Boom van zoete liefde
De roos is van oudsher dé bloem om een geliefde het hof mee te maken: het pure rood, de bedwelmende geur. Gaat u dit keer voor de overtreffende trap? Verras uw liefde dan eens met een hartjesboom! Onze boomplanters verklaarden onze stad de liefde met een mooi exemplaar op de dr. Wiardi Beckmansingel.
De Cercidiphyllum japonicum is de 1200e boom die onze boomplantploeg dit plantseizoen geplant heeft. Schatje, mop, liefie, duifje… zoals geliefden elkaar koosnaampjes toelispelen, zo gaven Nederlanders de Cercidiphyllum japonicum in de loop der tijd verschillende namen die zijn herkomst en schoonheid bezingen: we kennen hem als de katsuraboom, de koekjesboom én… de hartjesboom.
Au karamel
De naam Katsuraboom, verwijst naar de Japanse naam voor deze boom. Onze nieuwe liefde komt van oorsprong namelijk uit Japan en China. De naam koekjesboom, doet onze harten nog meer ontvlammen. Het is een verwijzing naar de herfstgeur - let op; niet herfstkleur! Als zijn blaadjes het seizoen uit dwarrelen, geuren zij naar iets dat doet denken aan versgebakken koekjes of karamel. In Frankrijk wordt hij dan ook wel ‘arbre au karamel’ (karamelboom) genoemd.
Hartendief
Wie wil weten waarom hij ook wel hartjesboom genoemd wordt, hoeft maar een blik te werpen op zijn blad. Op een zonnige dag steken de blaadjes als kleurrijke hartjes af tegen de blauwe hemel. Seizoen na seizoen stelen zijn hartjes onze harten. Ze komen in het voorjaar als frêle roze kleurige blaadjes schuchter tevoorschijn. In het voorjaar verkleurt het roze blad langzaam naar brons tinten om in de zomer het oog te strelen met een heerlijk fris zachtgroen. Wanneer de herfst begint maakt de frisse groene kleur plaats voor weer iets nieuws! De goudgele hartjes laten de boom stralen en vervolgens kleurt hij soms deels of zelfs helemaal naar paarsachtig rood. Een regenboog aan kleuren waarmee hij de liefde bezingt!
IJskoud
Het leven bestaat nooit uit louter pure romantiek. Zo is het ook bij onze hartjesboom. De Latijnse benaming, Cercidiphyllum japonicum, verwijst ijskoud naar de groeiwijze van de bladeren die in paartjes tegenover elkaar aan de tak zitten (di-phyllum). Ook de gelijkenis met het blad van de Judasboom (Cercis) speelt een rol (die Judasboom is trouwens ook een hele bijzondere boom! Maar daar vertellen we later nog wel eens over). Japonicum betekent natuurlijk dat de soort uit Japan afkomstig is.
Onze nieuwe liefde in levende lijve ontmoeten? Dat kan in de Westwijk aan de Dr. Wiardi Beckmansingel en in de Holy aan de Willem Frederikstraat.
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.