Welkom in Vlaardingen

Vlaardingen is een dynamische stad die veel te bieden heeft! Het is hier prettig wonen en werken door de vele voorzieningen die allemaal op de fiets bereikbaar zijn. Ook heeft onze stad veel mooie historische plekken zoals een historische haven en prachtige monumentale panden. U kunt in Vlaardingen genieten van vele bruisende activiteiten. Vlaardingen heeft veel vrijwilligers, verenigingen en verschillende culturele instellingen. Zeker het ontdekken waard! En de 72.000 Vlaardingers? Die zijn erg gesteld op hun stad. U zult snel begrijpen waarom. Welkom!

Recreëren in Vlaardingen

De Broekpolder is een natuur- en recreatiegebied in Vlaardingen. Het gebied is ruim 400 ha. groot en beslaat bijna een kwart van de stad. U kunt heerlijk wandelen, fietsen, varen, spelen, sporten en ook veel leren over de natuur in de Broekpolder. Zo vind u er stoere Schotse Hooglanders, maar zijn er ook vele soorten vogels te vinden.

Vlaardingen verkennen kan natuurlijk lopend, op de fiets, maar ook vanaf het water! Met de Fluisterboot Andante maakt u vanaf het water kennis met uw nieuwe woonomgeving.

Trek de wandelschoenen aan en loop de kunstwandelingroute (pdf, 5 MB)  in Vlaardingen of ga je liever fietsen, fiets dan de kunstfietsroute (pdf, 8 MB)

 

Sporten en bewegen in Vlaardingen

Sport en bewegen is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse routine. De gemeente Vlaardingen streeft er naar dat iedere Vlaardinger opgroeit en oud wordt met sport en bewegen als vanzelfsprekendheid. Een belangrijk speerpunt in ons beleid is dat de sportaccommodaties bereikbaar, toegankelijk en duurzaam zijn. Daarnaast zet de gemeente zich in voor het beweegvriendelijk inrichten van de buitenruimte.

Stichting Vlaardingen in Beweging (ViB) voert de activiteiten uit op het gebied van sport- en bewegen.

  • Bekijk www.stichtingvib.nl voor een overzicht van de diverse activiteiten voor jong én oud.
Heel Vlaardingen schoon!

Irado verzorgt de afvalinzameling in de gemeente Vlaardingen. Alle informatie over het aanbieden en het scheiden van afval vindt u op deze website. Ook vindt u hier informatie over hoe de gemeente Vlaardingen de hoeveelheid restafval per inwoner wil verminderen en zoveel mogelijk afvalstromen benutten als grondstof voor nieuwe producten.

Opgeruimd staat netjes, zo houden we Vlaardingen schoon, heel en veilig

De gemeente onderhoudt de buitenruimte. Van onkruid verwijderen tot het vegen van straten. Veel van deze werkzaamheden voeren we uit volgens een vaste planning. Als we hier meldingen over ontvangen, lossen we deze op tijdens de geplande werkzaamheden. Als er een gevaarlijke situatie is, nemen we direct actie. Op www.vlaardingen.nl/buitenlijn leest u hoe we met uw meldingen omgaan en hoe u de gemeente kunt helpen.

Cultuur in Vlaardingen

De Vlaardingse binnenstad heeft een mix van moderne en historische straten, een prachtige Oude Haven, gezellige terrassen en de overdekte winkelpassage Liesveld. Op woensdag en zaterdag is er een weekmarkt. Of bezoek Museum Vlaardingen of de Stadsgehoorzaal.

Stadsgehoorzaal

Welkom in Vlaardingen, de stad waar wij als theater al meer dan 200 jaar deel van uitmaken. Zin om een voorstelling of festival te bezoeken, heb je een te gek idee om zelf iets te organiseren of ben je zoek naar een ruimte om te huren? Bij de Stadsgehoorzaal ben je aan het juiste adres. Het theater is van iedereen, we heten je graag welkom! 

Kroepoekfabriek

De Kroepoekfabriek is een poppodium. Wij organiseren voornamelijk concerten en dance/-clubavonden. Door in te zetten op zaken zoals talentontwikkeling en een volwassen regionaal, nationaal en internationaal muziekprogramma maken we de regio en Vlaardingen in het bijzonder een heel stuk leuker! Het programma bestaat uit tal van genres, van dance tot jazz en metal tot singer-songwriter. Daarmee is er voor ieder wel wat te beleven, zowel oud als jong.

