Lofzang op gesloten overlaten
Water is overal in de stad. Het stroomt door de rivier, spettert uit de lucht, glipt weg door afvoerputjes en straatkolken. En, als je er niets aan doet, dan staat het water stil in slootjes. Met als gevolg dat die slootjes met nat weer overstromen en in droge periodes veranderen in een bron van onsmakelijke luchtjes. Om dat te voorkomen, zijn er ooit ‘overlaten’ in slootjes geplaatst.
Bij voorkeur vies
Een overlaat is een constructie die er voor zorgt dat er water uit de sloot kan stromen om het waterpeil in de sloten wat te verlagen of om er voor te zorgen dat het water zachtjes door blijft stromen en het water niet zo snel gaat stinken. Mooi bedacht natuurlijk, maar al dat relatief schone slootwater kwam via de overlaten in het riool terecht. En laat dat nou net een plek zijn waar we het liefst alleen maar vies water zien. Schoon water in het rioolstelsel heeft twee belangrijke nadelen:
- Het rioolstelsel voert water naar de waterzuivering. Schoon water zuiveren is niet alleen een onzinnige bezigheid, maar kost ook nog eens energie en geld.
- Het rioolstelsel helpt ons ook zo lang mogelijk droge voeten houden bij extreme regenbuien. Als dat stelsel dan al vol met slootwater zit, is er minder ruimte om het water van een stortbui weg te voeren.
Pompen tegen stank
Zo staan waterbeheerders voor een ingewikkelde puzzel: het slootwater moet niet het rioolstelsel in stromen, maar ook niet zo lang stil blijven staan dat het gaat stinken. Daarom zijn er bijvoorbeeld in 2023 op vier plekken in Vlaardingen kleine gemaaltjes geplaatst. Die pompen net genoeg om het water in beweging te houden. Het bewegende water stroomt niet meer weg in het riool, maar gewoon van watergang naar watergang. Benieuwd hoe dat werkt? Bekijk het filmpje! De gemeente kijkt constant uit naar mogelijkheden om dit soort verbeteringen aan te brengen in het waterbeheer.
Grenzeloos water
Een van de mooie en moeilijke aspecten aan water, is dat het zich weinig aantrekt van grenzen. Dat zorgt er voor dat overal ter wereld water een aanleiding is tot conflict óf juist tot samenwerking. In onze regio, is gelukkig dat laatste van toepassing: Gemeenten, waterbedrijven, hoogheemraadschappen en anderen slaan op allerlei plekken de handen ineen om water in goede banen te leiden. De afsluiting van de overlaten was een project waar vooral het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Vlaardingen bij betrokken waren. Een mooi project, vinden de betrokkenen. Maar als het goed gegaan is, dan merkt u daar helemaal niets van!