Toeterende indianensigaar
Ik heb een toe- toe- toeter op m’n waterscoo... uhm, boom! Jawel hoor, daar is hij (u vindt hem aan de Mozartlaan): de 300e nieuwe boom van dit plantseizoen. En dat is niets minder dat de Gouden trompetboom (Catalpa bignonioides ‘Aurea’)!
Geen zorgen, deze gulden toeteraar bezorgt u geen geluidsoverlast. Het trompetgeschal in zijn naam verwijst niet naar zijn muzikale kwaliteiten, maar naar de vorm van zijn bloemen. Deze fraaie witte toeters sieren de boom van juli tot augustus en worden gevolgd door lange dunne peulen die een beetje aan grote sperziebonen doen denken. Vandaar dat de boom in Engeland ook wel de ‘Indian bean tree’ of de sigarenboom wordt genoemd.
Gevleugeld hoofd
Over namen van bomen, kunnen we uren bomen! En bij deze boom biedt dat niet alleen een kijkje in het Latijn, maar zelfs een blik tot over de Atlantische oceaan! Zo een naam is wel een beetje een puzzeltje. Al is het maar omdat diverse bronnen elkaar ook nog wel eens tegenspreken. Zo zou de naam Catalpa van het Indiaanse volk Catawba komen, maar het lijkt er op dat de naam eigenlijk komt van het Muscogee volk. Dit volk noemt de boom ‘Kutuhlpa’, wat ‘gevleugeld hoofd’ betekent. Dat past bij de vorm van de boom die, zoals wij dat noemen, een ‘open kroon’ heeft.
Familie
De tweede naam van onze Catalpa is ‘bignonioides’. Die geeft aan dat de boom lijkt op de Bignonia. En dat is niet zo gek, want de Bignonia is de oude naam van de trompetklimmer en beide planten behoren tot dezelfde familie!
Goud
De derde naam ‘Aurea’ betekent goud in het Latijn. Wie de fris geelgroene bladeren van de Catalpa ziet, begrijpt direct al waar deze naam vandaan komt. In het najaar krijgt de boom nog eens een extra gouden tintje voordat de verder geel verkleurde bladeren naar de grond dwarrelen.
Klein broertje
De Catalpa is niet alleen mooi, maar heeft ook nog een bijzondere plezierige eigenschap. De boom houdt vliegen en muggen op afstand terwijl hij andere insecten juist wel aantrekt. Een fijne boom dus, ook voor in de tuin. Nou wordt hij wel wat groot en daar leent niet elke tuin zich voor. Wie toch gebruik wil maken van dit plantseizoen om een trompetboom in de tuin te zetten, kan ook kiezen voor zijn kleine broertje. Hij heeft het leuke cultivarnaampje ‘Nana’. Nana vormt een mooi bolkroontje en blijft lekker klein. Nadeel van dit boompje is dat-ie niet bloeit. Maar om te genieten van de trompetten, kun u dan gewoon een kijkje nemen bij zijn grote gouden broer aan de westzijde van de Mozartlaan.
Het najaar is het mooiste plantseizoen voor bomen. Dit najaar plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. We grijpen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze nieuwe groene stadsgenoten met u te delen. De boomplantploeg is goed op stoom: op naar boom 400!
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.