Gladheidbestrijding / strooien

Sneeuw en gladheid kunnen problemen in het verkeer veroorzaken. Het bestrijden van gladheid is een belangrijke taak waarvoor de gemeente en bewoners samen verantwoordelijk zijn.

In de wintermaanden houdt de gemeente de belangrijkste wegen in Vlaardingen goed begaanbaar en ijsvrij door te strooien. Het strooien in Vlaardingen gebeurt volgens een wintergladheidbestrijdingsplan. De gemeente strooit de belangrijkste wegen, fietspaden en busbanen al vooraf om gladheid te voorkomen.  

De gemeente zorgt voor de bestrijding van gladheid, op:

  • hoofdwegen
  • wijkontsluitende wegen
  • doorgaande fietsroutes
  • openbaar vervoerroutes

De Rijksoverheid strooit op snelwegen en provinciale wegen.

Strooizout, strooiwagen en sneeuwschuivers

Met een voorraad van 225 ton strooizout en allerlei soorten strooiwagens en sneeuwschuivers, gaat het strooiteam de winter in. Hoeveel er gestrooid moet worden, is ieder jaar weer een verrassing. Er zijn winters geweest waarin de strooiploeg niet vaker dan 3 keer in actie kwam, in 2019 was dit 22 keer. In 2020 gingen de strooiers er 20 keer op uit. 

Kwakkelwinters en ijzel

Vorst, natte sneeuw, ijzel, sneeuwstormen, de straten van de stad kunnen in het winterseizoen aan allerlei ontberingen blootgesteld worden. Niet de strenge winter zorgt voor het meeste strooiwerk, het drukst heeft de strooiploeg het juist in kwakkelwinters of bij hevige sneeuw. Bij strenge vorst is er geen dauw. Droge lucht bevriest niet en dus wordt het niet glad. Maar als het miezert, vochtig of mistig is, dan kan dat met temperaturen rond het vriespunt zorgen voor veel gladheidsproblemen. Gladheid wordt bestreden met strooizout. Als strooien niet meer voldoende is, omdat er te veel sneeuw valt, kunnen er sneeuwschuivers ingezet worden.

Routes en meldingen

We werken met een vaste planning en vastgestelde routes. We strooien met glad weer 180 kilometer doorgaande wegen en 150 kilometer fietspaden in Vlaardingen. Het gaat dan om de hoofdwegen, wegen die de wijken ontsluiten, bruggen, doorgaande fietsroutes en routes waarover het openbaar vervoer rijdt. Uitgaande van een gemiddelde snelheid van 30 km/u op doorgaande wegen en 15 km/u op fietspaden betekent dit dat in totaal 16 mensuur nodig is om een volledige strooiactie uit te voeren. De strooiroutes zijn zo ingericht dat het strooiteam deze binnen 1,5 à 2,5 uur kan rijden.

Niet alle wegen worden dus gestrooid. Het is niet mogelijk alle straten en paden sneeuw- en ijsvrij te houden. In woonwijken is strooien ook niet zo effectief. De pekel werkt namelijk pas echt goed als er veel verkeer overheen rijdt. In rustigere straten vriest het wegdek binnen de kortste keren weer op. 

U kunt geen buitenlijnmelding maken met een strooiverzoek. Aan gladheidsbestrijders op locatie wordt weleens gevraagd om van de strooiroute af te wijken. Dit doen we niet. Voor particuliere wegen of terreinen is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding.

Fietsers

De gemeente heeft tijdens de gladheidbestrijding extra aandacht voor fietspaden en houdt de conditie van fietspaden extra in de gaten voor, tijdens en na gladheid. Ook wordt er extra materieel ingezet tijdens gladheid. Als dat nodig is, wordt de sneeuw van de fietspaden geborsteld, dat helpt bij fietspaden beter dan alleen sneeuwschuiven of strooien. Fietsdoorgangen en oversteekplaatsen van hoofdroutes rond basisscholen en winkelcentra zijn in de strooiroute opgenomen. 

Blijf voorzichtig

Niet alle wegen worden gestrooid en ook op gestrooide routes kan het nog glad zijn. Dat laatste bijvoorbeeld omdat het zout tijd nodig heeft om ijs of sneeuw te laten smelten. Ook is op sommige plekken zoals bijvoorbeeld in scherpe bochten geen sneeuwschuiver te gebruiken en kan de weg daar gladder zijn. Pas uw snelheid in het verkeer daarom altijd aan en wees voorzichtig!

Wat kunt u zelf doen

Voorkom dat u uitglijdt. Houd de stoep rondom uw huis vrij van sneeuw en ijs. Een paar tips:

  • schuif of veeg de sneeuw weg naar een plek waar niemand er last van heeft;
  • strooi zout op plekken waar veel mensen lopen of rijden (strooizout is bijvoorbeeld verkrijgbaar in de bouwmarkt of bij de benzinepomp);
  • strooi zand op plekken waar niet veel mensen lopen of rijden;
  • strooi niet te dicht bij bomen en struiken;
  • denk ook aan het stoepje van uw buurman of -vrouw die slecht ter been is.

Gaat u de weg op bij winterse omstandigheden? Check het nieuws, de weerwebsites en -apps en de sociale media van de gemeente. En gaat u op weg; let dan extra op en doe voorzichtig in het verkeer. Zijn extreme omstandigheden, zoals zware ijzel of sneeuwval? Ga de weg dan niet op.