Omgevingswet
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De wet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. De Omgevingswet voegt bestaande wetten samen en vereenvoudigt de regels. Er is nu één digitaal Omgevingsloket, waar u de regels en voorschriften van de gemeente vindt, maar ook van het waterschap, de provincie en het Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties, bedrijven én de overheid.
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw (leef)omgeving. Bijvoorbeeld als u uw huis wilt verbouwen, een evenement gaat organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U bent dan zogenaamd initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een omgevingsvergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe Omgevingsloket.
Omgevingsvergunning aangevraagd voor 1 januari 2024
Heeft u een omgevingsvergunning gekregen of aangevraagd vóór 1 januari 2024? Als de gemeente u al een vergunning heeft verleend, blijft deze gewoon geldig. U hoeft niets te doen. Moet de gemeente de aanvraag nog behandelen, dan gebeurt dat in principe volgens het oude recht. Voorwaarde is dat u wel op tijd alle benodigde stukken tijdig (al dan niet op nader verzoek van de gemeente) heeft ingediend.
Wat er veranderd sinds 1 januari 2024?
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor u:
- Het Omgevingsloket is het nieuwe loket waar u online een vergunning kunt aanvragen, een melding kunt doen of aanvullende informatie kunt doorgeven. U kunt hier ook checken of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor uw plan.
- De voormalige bestemmingsplannen van de gemeente zijn per 1 januari 2024 opgegaan in het omgevingsplan. Wilt u met een groter initiatief starten, neem dan contact op met de gemeente. Wij zullen u dan u op weg helpen met de nieuwe procedure. In het omgevingsplan staat niet alleen informatie over de bestemming van een plek, maar ook regels over bijvoorbeeld geluid en bodem. En het omgevingsplan kan ook regels bevatten over bijvoorbeeld energiemaatregelen en duurzaamheid.
- De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over uw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn is dan maximaal 8 weken (mogelijkheid verlengen met 6 weken). Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer uw vergunningaanvraag complex is, kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer.
- Wanneer u een initiatief voor uw leefomgeving heeft, is het verstandig dat u als initiatiefnemer zo snel mogelijk met de buurt in gesprek gaat. Dat heet participatie. Lees er meer over op de pagina 'Betrek de buurt'
- Soms hebben inwoners of bedrijven een initiatief dat veel gevolgen heeft voor de omgeving. Wanneer het gemeentelijk intaketeam heeft vastgesteld dat het initiatief wenselijk is voor Vlaardingen, komt het op de zogenaamde Omgevingstafel. Initiatiefnemers kunnen dan hun plan meteen met alle betrokken overheden bespreken. Denk aan het waterschap, de brandweer en verkeerexperts van de gemeente. Zo is sneller duidelijk of plannen haalbaar zijn. Is het initiatief wenselijk én haalbaar, dan is de kans op een omgevingsvergunning niet gegarandeerd, maar wel groot. Gemeente Vlaardingen werkt al op deze manier.
Heeft u een initiatief voor de ruimtelijke omgeving? Zoals een (ver)bouwplan of het aanleggen van een inrit? Heeft u hiervoor één of meer omgevingsvergunningen nodig? Weet dan dat de gemeente Vlaardingen het belangrijk vindt dat u de omgeving op tijd betrekt bij uw initiatief. Dit noemen we participatie. De gemeente neemt dit mee in de afweging voor de omgevingsvergunning. Participatie is niet altijd verplicht, maar wel verstandig. Tips hoe u dit aan kunt pakken. De gemeenteraad heeft daarnaast een lijst (pdf, 138 kB) van gevallen en situaties vastgesteld waarbij participatie wél verplicht is.
Goed om te weten: u kunt altijd contact opnemen met de gemeente voor advies. Gebruik hiervoor het contactformulier op vlaardingen.nl/contactformulier
Participatieplicht voor de gemeente zelf
Uiteraard moet ook de gemeente zelf de participatie goed regelen voor de eigen initiatieven. Dat geldt voor bouwinitiatieven, maar ook voor drie andere belangrijke onderdelen van de Omgevingswet, waar de gemeente verantwoordelijk voor is: de omgevingsvisie, het omgevingsplan en het programma. Bij alle drie moet de gemeente inwoners betrekken. In Vlaardingen hebben we dat al gedaan voor de omgevingsvisie, en gaan we dat nog doen bij het maken van het omgevingsplan en, als dat aan de orde is, bij een programma.
Wat is een Omgevingsvisie?
De Omgevingsvisie is een strategisch document dat antwoord geeft op de vraag: hoe willen we dat Vlaardingen eruit ziet over 20 jaar? Daarbij komt van alles aan de orde. Denk aan wonen, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, wegen en fietspaden en cultureel erfgoed. Dat alles komt terecht in één Omgevingsvisie.
En wat vindt ú belangrijk?
De Omgevingsvisie gaat ons allemaal aan. Daarom vroeg de gemeente Vlaardingers daarover mee te denken. Maar liefst 3000 inwoners vulden de digitale enquête in. Naast de digitale enquête konden inwoners hun zegje doen op de markt en tijdens de Stadskaravaan op zaterdag 16 september. Ook dat is massaal gedaan: er zijn veel ideeën aan ons meegegeven.
