Voorbereid zijn op een noodsituatie
De kans dat er bij u in de buurt een grote ramp uitbreekt, is gelukkig erg klein. U kunt een aantal dingen doen om voorbereid te zijn op een noodsituatie.
- Praat met de mensen om u heen (buren, ouders, kinderen) wat iedereen kan doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. Maak hier samen afspraken over.
- Stel een noodpakketsamen.
- Kijk op de website Denk vooruit om te zien wat u nog meer kunt doen om u voor te bereiden op verschillende situaties.
- Volg ons via de social mediakanalen.
- Volg Rijnmond Veilig via de social mediakanalen.
- Download de app Rijnmond Veilig via de App Store of Play Store.
Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes landelijk getest om 12.00 uur. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. Was u buiten en heeft u de sirene niet gehoord? Dan kunt u dit melden bij het servicecenter van de meldkamer via (088) 622 3333 of via servicecentergmk@vr-rr.nl. Er is geen sirenetest op religieuze en nationale feestdagen.
Iedere eerste maandag van juni en december krijgt u rond 12.00 uur een testbericht. Dat testbericht komt tegelijkertijd met de maandelijkse test van de sirene. Zo kunt u controleren of uw mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt.
In de regio waarin Vlaardingen ligt, is veel verkeer van mensen en goederen, productie, opslag en transport van allerlei stoffen. Daarbij zijn ongevallen of zelfs rampen nooit helemaal te voorkomen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat zo'n calamiteit zo goed mogelijk wordt bestreden. Dat doet de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), waar Vlaardingen onderdeel van is. De VRR werkt met een crisisplan. Daarin staat de aanpak van alle mogelijke crisissituaties in de regio beschreven, net als de bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden binnen de regio. Zo werken brandweer, geneeskundige zorg, politie en gemeente goed samen als er een ramp gebeurt. Wilt u meer weten over hoe de veiligheid is geregeld? Bekijk het regionaal crisisplan op de website van de VRR.
Voor heel Nederland zijn provinciale risicokaarten ontwikkeld. Op een kaart vindt u informatie over bijvoorbeeld transporten met gevaarlijke stoffen of bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Maar ook vindt u informatie over risico's van overstroming. De risicokaart van de provincie Zuid-Holland brengt het allemaal in beeld.
Op de risicokaart kunt u inzoomen op locaties in uw leef-, woon- en werkomgeving. Zo krijgt u inzicht op de risico's die voor u van belang zijn. Bent u benieuwd naar de kwetsbare objecten en risicovolle situaties bij u in de buurt? Kijk op de website van de Risicokaart Zuid-Holland
Meer informatie
Als u vragen heeft over rampenbestrijding in de gemeente Vlaardingen kunt u contact opnemen via vlaardingen.nl/contactformulier of telefoonnummer (010) 248 4000.