Grillige suikerbuik
De bolacacia is eigenlijk geen acacia, maar een valse acacia. Deze sierlijke miniboom helpt u de kleinste tuin nog te vergroenen! In de openbare ruimte gaan we voor zijn grote broer, die heeft het misschien wel hoog in zijn bol (hij kan wel 30 meter hoog worden), maar moet het zonder de koddige bolvorm van zijn kleine broertje doen.
De valse acacia (Robinia pseudoacacia) kan daadwerkelijk een beetje vals zijn, want zijn jonge takken hebben gemene stekels. Maar met zijn goeie looks en andere mooie eigenschappen, omarmen we deze boom toch graag in Vlaardingen. Hij heeft als 700e boom een plekje gekregen aan de dr. Wiardi Beckmansingel.
Mest en honing
In tegenstelling tot zijn kleine broertje, is de grote valse acacia een uitbundige bloeier. De bloei duurt niet heel lang, maar de nectar kan 35 tot 59% suiker bevatten. Een boom dus waar de Vlaardingse bijen van uit hun dak zullen gaan! De bloemen hangen in weelderige witte, geurende trossen naar beneden rond juni. Een mooi schouwspel. Na de bloei ontstaan er zaaddoosjes die op bruine snijbonen lijken.
Wat ook wel bijzonder is aan deze boom, is dat hij zijn eigen groeiplek bemest! Op de wortels zitten kleine knolletjes die stikstof afgeven aan de bodem waardoor de grond wordt verrijkt. Dus zelfs als de boom geplant wordt in een voedselarme zandbak, is de kans groot dat deze binnen de kortste keren overwoekerd raakt met voedselminnende kruiden!
Romantisch hardhout
De grillige manier waarop de takken groeien in combinatie met de diepe groeven in de oudere stam geven de boom al snel een oude karakteristieke uitstraling. Het hout wordt wel gebruikt als Europees hardhout. De grillige vorm van de takken, is alleen wel een probleempje voor wie op zoek is naar lange rechte balken. Al kunt u daar natuurlijk wel sfeervolle creatieve toepassingen voor vinden! Neem maar eens een kijkje bij de trouwbrug in ’t Hof, waar het Robinia-hout in de leuningen zorgt voor extra romantiek! Daarbij is het hout natuurlijk wel eerst van zijn doornen ontdaan. Liefde kan soms een stekelige kwestie zijn, maar daar hoopt u natuurlijk op uw trouwdag niet al te pijnlijk aan herinnerd te worden.
Boom met een verleden
De Robinia komt van origine uit Noord-Amerika, maar heeft inmiddels een lange geschiedenis in ons werelddeel. De Robinia is vernoemd naar Jean Robin, de lijfarts van Koning Hendrik IV van Frankrijk. Die plantte in 1601 een exemplaar in de tuin van het Louvre. Pseudo betekent nep en Acacia is een Afrikaanse boomsoort die soortgelijke bladdoorns heeft. Wist u trouwens dat de oudste Robinia van Europa in Nederland staat? Bij kasteel Doorwerth staat er een die mogelijk al in 1579 geplant zou zijn!
Dit plantseizoen plaatst de gemeente ruim 1400 bomen. Iedere 100e boom geven we een plekje in de krant, want er valt zoveel te vertellen over deze nieuwe groene stadsgenoten! De boomplantploeg is niet te stoppen: op naar boom 800!
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.