Nieuw groen met grijze ogen

Staat u graag oog in oog met groen in uw stad? Nou, dat komt dan mooi uit! De eerste boom die we dit plantseizoen geplant hebben is namelijk een grauwe abeel. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar wacht maar tot deze kleine rakker groot is en u hem in zijn grijze ogen kijkt!

De grauwe abeel (Populus x canescens ‘Schijndel’)De grauwe abeel (Populus x canescens ‘Schijndel’) is onderdeel van de populierenfamilie en wordt dus een flinke jongen. Onze eersteling heeft een plek gekregen langs het spoor. Het is hier behoorlijk nat en dat is iets waar populieren wel van houden. Het zijn snelle groeiers, dus binnen een paar jaar staat hier al een forse boom die alle ruimte heeft om lekker uit te groeien. 

De boom is alvast geplant ter vervanging van een andere abeel die niet meer goed is en voor de veiligheid gekapt moet worden. Een typisch kenmerk van grauwe abelen zijn de starende ogen op de stam, waar – met een beetje fantasie en het licht van een volle maan - menig Halloween-outfit qua spookachtigheid niet aan kan tippen. Deze ogen zijn een soort littekens van waar vroeger takken hebben gezet. Een boom die u in de gaten houdt dus! 

Trillen en wapperen

De Latijnse naam Populus komt waarschijnlijk van het Griekse paipallein, wat trillen of schudden betekent. En dat is wel te begrijpen! Populierenblaadjes hebben een loodrecht bladsteeltje waardoor de bladeren met het minste zuchtje wind al beginnen te wapperen. Canescens verwijst naar de witte of grijze tinten van een deel van de boom. Kijk maar eens goed naar de stam en de onderkant van de blaadjes. De toevoeging ‘Schijndel’ in de naam van onze jonge aanwinst, daar hoef je geen Latijn voor te kennen. Dit staat voor de plek waar deze boomsoort is ontstaan; gewoon hier in Nederland in het Brabantse dorpje Schijndel!

De komende periode plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. We grijpen dit plantseizoen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze groene stadsgenoten met u te delen.