Openbare ruimte

  • NK Tegelwippen, Tegel voor tegel naar een groenere stad

    Van plan om uw tuin te vergroenen? Dat komt mooi uit, want onze stad kan meer groene tuinen goed gebruiken. Daarom doet Vlaardingen ook dit jaar weer mee met het NK Tegelwippen. In 2023 wonnen we de Gouden schep en dat smaakt natuurlijk naar meer! Op deze pagina’s vindt u informatie om u te laten inspireren en om het u makkelijker te maken.

  • Broekpolder

    Het natuur- en recreatiegebied Broekpolder beslaat een kwart van het Vlaardings grondgebied. U kunt hier wandelen, fietsen, sporten, spelen, paardrijden en watersporten. Het gebied is in de loop der jaren veranderd naar een gebied met meer natuurlijke diversiteit en allerlei recreatieve voorzieningen.

  • De Buitenlijn (Meldpunt Openbare Ruimte)

    Ziet u losliggende stoeptegels, kapotte verlichting, overhangend groen, een omvergereden paaltje, een kapot speeltoestel, zwerfvuil, een gat in de weg, een omgewaaide boom, een scheefstaand verkeersbord, illegale dumpingen? Of andere overlast, schades of problemen? Maak een melding!

  • Spelen in Vlaardingen

    De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus ook van de kinderen in onze stad! Daarom richten we speciaal voor hen plekken in waar zij lekker kunnen spelen. Er is niet overal evenveel ruimte, maar we proberen ervoor te zorgen dat er in elke buurt kleine speelplekjes zijn: een wipkip, een draaitoestel, een trapveldje of een schommel. Zo kunnen alle kinderen dicht bij huis spelen. Verdeeld door de stad zijn er ook een paar grotere speelplekken. Daar kan de hele wijk gebruik van maken en soms komen er zelfs kinderen uit andere wijken speelavonturen beleven op deze grotere speelplekken! Speeltoestellen hebben niet het eeuwige leven. Als ze vervangen moeten worden, is er vaak de mogelijkheid met de gemeente mee te denken over de nieuwe richting. Op deze pagina informeren we u over de meedenkmogelijkheden en over werkzaamheden aan speelplekken.

  • Visie openbare ruimte

    Identiteit, gastvrij en bruikbaar, gezond en duurzaam. Dat zijn de waarden die belangrijk zijn voor de openbare ruimte in Vlaardingen. De openbare ruimte doet ertoe. Een prettige openbare ruimte verhoogt het woonplezier, trekt mensen aan en versterkt de economie.

  • Geveltuinen

    Toe aan een beetje meer groen in de straat? Maak een geveltuin! In veel gevallen, mag je wat van de stoep afsnoepen om je straat te vergroenen.

  • Parken

    Vlaardingen heeft mooie parken in de stad: park Holy aan de Amsterdamlaan, Het Hof-Oranjepark aan de Hoflaan, het Marnixpark in de Westwijk en park ‘t Nieuwelant, een groene buffer tussen de woonwijk Babberspolder-Oost en de snelweg A4.

  • Bomen

    Bomen geven de stad haar karakter, dragen bij aan een goede grondwaterstand, aan de luchtkwaliteit én brengen koelte in hete zomerperiodes. Daar zijn we dus zuinig op! Vlaardingen heeft 28.000 bomen staan in de openbare ruimte van het stedelijk gebied. Daar genieten we met z’n allen van, maar ze hebben soms ook zorg nodig. Ziekte, ouderdom of werkzaamheden kunnen het nodig maken om extra maatregelen te treffen om bomen te kunnen behouden en soms moeten bomen ook gekapt worden. Goed dus, dat we ieder jaar ook weer nieuwe bomen planten. Die worden met zorg uitgekozen: de juiste boom op de juiste plek, met aandacht voor biodiversiteit. We vertellen u graag meer over onze bomen.

