Boomverhalen 2021/2022

Het najaar is het mooiste plantseizoen voor bomen. In het najaar 2021/2022 hebben we ruim 1.400 bomen aangeplant. We grepen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze nieuwe groene stadsgenoten te delen.

  • Nieuw groen met grijze ogen

    Staat u graag oog in oog met groen in uw stad? Nou, dat komt dan mooi uit! De eerste boom die we dit plantseizoen geplant hebben is namelijk een grauwe abeel. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar wacht maar tot deze kleine rakker groot is en u hem in zijn grijze ogen kijkt!

  • Slingers, treurnis en snobisme

    De boomplantploeg van de gemeente pakt uit, maar dan niet met een slinger, maar met een slingerboom; de 100e aanwinst van dit plantseizoen.

  • Nepreus blijkt gespierde fossiel

    Soms wilt u wel eens indruk maken tijdens een spelletje galgje. En als u dan gaat voor het thema bomen, dan is de Metasequoia glyptostroboides misschien wel een leuke suggestie! De Nederlandse naam is watercipres. Dat is gelukkig wat makkelijker uit te spreken en nog altijd vrij moeilijk te raden.

  • Toeterende indianensigaar

    Ik heb een toe- toe- toeter op m’n waterscoo... uhm, boom! Jawel hoor, daar is hij (u vindt hem aan de Mozartlaan): de 300e nieuwe boom van dit plantseizoen. En dat is niets minder dat de Gouden trompetboom (Catalpa bignonioides ‘Aurea’)!

  • In geuren en kleuren genieten

    Is snuffelen aan bomen, iets wat u liever aan uitgelaten hondjes overlaat? U weet niet wat u mist! Nou ja, in ieder geval bij deze nieuwe stadsgenoot: de Amerikaanse amberboom (door ingewijden ook wel Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ genoemd).

  • Een geitenboom met katjes

    Weer een nieuwe boom erbij voor Vlaardingen; de 500e al van dit plantseizoen! En we denken dat deze Salix caprea, oftewel Boswilg, zich hier wel thuis gaat voelen! Wilgen zijn een veel voorkomende bomensoort in Nederland. Niet zo gek, als u bedenkt dat de wetenschappelijke naam ‘dichtbij water’ betekent.

  • Snelle groeier met blauw bloed

    Boom nummer 600 is wel echt een plaatje. Over enkele jaren krijgt deze bijzondere boom in het voorjaar blauwe bloemen. Hij heeft dan ook blauw bloed! We hebben het over de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa), ook bekend als de Keizersboom. Dat klinkt niet alleen vorstelijk, maar dat is het ook!

  • Grillige suikerbuik

    De bolacacia is eigenlijk geen acacia, maar een valse acacia. Deze sierlijke miniboom helpt u de kleinste tuin nog te vergroenen! In de openbare ruimte gaan we voor zijn grote broer, die heeft het misschien wel hoog in zijn bol (hij kan wel 30 meter hoog worden), maar moet het zonder de koddige bolvorm van zijn kleine broertje doen.

  • Kansrijke pindakaasboom

    Lunchtijd. Op een bankje in het Oranjepark pakt u uw volkorenboterham met appelstroop. Maar.. wat is dat nou? Waarom ruikt het zo naar pindakaas? Grote kans dat u dan onder onze nieuwe aanwinst bent gaan zitten: de pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum)!

  • Kwaadaardige rendierboom

    Zin in voorjaar? Lekker een rondje door de wijk wandelen om te genieten van alle fraaie bloesempracht. De roze en witte wolkjes aan de takken verwelkomen de lente. Wie kan daar somber bij blijven? Maar u zou toch gek opkijken als er plotseling een slang tussen de bladeren vandaan glibbert, die u op verleidelijke toon toe lispelt: ‘pssst, kom maar dichterbij en proef eensss van de vruchten van deze verboden boom…’

  • Hollandse linde

    De vlag kan uit, want boom 1000 van dit plantseizoen is met haar jeugdige voetjes in de Vlaardingse grond gezet! De bomenploeg koos voor deze feestelijke gelegenheid een inheemse bomensoort die al eeuwen met Nederland verbonden is: de Hollandse linde (Tilia x europaea)!

  • Krachtige godenpilaar

    Symbool van kracht, roem, onvergankelijkheid en overwinning. Ja, de 1100e boom die we dit plantseizoen in Vlaardingen planten, is geen geringe jongen. Net als de Hollandse linde, is ook de zomereik een inheemse soort. Wij kozen voor de zuilvormige zomereik: de Quercus robur ‘Fastigiata Koster’.

  • Boom van zoete liefde

    De roos is van oudsher dé bloem om een geliefde het hof mee te maken: het pure rood, de bedwelmende geur. Gaat u dit keer voor de overtreffende trap? Verras uw liefde dan eens met een hartjesboom! Onze boomplanters verklaarden onze stad de liefde met een mooi exemplaar op de dr. Wiardi Beckmansingel.

  • Knuffel eens de valse christusdoorn

    Hij klinkt niet heel aaibaar; de geelbladige valse christusdoorn. Maar voor de bomenknuffelaars onder ons, valt er risicoloos te knuffelen in de Boerhaavestraat in de Westwijk. Daar staat boom nummer 1300 van dit plantseizoen met zijn voetjes in de aarde: de Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’.

  • De zwarte waterplakker

    Een feestelijk moment voor onze bevlogen boomplanters: de 1400e en laatste boom van dit plantseizoen. De laatste boom van dit plantseizoen is de zwarte els die onze boomplanters een plek gaven.