Wild van Vlaardingen
Stadsecoloog Melitta doet haar werk in het kader van het stadsprogramma Groen. De stadsecoloog zet zich in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener en biodiverser te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee?
-
Maak je niet druk
We zijn vaak druk, druk, druk. Zodra de blaadjes vallen, komt er weer een klus bij. De tuin moet immers winterklaar gemaakt worden. Toch? Onze stadsecoloog Melitta denkt daar anders over.
-
Een paddenstoel die naar kip smaakt
Waar denk je aan bij het woord herfst? Vallende bladeren natuurlijk. En ook paddenstoelen! Koel en vochtig weer, terwijl er nog wat warmte in de grond zit van de voorbije zomer; daar houden paddenstoelen van. Maar er zijn ook paddenstoelen die hun groeipiek in de zomer hebben. Zoals de zwavelzwam die stadsecoloog Melitta zag bij een bezoek aan de Surinamesingel.
-
Wat een eikels!
Vroeger stond de gaai bekend als schuwe bosvogel maar de gaai heeft zich aangepast zodat hij kan overleven in ons drukbezette land. Het zijn opportunisten wat voedsel betreft; ze eten van alles. In het voorjaar gappen ze zelfs eieren en kuikens van zangvogels. Niet leuk natuurlijk maar zijn gaaien daarom echte eikels? Onze stadsecoloog Melitta denkt van niet.
-
De Hitchcock-experience
Een liefhebber van spanning en sensatie? Ook voor een vleugje horror, kun je gewoon terecht in onze stadsnatuur! Stadsecoloog Melitta geeft de nodige survivaltips om ongeschonden door het broedseizoen heen te komen.
-
Exotisch oranje in ons groen
Een groenmedewerker van de gemeente liep in het weekend tegen een bijzondere knaloranje verschijning aan en bracht deze onder de aandacht van stadsecoloog Melitta.
-
Gevaarlijke parasieten in Vlaardingen?
Haar Latijnse naam klinkt als een toverspreuk, Orobanche hederae, of in gewoon Nederlands Klimopbremraap. Nu is het de tijd om deze parasiet te spotten.
-
Emause egels van de sloot, op de wal
Stadsecoloog Melitta is geraakt door de meest stekelige Vlaardingers: de egels. Sinds het verschijnen van een rapport over de geschiktheid van Ambacht als leefgebied voor deze diertjes, zet zij zich in om van die wijk nog meer een egelparadijs te maken. Bijvoorbeeld met een fup.
-
Solanum dulcamara
Bitterzoet, Solanum dulcamara herken je direct als lid van de nachtschade familie. Haar bloemtrossen lijken sterk op die van aardappel of tomaat. Net als haar familieleden is ze giftig voor mensen. Na de bloei komen eivormige vruchten tevoorschijn die langzaam van groen naar oranje en later naar rood verkleuren. Het is een klimmende plant daarom kom je haar vaak aan de rand van struiken tegen. Ze maakt gebruik van de buren door haar stengels te laten steunen in de takken om haar heen.
-
Verborgen schatten langs het Avonturenpad
Het Avonturenpad is een mooi voorbeeld van stadsnatuur op onverwachte plekken. Stadsecoloog Melitta van Bracht liep dit slingerpad en kwam verschillende verborgen schatten tegen.
-
Egel in de hoofdrol op Emaus
Stadsecoloog Melitta loopt warm voor meer egels in onze stad. Uit het onlangs gehouden onderzoek naar egels in Vlaardingen Ambacht bleek dat onze begraafplaats Emaus een prachtig leefgebied kan worden voor egels. Maar… dan zijn er wel een paar veranderingen nodig.
-
Een B&B voor vlinders
In augustus was er weer de jaarlijkse nationale vlindertelling. Nog nooit werden er bij de telling zo weinig vlinders waargenomen. Stadsecoloog Melitta maakt zich zorgen om de vlinders en is blij met de B&B voor vlinders in de Hugo de Vriesstraat.
-
Doe mee met de Bioblitz!
Heeft u al gehoord van Bioblitz Nationaal Park ‘Alle Tuinen’? Dit is de grootste soortentelling ooit die deze maand in Nederland plaats vindt.
-
Het grote muggenziften is weer begonnen
Wild van Vlaardingen!
Ligt u, net als onze stadsecoloog Melitta, ook geregeld wakker van zomers gezoem? Het Muggenseizoen mogen we van haar dit jaar wel met een hoofdletter M schrijven. -
De tong van de tuinhommel
Op safari te duur en gevaarlijk? Ga op safari in onze eigen stad. Vlaardingen barst van de stadsnatuur. Stadsecoloog Melitta stelt de Vlaardingse Big5 aan u voor. Deze keer speuren we naar het gezellig gezoem van de tuinhommel.
-
De schubbige bundelzwam
De herfstige stormwind woelt niet alleen door de haren van stadsecoloog Melitta, maar ook de bomen in onze stad krijgen het te verduren. Afgebroken takken en stammen zijn een buitenkansje voor schimmels, bacteriën, insecten. Maar er zijn ook schimmels die niet willen wachten tot ze aan de beurt zijn. Bijvoorbeeld de schubbige bundelzwam.
-
Spinnen tellen in de achtertuin
De Getijgerde Lijmspuiter, Kerkzesoog of Grote Steatoda… Stadsecoloog Melitta is in de ban van de achtpotigen die iedere nazomer massaal de herfst aankondigen.
