Cultuur en historie

Vlaardingen heeft een rijk verleden. De archeologen van Vlaardingen, het Stadsarchief Vlaardingen en Monumentenzorg Vlaardingen vertellen samen over de geschiedenis van onze stad.

 • Archeologie

  De gemeente Vlaardingen heeft een eigen archeologisch en bouwhistorisch depot aan de Waalstraat 100a. Met veel enthousiasme dragen de beheerders en vrijwilligers zorg voor dit stukje erfgoed. Ze bewaren, onderzoeken, beschrijven en ontsluiten de collectie.

 • Stadsarchief

  Het Stadsarchief is een onderzoekscentrum voor overheid, inwoners en geïnteresseerden. Het is dé plek voor lokaal-historisch en genealogisch onderzoek. Naast de Vlaardingse archieven zijn ook die van Maassluis hier te vinden.

 • Geschiedenis van Vlaardingen

  Ontdek Vlaardingse verhalen, archeologische voorwerpen, monumenten, kunst, historische foto’s en archiefstukken.

 • Monumenten

  Vlaardingen heeft 1 beschermd stadsgezicht, 79 rijksmonumenten, 22 gemeentelijke monumenten en 582 beeldbepalende panden en objecten. Samen geven zij Vlaardingen als stad een eigen gezicht en zij vormen het cultuurhistorische kapitaal van de stad. U herkent een monument of beeldbepalend pand aan een schildje op de gevel. Het uiterlijk van het beschermd stadsgezicht of een beeldbepalende pand mag niet zomaar door (ver)bouw- of sloopwerkzaamheden veranderen. Daarvoor is een omgevingsvergunning nodig.

 • Kunst- en cultuursubsidie aanvragen

  Wilt u subsidie aanvragen voor culturele activiteiten tot of vanaf €5.000,-? Het gaat hier om een subsidie voor culturele activiteiten, zoals evenementen, concerten en beeldende kunst.

 • Rotterdampas

  Met de Rotterdampas kunt u meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. U kunt de pas kopen op www.rotterdampas.nl/bestellen of op afspraak op het stadskantoor. De Rotterdampas is vanaf 1 februari te koop en geldig tot 28 februari van het volgende jaar.

 • Bibliotheek de Plataan

  Bibliotheek de Plataan is de bibliotheek voor de gemeenten Vlaardingen, Maassluis en Midden-Delfland. De bibliotheek geeft toegang tot literatuur, lectuur, informatie en kennis.

 • Toerisme en recreatie

  Door in te zetten op vrijetijdseconomie (toerisme en recreatie) kan Vlaardingen versterkt worden als prettige woonstad met een levendige binnenstad. Het verbetert de mogelijkheden voor inwoners om hun vrije tijd in hun eigen stad door te brengen. Dit vergroot ook de trots en tevredenheid onder inwoners. Zij zijn de belangrijkste ambassadeurs van de stad en zij geven zo het imago van Vlaardingen een positieve impuls. Inzetten op vrijetijdseconomie beoogt daarnaast meer bezoekers en bestedingen in winkels, horeca en culturele instellingen, wat goed is voor de werkgelegenheid.