-
Moet u bouwmaterialen op de openbare weg plaatsen voor uw bouw- of sloopwerkzaamheden? Bijvoorbeeld containers, portacabins, big bags of steigers? U hoeft hiervoor geen vergunning aan te vragen, maar u moet wel een melding doen. Hierna leest u hoe het werkt.
-
Wanneer u gaat slopen, moet u dit mogelijk aan de gemeente melden. U doet dit uiterlijk 4 weken voordat het slopen begint.
-
-
Wilt u een rioolaansluiting laten maken? Dan moet u daarvoor toestemming vragen. Alleen medewerkers van de gemeente en bedrijven die door de gemeente zijn erkend mogen (graaf)werkzaamheden doen in de openbare ruimte of een aansluiting maken op het gemeentelijk riool.
-
De gemeente beheert bouwtekeningen vanaf circa 1880 tot heden. Bouwtekeningen kunt u uitsluitend digitaal aanvragen.
-
Wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt voor bouw of verbouw, beoordeelt de Adviescommissie Omgevingskwaliteit of uw bouwplannen voldoen aan redelijke eisen van welstand, zoals vastgelegd in de welstandsnota. De commissie bestaat uit onafhankelijk deskundigen (architecten) en beoordeelt het op te richten of te verbouwen bouwwerk op zichzelf en of het past in zijn omgeving.
-
Wilt u (ver)bouwen? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Voor sommige projecten moet u ook een wijziging van het omgevingsplan aanvragen. Denk er in beide gevallen aan te controleren of u archeologisch onderzoek moet laten uitvoeren.
-
Wilt u iets weten over het eigendom van onroerend goed? Dan kunt u terecht bij het Kadaster via kadaster.nl. De gemeente heeft voor het eigen onroerend goed een kopiearchief. Deze informatie kunt u opvragen via vlaardingen.nl/contactformulier of via (010) 248 4000.
-
Wilt u asbest uit uw woning (laten) verwijderen? Dan moet u een sloopmelding doen via www.omgevingsloket.nl. U mag alleen zelf asbest verwijderen als u aan een aantal eisen voldoet. Laat anders een erkend bedrijf het asbest verwijderen.
-
Vlaardingen heeft 1 beschermd stadsgezicht, 60 rijksmonumenten, 22 gemeentelijke monumenten en 555 beeldbepalende panden en objecten. Samen geven zij Vlaardingen als stad een eigen gezicht en vormen zij het cultuurhistorische kapitaal van de stad. U herkent een monument of beeldbepalend pand aan een schildje op de gevel. Het uiterlijk van het beschermd stadsgezicht of een beeldbepalende pand mag niet zomaar door (ver)bouw- of sloopwerkzaamheden veranderen. Daarvoor is een Omgevingsvergunning nodig.
-
Wanneer u als particulier, bedrijf of instelling grond wilt afgraven en verplaatsen, meldt u dit bij de DCMR tel. (010) 246 8140. De DCMR beoordeelt of u zelf de grond mag verplaatsen of dat er voorwaarden aan verbonden zijn. Wanneer de grond vervuild is, moet een daarvoor gecertificeerd bedrijf de grond afvoeren.
-
Wanneer u een bedrijf start of een bestaand bedrijf verandert, krijgt u in veel gevallen te maken met milieuvoorschriften. De gemeente Vlaardingen heeft milieutaken uitbesteed aan DCMR Milieudienst Rijnmond. Soms heeft u een vergunning nodig, soms is een melding voldoende.
-
Ligt de grond waarvan u eigenaar bent naast een openbare groenstrook of reststrook? Dan kunt u als eigenaar of erfpachter een aanvraag indienen om deze strook te kopen of in erfpacht te krijgen. Dit is niet mogelijk voor huurders van woningen.
Volg ons