Nepreus blijkt gespierde fossiel
Soms wilt u wel eens indruk maken tijdens een spelletje galgje. En als u dan gaat voor het thema bomen, dan is de Metasequoia glyptostroboides misschien wel een leuke suggestie! De Nederlandse naam is watercipres. Dat is gelukkig wat makkelijker uit te spreken en nog altijd vrij moeilijk te raden.
Bent u zo’n bofkont die wel eens een bezoek heeft mogen brengen aan een nationaal park in Amerika? Dan bent u misschien al eens familie van deze boom tegengekomen. Daar staan van die enorme joekels van bomen: de Mammoetbomen (Sequoia, Sequoiadendron). Sommige behoren tot de grootste en hoogste ter wereld!
Nepperd
Oké, nu moeten we de verwachtingen misschien wat temperen. Aan de Floris de Vijfdelaan in de Westwijk zal een boom misschien niet zo snel een hoogte bereiken van 115 meter. Onze watercipressen zijn dan ook eigenlijk geen echte Sequoia, maar een beetje nepperds. Vandaar ook het eerste deel van hun naam: Metasequoia. Ach, en met het tweede deel van hun naam wordt het al niet veel beter: Glyptostroboides betekent ‘gelijkend aan de Glyptostrobus’, wat een vrijwel onbekende conifeersoort is zonder Nederlandse naam.
Niet voor de poes
Maar laten we er niet te lang teleurgesteld bij stilstaan, want hij is wel degelijk familie van dit bekende reuzeneefje! En zelf is hij ook niet voor de poes. Een typisch kenmerk van de Metasequoia is de ‘gespierde’ stam die na verloop van tijd tevoorschijn komt. Het lijkt net of grote spierbundels de onderkant van de boom stevig vasthouden zodat hij niet omvalt.
Uit de ijstijd
En nog een indrukwekkend weetje over onze gespierde vriend: in de ijstijd kwam hij algemeen voor in Oost-Azië. In 1944 is de boom herontdekt. We mogen hem dus best een levend fossiel noemen! Deze fossielen zijn in Vlaardingen onder andere aangeplant in een laanstructuur aan de Floris de Vijfdelaan in de Westwijk. Daar hebben ze alle ruimte om uit te groeien. Ze kunnen wel 30 meter hoog worden. In tegenstelling tot de coniferen in uw tuin is deze conifeer wel bladverliezend en vallen de roodbruin verkleurde naaldjes in de herfst naar beneden.
De komende periode plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. We grijpen dit plantseizoen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze groene stadsgenoten met u te delen. De boomplantploeg heeft de smaak te pakken: op naar boom 300!
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.