Wat te doen bij een noodsituatie?
Weet u in het geval van een noodsituatie hoe u wordt geïnformeerd en wat u moet doen?
- Bij een noodsituatie kan het zijn dat u gewaarschuwd wordt door de sirene. Dit gebeurt alleen als het gevaarlijk is om naar buiten te gaan.
- Als u een mobiele telefoon heeft, krijgt u automatisch een NL-Alert. Let op: het NL-alert werkt alleen als de optie ‘Noodmeldingen’ op uw telefoon is ingeschakeld en als u binnen bereik van uitzendmasten bent.
- Voor actuele informatie over de noodsituatie zet u de radio of tv aan op RTV Rijnmond. Ook via de website en socialmediakanalen van Rijnmond Veilig blijft u op de hoogte van de noodsituatie.
- De website Rijnmondveilig.nl geeft per noodsituatie concrete instructies.
- Bij een noodsituatie in Vlaardingen houden wij als gemeente u op de hoogte via onze website én via onze socialmediakanalen.
- Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen.
- Een NL-Alert vertelt wat u moet doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om alle deuren en ramen van het gebouw te sluiten, of eventuele ventilatiesystemen uit te schakelen.
- Laat mensen die bij u aanbellen schuilen.
- Loopt u nog buiten en ziet u mensen die de eventuele sirene niet opmerken, waarschuw hen dan.
- Bij een grote brand blijft u laag bij de grond en verlaat u het gebouw zo snel mogelijk. Lukt dit niet? Ga dan voor een raam staan waar de brandweer u kan zien.
- Meer informatie over wat u moet doen tijdens een noodsituatie vindt u op de checklist van Rijnmond Veilig: de plek waar alle informatie samenkomt van:
- de brandweer
- de ambulancedienst
- de 112-meldkamer
- de politie
- de gemeenten
- de andere partners die bijdragen aan veiligheid
- Gaat de sirene, bel dan niet met het nationale alarmnummer 112. Is iemand in levensgevaar of heeft iemand dringend medische hulp nodig, dan kunt u uiteraard wel bellen. Het gaat erom dat u niet onnodig contact opneemt met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales kunnen tijdens een ramp overbelast raken. Dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van hulp.
- Haal uw kinderen niet uit school. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de school.
- Sluit gas, water en licht af.
- Neem alleen de hoognodige zaken mee, zoals medicijnen.
- Sluit uw woning af en controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.
- Neem zoveel mogelijk anderen mee.
- Luister naar de verkeersinformatie via de radio.
- Volg de route die de politie aangeeft.
- Ga naar de, op dat moment aangewezen, opvanglocatie of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.
- Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren is er speciaal vervoer tijdens een noodsituatie. De instellingen (verzorgings- of bejaardentehuizen en/of scholen) waar deze mensen op dat moment zijn, zorgen hiervoor.
Bij een ernstige situatie, zoals bij het overwaaien van een giftige gaswolk of een grote brand, kan het nodig zijn de Westwijk snel en op een veilige manier te verlaten. Dit kan via de vluchtdeur in het geluidscherm van de A20. De vluchtdeur kan alleen in het geval van een ernstige situatie worden gebruikt, u wordt geinformeerd via een NL-Alert.
Meer informatie
Als u vragen heeft over rampenbestrijding in de gemeente Vlaardingen kunt u contact opnemen via vlaardingen.nl/contactformulier of telefoonnummer (010) 248 4000.