-
De kuifeend
Het ene eendje is het andere eendje niet. Dit mooie exemplaar is een kuifeend. De Kuifeenden die nu in en om onze stad neerstrijken zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Noord- en Centraal Europa. Er zijn ook kuifeenden die in Vlaardingen broeden, maar die zijn nu aan het overwinteren in Zuid-Frankrijk. En geef ze eens ongelijk: Lekker paraderen aan het Étang de Berre! Dit is een groot binnenmeer net ten Westen van Marseille en vlak bij de Côte d'Azur. Daar krijg je als kuifeend plots de chique naam Fuligule Morillon. Dat is wel een vliegtochtje richting het Zuiden waard.
-
Schaapjes of vlinders tellen
Op zoek naar een rustgevende bezigheid? Onze stadsecoloog ging op onderzoek uit en kwam een mooie vlinder-in-wording tegen.
-
Van rammen naar rammelen
Wild van Vlaardingen!
Stadsecoloog Melitta is niet zo’n kantoordier. Liever dartelt zij buiten rond. Daar spotte zij in wijkpark Holy drie hazen die als malloten achter elkaar aan renden. Haasje-over, racend en buitelend. Dwars over het grasland door de bosschage en, hup, over de weg, vlak voor een passerende auto. Oei… die was bijna het haasje! -
De wind bemint de hazelaar
Beschenen door het schrale winterzonnetje licht ze op tussen de andere beplanting: Corylus avellana of, in gewoon Nederlands, de hazelaar. Deze prachtig versierde dame is een van de eerste plantensoorten van onze inheemse flora die begint te bloeien. Soms siert ze haar takken al voor de jaarwisseling. Onze stadsecoloog kwam haar tegen in de Ridderstraat.
-
Vroegeling in het zonnetje
Wie niet groot en sterk is en een hekel heeft aan ellebogenwerk, moet een andere strategie kiezen om te overleven. Dat heeft deze kleine eenjarige rakker dus maar mooi gedaan! Zij heet vroegeling en onze stadsecoloog Melitta deelt haar bewondering voor deze schoonheid met u.
-
Fladderende muggenverdelger
Vandaag zet stadsecoloog Melitta de vleermuis niet in het zonnetje. Dit zoogdier mijdt namelijk elke vorm van spotlights. Een goede reden dus om het licht juist een beetje te dempen voor deze mysterieuze nachtelijke fladderaars!
-
Bij is knotsgek op katjes
Love is in the air… Of toch zeker voor de vroeg vliegende wilde bijtjes! Ze kunnen de aantrekkingskracht van vooral de mannelijke wilgenkatjes niet weerstaan. Dat is niet zo verwonderlijk want de mannelijke katten (katers?) zijn een bron van koolhydraten in de vorm van stuifmeel.
-
Onvergetelijk blauw
Bescheiden staat ze langs slootkanten, in wegbermen en tuinen. Ze heeft geen grote bloemen nodig om op te vallen. Haar helderblauwe bloempjes, haar wondermooie naam. Stadsecoloog Melitta kwam het vergeet-me-nietje tegen aan de Burgemeester Heusenslaan en viel voor haar charmes.
-
Big5: De bijenorchis
Op safari te duur, te vermoeiend en te gevaarlijk? Welnee, niet voor wie op safari gaat in onze eigen stad. Vlaardingen barst van de stadsnatuur. Stadsecoloog Melitta stelt de Vlaardingse Big5 aan u voor. Lekker lezen en daarna naar buiten om deze schoonheden in het wild te spotten! Als eerste zetten we de bijenorchis in het zonnetje!
-
Van opsmuk tot bijenbite
Ieder jaar in januari is de Nationale Tulpendag. Een feestelijke aangelegenheid, maar ook aanleiding om even na te denken over wat u – als u een tuin heeft – bij uzelf in de grond stopt! De ene tulp is de andere immers niet…
-
Klein hoefblad en de bijna-bij
Ooh jee! Hebben we daar nu een nudist die wordt bezocht door een blinde bij? En dat zomaar in het park? Ja zeker! En het wordt nog aangemoedigd ook. Laat hen maar lekker, deze naaktbloeier en haar bezoeker. Met haar blote bast in de voorjaarszon lokt het klein hoefblad insecten zodat ze voor nageslacht kan zorgen. Stadsecoloog Melitta vertelt u er meer over.
-
Het Lenteklokje
We zien vaak het sneeuwklokje als voorbode van de lente maar dit lenteklokje kan er ook wat van. Door de warme temperaturen van de afgelopen dagen is de opwinding van de lente voelbaar. De ether zindert van vogelgezang en uit de aarde schieten allerlei gewassen op. In ons wijkpark Holy staat een mooie collectie stinzenplanten. Het lenteklokje is er een van.
-
De grote wolbij
De Grote Wolbij wordt vaak aangezien voor een wesp of een zweefvlieg. Dat is best begrijpelijk, want anders dan zijn familieleden heeft de Grote Wolbij net als een wesp maar een kaal kontje. Bovendien is hij fel zwart-geel gekleurd. De aandacht van stadsecoloog Melitta heeft hij daarmee in ieder geval getrokken!
-
Speuren naar egeltjes
Onze stadsecoloog is zelf wild geworden. Van enthousiaste weliswaar, want we hebben een egelonderzoeker rondlopen in Vlaardingen-Ambacht en op Begraafplaats Emaus. Nog leuker: u kunt zelf ook meedoen aan het onderzoek!
-
Verborgen wereld knotwilg
Ze staan langs sloten en paden. De jonge takken naar de hemel reikend, de oude stammen soms kromgebogen of gebroken. De Knotwilg werd in het verleden aangeplant vanwege zijn economische waarde. De jonge takken werden gebruikt om manden, of korven te vlechten. Takken die wat ouder waren, en daardoor steviger, deden dienst als hekwerk of bijvoorbeeld bonenstaak.
Volg ons