Kwaadaardige rendierboom

Zin in voorjaar? Lekker een rondje door de wijk wandelen om te genieten van alle fraaie bloesempracht. De roze en witte wolkjes aan de takken verwelkomen de lente. Wie kan daar somber bij blijven? Maar u zou toch gek opkijken als er plotseling een slang tussen de bladeren vandaan glibbert, die u op verleidelijke toon toe lispelt: ‘pssst, kom maar dichterbij en proef eensss van de vruchten van deze verboden boom…’

Malus  ‘Rudolph’.

De 900e boom van dit plantseizoen is er een die veel afgebeeld staat op schilderijen van de zondeval; de appelboom. Of de ‘boom van de kennis van goed en kwaad’ met de verboden vruchten inderdaad een appelboom was, zullen we nooit weten. Maar voor veel schilders was de drager van zoveel knapperige sappigheid dé voor de hand liggende keuze. 
Nu raden we niemand aan om zich te laten verleiden tot een fikse hap van de vruchten van onze appelboom. Niet dat er dan een tweede zondeval zal volgen, maar de variant die we geplant hebben is geen consumptieappel maar een sierappel, genaamd Malus ‘Rudolph’. 

Appel in vertaalmachine

De Bijbelse achtergrond van de appel zien we ook terug in de Latijnse naam. Als je Malus namelijk door de vertaalmachine gooit krijg je ‘slecht’ als resultaat. Het woord ‘malafide’ oftewel onbetrouwbaar, kwaadaardig, komt hier ook vandaan. De naam verwijst dan ook naar de zondeval toen Eva en Adam een hap uit de appel namen. De verbanning was een feit en de mens werd uit het paradijs geweerd. Een boom met een duister kantje dus…

Ouderloos

Wie trouwe volger van de artikelen over onze bomen is, heeft misschien al eens opgemerkt dat de bomen vaak drie namen hebben. Latijnse plantnamen zijn in de regel opgebouwd in Geslachtsnaam – soort – ‘Cultivar’. Maar deze dus mooi niet! De tweede naam ontbreekt bij deze boomsoort. ‘Rudolph’ staat tussen twee apostroffen, dit betekent dat het de derde naam of de ‘cultivar’ is. De reden dan de tweede naam ontbreekt is omdat er door vele kruisingen van appelsoorten soms niet meer duidelijk is bij welke soort de betreffende boom hoort. Dit zie je bijvoorbeeld ook veel bij rozen, die zijn zoveel doorgekweekt dat niet meer te zeggen is wie de papa- en mamaplant waren. 

Rood neusje

We hopen natuurlijk dat we u niet afgeschrikt hebben met dit verhaal over deze zondige verleidelijke kwaadaardige wees. Want deze sierappel valt in praktijk reuze mee! Met zijn fraaie, donkerroze bloesem en in het najaar vrolijke kleine oranjegele appeltjes, brengt hij kleur in het straatbeeld. Wie zwicht voor zijn verleiding en zelf een bijdrage wil leveren aan een groene stad, kan het boompje ook goed thuis in de tuin plaatsen. Hij blijft vrij klein. De appeltjes zijn leuk, maar niet geschikt voor menselijke consumptie. De bladeren lopen donkerrood uit vanuit de rode knoppen. Daarom heet hij dan ook Rudolph, naar het roodneuzige rendiertje! Later verkleuren ze naar donkergroen. Vergeet ze niet in het voorjaar even te bewonderen aan de Van Hogendorplaan tussen het station en de Van Limburg Stirumstraat!

1400 bomen

Dit plantseizoen plaatst de gemeente ruim 1400 bomen. Iedere 100e boom geven we een plekje in de krant, want er valt zoveel te vertellen over deze nieuwe groene stadsgenoten! De boomplantploeg ploetert voort in de Vlaardingse klei: op naar boom 1000!

Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.