Mensenhandel

De gemeente Vlaardingen zet zich in voor het voorkomen en bestrijden van mensenhandel. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel en het komt binnen allerlei sectoren voor.

Denk hierbij aan gedwongen seks, gedwongen worden om criminele feiten te plegen, moeten werken zonder hiervoor betaald te krijgen, gedwongen orgaandonatie of gedwongen draagmoederschap. Mensenhandel is een hardnekkig probleem dat meestal buiten het zicht gebeurt.

Signalen herkennen

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers signalen van mensenhandel herkennen en melden. Op die manier kunnen we samen de daders aanpakken en de slachtoffers beschermen. Deze slachtoffers gedragen zich vaak hetzelfde. Ze vragen niet snel om hulp. Door angst of schaamte. Soms hebben ze het zelfs niet door dat ze worden uitgebuit. Bijvoorbeeld omdat ze hun rechten als werknemer in Nederland niet kennen. Of omdat ze langzaam in een dergelijke situatie belanden. Of omdat ze verliefd zijn op degene die hen dwingt om iets te doen. De slachtoffers voldoen vaak aan deze kenmerken:

  • Ze zijn onder begeleiding of worden gehaald en gebracht.
  • Ze gedragen zich gehoorzaam.
  • Ze spreken slecht of geen Nederlands.
  • Ze willen niet precies vertellen hoeveel ze werken en waar ze wonen.
  • Ze maken lange werkdagen (zijn 24 uur per dag bereikbaar voor afspraken).
  • Ze bieden diensten voor (veel te) goedkope prijzen aan.
  • Ze zien er moe, mager of onverzorgd uit.
  • Ze hebben (veel te) dure kleding, sieraden en spullen.
  • Ze hebben blauwe plekken, of een (verplichte) tatoeage.
  • Ze hebben meerdere telefoons en worden veel gebeld.

Heel dichtbij

Het komt voor dat we soms onbedoeld diensten van slachtoffers gebruiken. Probeer dat altijd in het achterhoofd te houden. Denk aan vreemde situaties in massagesalons, nagelstudio’s of in de bouw.

Mensenhandel melden

Denkt u dat iemand gedwongen wordt om bepaalde zaken te doen, maakt u zich zorgen of ziet u verdachte situaties? Het melden van vermoedens van mensenhandel kan bij verschillende organisaties.

Welke situatie kunt u waar melden?

Situatie Waar melden
Direct gevaar en spoed Bel 112
Bij zorgen over een (mogelijk) slachtoffer of advies bij verdachte situaties

Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk & Mensenhandel

Vermoeden van een mogelijke dader die slachtoffers dwingt om seks te hebben of criminele feiten te plegen Politie
Anonieme melding Meld een vermoeden


Samenwerken helpt

Met de politie, het Openbaar Ministerie, de Arbeidsinspectie en het Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk & Mensenhandel werken we samen om mensenhandel aan te pakken. We trainen medewerkers van de gemeente in het herkennen van signalen van mensenhandel.