Extreem weer
We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Hierbij kunt u denken aan regen, onweer, sneeuw, ijzel, extreme kou maar ook extreme hitte. Als het nodig is, verstuurt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bij extreme weersverwachtingen waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Dit doen ze om schade en ongelukken zoveel mogelijk te beperken.
We hebben hieronder wat tips op een rij gezet. Kijk voor mee informatie ook op denkvooruit.nl en houd de weersverwachtingen in de gaten.
Wat kunt u zelf doen bij extreem weer?
- Blijf zo veel mogelijk thuis tijdens code rood.
- Toch de weg op? Neem uw telefoon, eten en drinken, een deken en warme kleding mee.
- Meld schade pas als het noodweer voorbij is. Zo raken de huldiensten niet overbelast.
- Ook de lijnen van 112 kunnen snel overbelast raken, bel alleen bij een levensbedreigende situatie. Bel 0900-0904 wanneer er geen spoed is, maar u wel hulp van de brandweer nodig heeft.
- Meer weten? Kijk op crisis.nl.
Wateroverlast
Harde regenval kan leiden tot water op straat. Hoewel de pompen op volle toeren draaien, valt op dat moment meer regen dan kan worden weggepompt. Het riool- en watersysteem hebben tijd nodig om al het water te kunnen verwerken. Water-op-straat is vaak kortdurend. Ziet u toch problemen ontstaan door hevige regenval of ervaart u overlast? Kijk dan op de onderstaande afbeelding wie u kunt bellen.
Wat te doen bij wateroverlast
- U kunt uzelf niet in veiligheid brengen: bel 112.
- Er is risico op kortsluiting of brand: bel 0900-0904.
- Losliggende putdeksels op de weg: bel 0900-0904.
- Verstopte riolering in de straat: bel de gemeente via (010) 248 4000 of maak een melding via de BuitenBeterApp of vlaardingen.nl/buitenlijn.
- Verstopte riolering in huis: zelf regelen.
- Ondergelopen ruimtes: zelf regelen.
Hoogwater
Bij hoge waterstand kunnen kades en wegen langs de Nieuwe Maas en de havens in het buitendijks havengebied onder water lopen. Vermijd een bezoek aan het gebied, parkeer uw auto ergens anders en zoek hogere gebieden in extreme gevallen. Kijk voor meer informatie op de pagina Hoogwaterregeling.
Wat te doen bij stormschade
- Instortingsgevaar: bel 112.
- Losgeraakte dakbedekking of gevelplaten: bel 0900-0904.
- Boom dreigt over de openbare weg te vallen: bel 0900-0904.
- Omgevallen boom in de berm: bel de gemeente via (010) 248 4000 of maak een melding via de BuitenBeterApp of vlaardingen.nl/buitenlijn.
- Omgevallen boom in de tuin: zelf regelen
Bel bij twijfel altijd 112.
Meer informatie kunt u vinden via brandweer.nl/geenspoed