En nu?
Aan de gemeente de taak om alle ingebrachte ideeën zorgvuldig te bekijken. Alle opbrengsten komen terecht in de participatienota omgevingsvisie. Wanneer u in de digitale enquête uw emailadres heeft achtergelaten, ontvangt u de participatienota per mail. De uitkomsten en adviezen die in deze participatienota staan, worden meegewogen in het ontwerp van de omgevingsvisie. Dit ontwerp wordt begin 2024 voorgelegd aan de raad, die er een besluit over neemt. De behandeling door de gemeenteraad kondigt de gemeente aan in onder andere het Gemeentenieuws en deze website.
Inspraak
Ook nadat de gemeenteraad de Omgevingsvisie heeft vastgesteld, kunt u er nog wat van vinden. Dat heet inspraak. De Omgevingsvisie is dan te bekijken op internet, en ligt op papier ter inzage bij het gemeentehuis. U kunt dan via een zogenaamde zienswijze aangeven wat u anders wilt zien in de Omgevingsvisie, of zaken ter aanvulling meegeven.
Wat doen we vervolgens met de Omgevingsvisie?
In de Omgevingsvisie kunnen inwoners, ondernemers en andere partners van Vlaardingen lezen waar de gemeente voor staat. Het biedt helderheid over welke richting Vlaardingen op wil. De Omgevingsvisie stuurt op de hoofdopgaven van de gemeente. De gemeente kijkt of initiatieven uit de samenleving passen binnen de kaders van de Omgevingsvisie. Daarmee draagt de Omgevingsvisie bij aan een snellere en eenduidige besluitvorming
Omgevingsvisie en Omgevingswet
De Omgevingsvisie heeft alles te maken met de Omgevingswet. Deze wet gaat 1 januari 2024 in. De omgevingsvisie is een van de onderdelen van de Omgevingswet. Alle gemeenten in Nederland moeten uiterlijk binnen drie jaar nadat de Omgevingswet is ingegaan een Omgevingsvisie vaststellen. In Vlaardingen willen we de Omgevingsvisie begin 2024 vaststellen.
Wat is de Omgevingswet?
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort.
Vanaf 1 januari 2024 gaat naast de Omgevingswet ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Dit betekent dat u als initiatiefnemer vóór u gaat bouwen, na moet gaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Dat kan in het Omgevingsloket. Als uw bouwwerk onder de Wkb valt, moet u een kwaliteitsborger – een onafhankelijke controleur – inschakelen.
Uw aannemer of architect kan u hierbij helpen. De kwaliteitsborger kijkt mee van het plan tot de oplevering en controleert alle technische regels en kwaliteitseisen, precies op het moment dat het nodig is. Dit scheelt tijd, voorkomt fouten en geeft u als opdrachtgever meer bescherming tegen fouten of het pas later constateren dat een onderdeel niet aan de vereisten voldoet.
Wat verandert er?
De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in twee delen: een ruimtelijke en een technische vergunning. De ruimtelijke bouwvergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen. Dat is vastgelegd in het gemeentelijke omgevingsplan. De technische bouwvergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen. Eerder werd de controle uitgevoerd door de gemeente. Onder de Wkb is dit een taak van de kwaliteitsborger.
Vanaf 1 januari hoeft u niet langer voor alle bouwwerken een technische bouwvergunning aan te vragen. Voor bijvoorbeeld een woonhuis, fietsbrug of eenvoudig bedrijfspand voldoet een bouwmelding bij de gemeente. Wel moet u bij deze bouwwerken, die vallen onder de zogenoemde gevolgklasse 1, een kwaliteitsborger inschakelen. De nieuwe wet gaat als eerste gelden voor nieuwbouw van bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1. Na een gewenningsperiode van 1 jaar zullen ook verbouwingen onder gevolgklasse 1 komen te vallen. Meer informatie over gevolgklassen en de Wkb vindt u op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van de landelijke overheid op aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/wet-kwaliteitsborging-bouwen/
Neem contact op met de gemeente als u meer informatie wilt over de Omgevingswet of hulp nodig heeft bij het aanvragen van een vergunning, het doen van een melding of een overleg wilt aanvragen. Gebruik hiervoor het contactformulier op www.vlaardingen.nl/contactformulier. U krijgt dan binnen 6 werkdagen antwoord.
Nieuwsgierig geworden? Er is veel landelijke informatie beschikbaar over het hoe en waarom van de Omgevingswet.
Campagne
De overheid informeert inwoners en bedrijven met een landelijke campagne via diverse social media. De overheid verwijst hierbij naar een website met meer informatie: aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/
Binnenkort vindt u ook meer informatie via de social media en andere middelen van de gemeente Vlaardingen.
Uitgebreide beleidsmatige achtergrondinformatie over de Omgevingswet vindt u op:
aandeslagmetdeomgevingswet.nl - Veel praktische informatie, toolkits, webinars, leidraden.
iplo.nl - Informatiepunt leefomgeving, met veel praktische en achtergrondinformatie voor professionals die een actieve bijdrage leveren aan de implementatie van de Omgevingswet.