemeente werken meerdere partijen aan het veiliger maken van Vlaardingen. Op deze pagina vindt u informatie over een aantal diensten en over wat u zelf kunt bijdragen aan uw veiligheid.
-
Aanpak hennepkwekerijen
De gemeenten Vlaardingen, Schiedam en Maassluis, de politie, het Openbaar Ministerie, de woningcorporaties en Stedin werken samen om de illegale hennepteelt en de gevaren en overlast die daarmee gepaard gaan een halt toe te roepen.
-
Bestuurlijke boetes
Indien mogelijk geeft de gemeentelijke handhaver de overtreder een mondelinge aankondiging. De gemeente stuurt een besluit bestuurlijke boete waarin staat welke overtreding is begaan, door wie, wanneer en waar. Bij dit besluit zit een factuur die binnen 6 weken betaald moet worden.
-
Brandweer
Brand is iets waar we liever niet aan denken. Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten.
-
Burgernet
Met Burgernet werkt u samen met de gemeente en de politie aan de veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet meedoen, hoe groter de kans is dat de politie snel een verdacht of vermist persoon kan opsporen.
-
Buurtpreventie
De gemeente en politie doen iedere dag hun uiterste best om de stad schoon en veilig te houden. Zij krijgen hulp van buurtpreventieteams.
-
Digitale fraude
Elk jaar worden miljoenen mensen in Nederland slachtoffer van digitale fraude. Ook in Vlaardingen komt deze vorm van criminaliteit voor. Hier leest u wat u als inwoner kunt doen om digitale fraude te herkennen en te voorkomen. Ook leest u wat u kunt doen als u toch slachtoffer bent geworden. Tot slot leest u wat de gemeente zoal op dit vlak doet.
-
Discriminatie melden
Voelt u zich gediscrimineerd of gepest? Omdat u te oud bent? Er anders uitziet? Een handicap heeft? Houd het dan niet stil, maar laat u horen. Want melden helpt!
-
Extreem weer
We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Hierbij kunt u denken aan regen, onweer, sneeuw, ijzel, extreme kou maar ook extreme hitte. Als het nodig is, verstuurt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bij extreme weersverwachtingen waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Dit doen ze om schade en ongelukken zoveel mogelijk te beperken.
-
Hoogwateralarmering
Woont of werkt u in het gebied waar het water op de kades kan komen als het water van de Maas stijgt? Via de Hoogwateralarmering blijft u op de hoogte!
-
Integraal Veiligheidsplan
Het Integraal Veiligheidsplan voor de periode 2024-2027 is online beschikbaar (zie bijlage).
-
Meld een Vermoeden
Met de app ‘Meld een vermoeden’ kunnen bewoners en ondernemers (anoniem) meldingen of signalen insturen over (mogelijke) ondermijning in Vlaardingen. De gemeente ontvangt de melding en behandelt deze vertrouwelijk.
-
Mensenhandel
De gemeente Vlaardingen zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van mensenhandel. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel en het komt binnen allerlei sectoren voor.
-
Ondermijning
Ondermijnende criminaliteit vormt een serieuze bedreiging voor de veiligheid van inwoners, ondernemers, ambtenaren en bestuurders. Het is een diepgeworteld probleem dat ons allemaal raakt, ook de stad Vlaardingen. De gemeente Vlaardingen werkt nauw samen met politie, justitie, de Belastingdienst en andere organisaties om ondermijning te voorkomen, signaleren en aan te pakken.
-
Preventief fouilleren
Preventief fouilleren is het fouilleren van personen in een gebied dat aangewezen is als veiligheidsrisicogebied. Het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied moet aan verschillende voorwaarden voldoen voordat de driehoek (burgemeester, politiechef en de officier van justitie) hierin een besluit neemt. De burgemeester wijst uiteindelijk een veiligheidsrisicogebied aan. Bij preventief fouilleren is er op het moment van fouilleren geen verdenking van het plegen van een strafbaar feit tegen de persoon die gefouilleerd wordt. Het doel van preventief fouilleren is het terugdringen van wapenbezit en -gebruik in Vlaardingen om zo de veiligheid te vergroten.
-
Stop heling
Misschien heeft u wel eens voor een klein bedrag een product op straat of bijvoorbeeld via Marktplaats aangeschaft. Zo’n aankoop lijkt onschuldig en kan aantrekkelijk zijn. Dit is niet altijd het geval. Er bestaat namelijk een kans dat wat u aanschaft van diefstal afkomstig is en u zich schuldig maakt aan heling.
-
Toezicht en Handhaving
Onze medewerkers van Toezicht en Handhaving zien erop toe dat de openbare ruimte schoon, heel, veilig en goed bereikbaar blijft. Dit doen de handhavers in alle wijken van Vlaardingen en daarnaast voeren ze controles uit op bedrijventerreinen.
-
Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond
Huiselijk geweld, bijvoorbeeld in de vorm van fysieke, psychische of seksuele mishandeling, komt vaker voor dan u denkt.
-
Veiligheidspost in de Westwijk
Inwoners uit de Westwijk kunnen op verschillende momenten binnenlopen bij de Veiligheidspost om in gesprek te gaan met de toezichthouders, boa’s of wijkagenten. Dit is de plek om vragen, ideeën en klachten over veiligheid in de Westwijk te delen.
-
Veiligheidswijzer
Met de veiligheidswijzer hoeft u niet langer op zoek naar het juiste telefoonnummer, app of website als u hulp nodig heeft. Alles staat netjes voor u op een rij. Download de veiligheidswijzer, print deze en hang hem bij u in de meterkast. Zo heeft u de wijzer altijd bij de hand als u deze nodig heeft. Als u op de wijzer klikt, kunt u deze downloaden (Nederlands en Engels).
-
Vlaardingse campagne tegen wapenbezit
In Nederland neemt het wapenbezit onder jongeren toe. Niet alleen in de vier grote steden, maar ook in andere delen van het land is deze trend te zien. Zo ook in Vlaardingen. Om die reden slaan de gemeente Vlaardingen, politie en jongerenwerk Minters de handen ineen met een campagne tegen wapenbezit.
-
Voorbereid zijn op een noodsituatie
De kans dat er bij u in de buurt een grote ramp uitbreekt, is gelukkig erg klein. U kunt een aantal dingen doen om voorbereid te zijn op een noodsituatie.
-
Wat te doen bij een noodsituatie?
Weet u in het geval van een noodsituatie hoe u wordt geïnformeerd en wat u moet doen?
-
Wijkagenten
De wijkagent werkt aan een veilige wijk samen met zijn collega’s van het basisteam, zoals surveillanten en rechercheurs.
Volg ons