  • Afvalwaterzuivering De Groote Lucht

    De gemeenteraad heeft op 12 oktober 2023 ingestemd met nieuwbouw van de AWZI op de Vergulde Hand West ter vervanging van de huidige De Groote Lucht. Op 18 december 2023 werden de koop- en samenwerkingsovereenkomsten ondertekend door wethouder Koen Kegel en Hoogheemraad Robert Tieman. De afgelopen jaren heeft de gemeenteraad zorgen geuit over de plannen. Na uitvoerig onderzoek en intensief overleg is het college van B&W met Delfland tot een overeenkomst gekomen die niet alleen de zorgen van de gemeenteraad en inwoners wegneemt, maar ook een verbetering oplevert voor de stad en ook voor de regio.

  • Afvalwater

    Ieder huishouden en vrijwel elk bedrijf gebruikt water en dat water gaat na gebruik het riool in. Wanneer u bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe woning of bij verandering van bedrijfsactiviteiten wilt aansluiten op de gemeentelijke riolering, heeft u een aansluitvergunning van de gemeente nodig.

  • Kwaliteit zwemwater

    In Vlaardingen kunt u op sommige plekken in natuurwater zwemmen, zoals in de Krabbeplas. De kwaliteit van het water kan in de zomer snel veranderen. Het is daarom verstandig de kwaliteit van het water vóór het zwemmen te checken.

  • Milieu

    Zoekt u informatie of heeft u overlast van geluid, geur, stof of een andere onderwerp met betrekking tot het van milieu? Lees dan verder.

  • Hondenbeleid

    Honden horen er bij in onze stad. Zij dragen bij aan de levendigheid en de sociale samenhang van de buurt. Om er voor te zorgen dat we met elkaar de buitenruimte netjes en plezierig houden, zijn er regels voor het uitlaten van honden.

  • Japanse duizendknoop

    Vlaardingen is dol op groen. Maar de groene wouden die opschieten als de Japanse duizendknoop de kop op steekt, die zijn minder welkom. Lees hier waarom we dit plantje in Vlaardingen graag een kopje kleiner maken en wat u kunt doen om daarbij te helpen.

  • Regionale Energiestrategie (RES)

    We vinden het heel gewoon dat we in een warm huis wonen, het licht aan kunnen doen, warm kunnen douchen en dat de koelkast, de computer en het fornuis het doen. Dit willen we graag zo houden, ook als we overstappen op duurzame energie. Om dit mogelijk te maken werken we in de energieregio Rotterdam Den Haag samen.

  • Meetnetwerk luchtkwaliteit: Neus van Vlaardingen

    Wie gezond wil leven, kan allerlei goede keuzes maken. Maar er zijn ook zaken waar u niet of nauwelijks invloed op heeft. De luchtkwaliteit bijvoorbeeld. U kunt wel een bijdrage leveren aan beter inzicht in de kwaliteit van de lucht in onze stad. Meld u aan voor het het Vlaardings luchtmeetnetwerk.

  • Wild van Vlaardingen

    Stadsecoloog Melitta doet haar werk in het kader van het stadsprogramma Groen. De stadsecoloog zet zich in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener en biodiverser te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?

  • Lofzang op gesloten overlaten

    Water is overal in de stad. Het stroomt door de rivier, spettert uit de lucht, glipt weg door afvoerputjes en straatkolken. En, als je er niets aan doet, dan staat het water stil in slootjes. Met als gevolg dat die slootjes met nat weer overstromen en in droge periodes veranderen in een bron van onsmakelijke luchtjes. Om dat te voorkomen, zijn er ooit ‘overlaten’ in slootjes geplaatst.

  • Barbecue in Vlaardingen

    Barbecueën in de openbare ruimte is in principe toegestaan. Hierbij mag er geen sprake zijn van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving.

  • Vogelgriep

    Vogelgriep is een griepvirus dat heel besmettelijk en gevaarlijk is voor pluimvee en andere vogels. Soms worden ook andere dieren – zoals vossen of fretten - besmet. Het virus laait regelmatig op. Als u dode of zieke eenden, duiven, meeuwen, zwanen of andere vogels vindt, kan dit griepvirus daar de oorzaak van zijn. Het is daarom belangrijk om waar mogelijk contact met zieke of dode dieren te voorkomen.

  • Gladheidbestrijding / strooien

    Sneeuw en gladheid kunnen problemen in het verkeer veroorzaken. Het bestrijden van gladheid is een belangrijke taak waarvoor de gemeente en bewoners samen verantwoordelijk zijn.