Kansrijke pindakaasboom
Lunchtijd. Op een bankje in het Oranjepark pakt u uw volkorenboterham met appelstroop. Maar.. wat is dat nou? Waarom ruikt het zo naar pindakaas? Grote kans dat u dan onder onze nieuwe aanwinst bent gaan zitten: de pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum)!
De pindakaasboom wordt inderdaad zo genoemd vanwege zijn pindakaasgeur. Wrijf maar eens een beetje over zijn blad, dan ruikt u het goed. Hoe gaaf zou het zijn als u deze nieuwe telg naast de broodboom (Aucuba japonica) zou zetten en dat u door kruisbestuiving uiteindelijk een broodje-pindakaasboom krijgt! Leuk idee, maar dat is natuurlijk een broodje-aapverhaal.
Wisselvallig lot
In het Latijn noemen we deze boom de Clerodendrum trichotomum. De naam is afgeleid van het Griekse woord kleros, dit betekent kans of lot. Vanwege de wisselvallige resultaten, efficiëntie en zelfs veiligheid van pindakaasboommedicijnen was het altijd maar de vraag of u er beter van werd of juist niet… Dit verklaart dan ook meteen de andere naam voor deze dendrum (Grieks voor boom), namelijk: de kansenboom. Trichotomum is ook afgeleid van het Grieks en betekent 'drievorkig' of 'drievoudig vertakt’. Dit heeft te maken met de groeiwijze van de boom.
Dubbel genieten
Naast zijn typische geur en Russisch roulette-achtige geneeskrachtige werking, is de pindakaasboom ook gewoon een knappe jongen. Hij bloeit met geurige, witte bloemtrossen en heeft vervolgens in de herfst nog een verrassing voor ons in petto: dan draagt hij knalblauwe vruchtjes op felroze kelkblaadjes. Hierdoor lijkt het haast alsof de boom twee verschillende bloeiwijzen heeft. Dat is dubbel genieten!
Klein maar fijn
Dit kleine boompje wordt ongeveer een meter of vier à vijf en is dus bijna meer een forse heester dan echte boom (tip voor in de tuin!). De oorspronkelijke struikvorm, zoals hij in de bergen van China is te vinden, is dan ook anders dan de gekweekte boomvorm zoals we hem in Nederland kennen. Boom of struik, voor vlinders en bijen is het een genot, want hij kan van juli tot soms zelfs oktober bloeien. Genoeg redenen dus om de kansenboom een kans te geven!
Dit plantseizoen plaatst de gemeente ruim 1400 bomen. Iedere 100e boom geven we een plekje in de krant, want er valt zoveel te vertellen over deze nieuwe groene stadsgenoten! De boomplantploeg gaat gestaag verder: op naar boom 900!
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.