Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Wat is de WKB

Bouwwerken, zoals huizen en bedrijfsruimten, moeten veilig en constructief van goede kwaliteit zijn en gezond om in te verblijven. Sinds 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Kwaliteitsborging betekent dat de kwaliteit van ontwerp en uitvoering van het bouwwerk wordt bewaakt. De kwaliteit van bouwwerken moet voldoen aan de voorschriften van het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen Bouwbesluit). Partijen in de bouw zoals opdrachtgever, adviseurs en aannemer, moeten hiervoor zorgen. De inzet van een onafhankelijke kwaliteitsborger is daarbij verplicht.

Hoe werkt het?

Wilt u gaan bouwen of bouwen? Dan moet u rekening houden met eisen vanuit de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Neem daarvoor de volgende stappen, voordat u begint met bouwen: 

Stap 1: U zoekt een architect, adviseur of aannemer om samen uw bouwplannen uit te voeren. Of misschien gaat u zelf bouwen. In alle gevallen is het van belang dat u eerst nagaat of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor uw bouwplan. Dat kan via omgevingswet.overheid.nl

Stap 2: Als u een vergunning nodig heeft, moet u aangeven hoe uw bouwplan eruitziet en waar u het uiteindelijke bouwwerk voor wilt gebruiken. De gemeente toetst uw plannen aan het omgevingsplan en kijkt daarmee of het binnen de omgeving past. Onder andere bestemmingsplannen en het Bouwbesluit zijn per 1 januari 2024 opgegaan in het omgevingsplan. 

Stap 3: Als uw bouwplan valt onder de zogeheten gevolgklasse 1, dan moet u voor u kunt gaan bouwen een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen Deze kwaliteitsborger kijkt of uw bouwplan aan de regels voldoet. Kijk voor onafhankelijke kwaliteitsborgers op stichtingibk.nl/instrumenten/. Onder gevolgklasse 1 valt nieuwbouw van woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen. Of uw bouwproject onder gevolgklasse 1 valt, kunt u nagaan via rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/03/01/factsheet-de-wet-kwaliteitsborging-voor-het-bouwen-gevolgklassen  

De kwaliteitsborger legt vast wat de risico’s zijn en welke maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat uw bouwplan uiteindelijk aan de regels voldoet. 
De kwaliteitsborger maakt een risicobeoordeling en legt controlemaatregelen vast in een zogenoemd borgingsplan. Met dit borgingsplan moet u, uw architect, adviseur of aannemer via het omgevingsloket een bouwmelding doen bij de gemeente. Bij de melding geeft u ook aan welke kwaliteitsborger u heeft gecontracteerd. Let op: de bouwmelding moet uiterlijk 4 weken voor u met de bouw start bij uw gemeente binnen zijn. 

Tijdens het bouwen of verbouwen zal de kwaliteitsborger de bouw controleren. Hij of zij kijkt of alles volgens de bouwtechnische regels verloopt. 

Als eventuele afwijkingen zijn aangepast, het bouwproject klaar is én aan alle regels voldoet, stelt de kwaliteitsborger een verklaring op.

Stap 4: Uiterlijk twee dagen voor de start van de bouw moet u een “Melding start bouw” maken via het omgevingsloket (www.omgevingswet.overheid.nl). 

Stap 5: Als het bouwproject klaar is en aan de regels voldoet, stelt de kwaliteitsborger een verklaring op. Deze verklaring stuurt u samen met het dossier dat de aannemer heeft gemaakt als gereedmelding naar de gemeente, een melding dat uw bouwproject klaar is dus. In het Omgevingsloket (omgevingswet.overheid.nl) leest u precies wat u aan de melding moet toevoegen.  

Stap 6: U hoort binnen twee weken of de gereedmelding is geaccepteerd of niet, en of u het nieuwe project in gebruik kan nemen. U moet dus wachten op deze toestemming, ook al is uw bouwwerk al klaar. 

Lokale omstandigheden in Vlaardingen (WKB)

In Vlaardingen gelden lokale omstandigheden voor bepaalde gebieden. Als een bouwplan binnen zo'n gebied valt, moet de betreffende omstandigheid worden meegenomen in de risicobeoordeling en het borgingsplan.

De lokale omstandigheden in Vlaardingen zijn:

  • Brandveiligheid: Risico op plasbrand in het gebied nabij de Nieuwe Waterweg kan invloed hebben op brandwerendheidseisen voor bouwwerken en gebouwen. Voor meer informatie, raadpleeg de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.
  • Geluidkaarten (gezondheid): De gemeente stelt elke vijf jaar geluidkaarten vast die de berekende geluidsituatie weergeven. Deze kaarten laten de geluidbelasting door (spoor)wegverkeer, industrie en luchtvaart zien op woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen. Bedrijven buiten industrieterreinen zijn niet opgenomen in de kaarten, en de kaarten geven geen informatie over geluidbelasting binnenshuis.

De geluidkaarten zijn volgens EU-richtlijnen opgesteld, waarbij geluidbelastingen van dezelfde bron worden opgeteld. Ze tonen gekleurde geluidgevoelige objecten zoals woningen, scholen en ziekenhuizen, waarbij de kleur de hoogst berekende geluidbelasting aangeeft. De kaarten zijn beschikbaar in een digitale viewer met gedetailleerde informatie per gebouw. U vindt de geluidkaart hier.

In een bijgevoegd rapport wordt de totstandkoming van de geluidkaarten toegelicht.

Tegen de vaststelling van deze kaarten is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Kosten

U hoeft niet te betalen voor de behandeling van de meldingen. De kosten voor de kwaliteitsborger moet u als opdrachtgever voor de bouw wél zelf betalen.

Overgangsrecht

Voor vergunningen die voor 1 januari 2024 zijn aangevraagd, blijft het oude stelsel  gelden. Dit geldt ook voor bezwaar- en beroepsprocedures die voor 1 januari 2024 zijn gestart. 

Meer informatie over de Wkb

Op de website van het Rijk vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Zie  rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/meer-toezicht-in-de-bouw-via-de-wet-kwaliteitsborging-voor-het-bouwen-wkb