KADE40

Cultureel centrum KADE40 is gehuisvest in een karakteristiek pand aan de Westhavenkade 40, in het centrum van Vlaardingen. Voor elke Vlaardinger van jong tot oud is het mogelijk om hier het hele jaar door een (creatieve) vrijetijdsbesteding te vinden. Of het nu gaat om beeldende kunst, muziek, dans of yoga, KADE40 heeft het in huis. Daarnaast repeteren er rond de 15 amateurverenigingen (theatergezelschappen, zangkoren of schilderclubs). Kunst zien en kopen kan in onze Winkel of de Kunstuitleen of loop eens binnen bij een tentoonstelling. KADE40 zoekt graag de verbinding met de stad, haar inwoners en overige culturele instellingen. Zo ontstaan er mooie projecten en evenementen die toegankelijk zijn voor iedereen. Een expositie, optreden, festival of wedstrijd: bij KADE40 is altijd iets te doen!

  • Benieuwd naar het gehele aanbod van KADE40? Je vind alle informatie hier: www.kade40.nl 

Museum Vlaardingen

In Museum Vlaardingen ontdek je waarom Vlaardingen meer is dan zo maar een Hollandse stad aan het water. Vanuit een karakteristiek, monumentaal pand aan de Museumkade (met uitzicht op museumschip de Balder en de historische Stadskraan) vertelt Museum Vlaardingen de verhalen van een kleurrijke stad aan het water, waar de delta, als bron van werkgelegenheid en welzijn, al eeuwenlang zorgt voor bedrijvigheid, ondernemerschap, innovatie en welvaart.

  • Kijk op de website www.museumvlaardingen.nl voor het actuele programma van tentoonstellingen en activiteiten en reserveer direct je entreebewijs. Laat in het museum je welkomstbrief van de gemeente zien en je ontvangt als nieuwe inwoner van de stad een leuke verrassing!
Vlaardingen verkennen

De leden van ServiceTeam Vlaardingen zetten zich vrijwillig in voor cultuur-historische activiteiten in Vlaardingen. Ze organiseren onder andere stadswandelingen en rondleidingen.

Vrijwilligers

Ruim een derde van de inwoners van de gemeente Vlaardingen is actief als vrijwilliger en daar zijn we trots op. KLiK Vrijwilligers Vlaardingen werkt kosteloos als adviseur, intermediair en bruggenbouwer voor iedereen die vrijwilligers wil inzetten, en die vrijwilligerswerk wil doen. Welke vraag u ook heeft met betrekking tot vrijwilligerswerk, u bent hiervoor bij KLiK Vrijwilligers Vlaardingen aan het juiste adres. Kijk op de website www.klikvrijwilligers.nl voor meer informatie over vrijwilligerswerk. 

Actief in uw buurt

Er zijn veel Vlaardingers actief in hun eigen wijk, buurt of straat. Deze activiteiten zijn heel divers. De een organiseert een activiteit voor kinderen in de zomervakantie, de ander sluit een Wijkdeal af en zorgt dat de straat mooi en schoon blijft. En natuurlijk zijn er ook wijkspreekuren waar alle inwoners welkom zijn. Hier kunt u meedenken en meepraten over veiligheid, activiteiten, initiatieven of aandachtspunten in uw wijk.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk voor een stad, waar Vlaardingers en bezoekers zich welkom, thuis en veilig voelen. Dat begint met het op orde hebben en houden van de basisveiligheid. Dit lukt met inzet van politie, brandweer, Toezicht en Handhaving, jongerenwerkers en bewoners. Binnen de gemeente werken meerdere partijen aan het veiliger maken van Vlaardingen. Zo beheert wijkagent Kor de Jong de BuurtwhatsApp groepen in Vlaardingen. Kijk om mee te doen op de website van BuurtWhatsapp of app dan uw naam, telefoonnummer en straatnaam door aan 06 2833 0112.

Onderwijs in Vlaardingen

In Vlaardingen zijn scholen, kinderopvang, vergoedingen en er is hulp bij opvoeden, opgroeien en leren.