Bouwen
-
Wegwijzer: Bouwen en Ontwikkelen
Wilt u iets in uw omgeving veranderen? Door bijvoorbeeld te (ver)bouwen, kappen of slopen? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig.
Maak gebruik van onderstaande Wegwijzer om te bepalen of u direct een vergunning kunt aanvragen, of dat u beter eerst nog met de gemeente in gesprek kunt. -
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)
Bouwwerken, zoals huizen en bedrijfsruimten, moeten veilig en constructief van goede kwaliteit zijn en gezond om in te verblijven. Sinds 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Kwaliteitsborging betekent dat de kwaliteit van ontwerp en uitvoering van het bouwwerk wordt bewaakt. De kwaliteit van bouwwerken moet voldoen aan de voorschriften van het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen Bouwbesluit). Partijen in de bouw zoals opdrachtgever, adviseurs en aannemer, moeten hiervoor zorgen. De inzet van een onafhankelijke kwaliteitsborger is daarbij verplicht.
-
Activiteiten in het bouwen
- Bouwmaterialen, containers plaatsen
- Sloopmelding
- Riolering
- Bouwtekeningen opvragen
- Bouw en verbouw, Adviescommissie Omgevingskwaliteit
- Archeologie bij (ver)bouwprojecten
- Kadastrale informatie
- Asbest verwijderen en inleveren
- Monumenten
- Grond afgraven en verplaatsen
- Milieu vergunning bedrijf
- Groenstroken/restgronden kopen of in erfpacht
-
Omgevingswet
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De wet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. De Omgevingswet voegt bestaande wetten samen en vereenvoudigt de regels. Er is nu één digitaal Omgevingsloket, waar u de regels en voorschriften van de gemeente vindt, maar ook van het waterschap, de provincie en het Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties, bedrijven én de overheid.
-
Omgevingsvisie
01 oktober 2024Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de ontwerp-omgevingsvisie Vlaardingen 2040 voor de terinzagelegging. In de omgevingsvisie is bepaald hoe we omgaan met de beperkte fysieke ruimte in de stad, wat daarbij belangrijk is en wat de ambities en doelen van de stad zijn. Alle belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen in onze leefomgeving zijn op een rij zet. Het gaat om zaken zoals wonen, werken, natuur, klimaat en energie. Bij zo’n plan hoort ook een Plan-MER, een verplichte milieueffectrapportage. Dit rapport onderzoekt de mogelijke gevolgen voor het milieu en helpt om de beste keuzes te maken. Zo zorgen we ervoor dat de plannen niet alleen goed zijn voor mens en economie, maar ook voor de natuur en het milieu. Verantwoordelijk wethouder Koen Kegel: “Meer dan 3.000 reacties en ideeën kregen we van Vlaardingers als input voor onze omgevingsvisie! Daarmee is voor mij aan een eerste belangrijke voorwaarde voldaan om te werken aan de toekomst van onze stad: betrokken Vlaardingers. Het mooie resultaat van deze omgevingsvisie, is mede door deze input goed gelukt."
-
Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bevat basisgegevens van alle adressen en gebouwen in de gemeente. U kunt informatie over de BAG en het gebruik ervan vinden op de website van het Kadaster.
-
Landmeetkundige digitale gegevens
U kunt de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en verschillende andere kaarten, plattegronden, foto’s en digitale bestemmingsplannen vinden in de kaartenbalie of op www.pdok.nl/viewer.
Volg ons