Programma ontwikkeling Rivierzone

Samen met ontwikkelaars, initiatiefnemers, bewoners en ondernemers uit het gebied werkt de gemeente Vlaardingen aan de ontwikkeling van de Rivierzone. Op deze pagina leest u wat de Rivierzone is en wat er in grote lijnen gaat gebeuren.

actieve haven met sleper Haven -16De Rivierzone: dit gaat er gebeuren

De gemeente Vlaardingen wil de verbinding van de stad met de rivier de Nieuwe Maas terugbrengen en van de Rivierzone een aantrekkelijk gebied maken om te wonen, te werken en te ontspannen. Met de verschillende woningbouwprojecten, de voorzieningen en de vergroening voorziet de ontwikkeling van de Rivierzone in de woon-werkbehoefte van bestaande en toekomstige bewoners. Het Programma Ontwikkeling Rivierzone bestaat uit drie gebieden: de Koningin Wilhelmina haven, de Maaswijk en de zuidelijke binnenstad. 

In deze gebieden komt een mix van nieuwe woningen en voorzieningen, zoals scholen, horeca, sportzones en een nieuwe groene inrichting van het openbare gebied: hoogwaardige kwaliteit, klimaat adaptief en een groene leefomgeving, zoals het vernieuwde Maaspark. Op loop- en fietsafstand ligt de snelle metroverbinding naar Rotterdam en naar het strand van Hoek van Holland. Aantrekkelijke groene gebieden als de Zuidbuurt, Midden-Delfland, de Broekpolder en stadspark ’t Hof liggen op fietsafstand van de Rivierzone. Hier komen wonen, werken en recreëren samen nabij alle grootstedelijke voorzieningen, maar in de luwte van de stad. Nabij de A4, A20 en de Blankenburgtunnel naar het eiland van Voorne Putten met Brielle, Oostvoorne en de natuurgebieden rond Rockanje in de achtertuin van Vlaardingen.

In totaal komen er tussen de 2450 en 3100 nieuwe woningen bij in een mix van hoog stedelijke bouw en groen. De woningen krijgen verschillende prijsklassen. 

Projecten Programma Ontwikkeling Rivierzone 

Op het kaartje ziet u de projecten waar de woningbouwontwikkelingen zijn gepland. Voor het project Museumkwartier is het bestemmingsplan onherroepelijk en zal binnenkort met de bouw worden gestart.  Voor een drietal projecten; District U/ Maaswijk-West, New Haven (Maasboulevard-Westhavenkade) en het Eiland van Speyk, zijn de bestemmingsplannen vastgesteld op 13 oktober 2022. Tegen deze vaststelling loopt op dit moment een beroepsprocedure bij de Raad van State. De overige projecten zijn in voorbereiding.
 

Ontwikkeling Rivierzone

Op het kaartje ziet u de projecten District U/ Maaswijk-West, New Haven (Maasboulevard-Westhavenkade) en het Eiland van Speyk, voor deze projecten worden de ontwerpbestemmingsbestemmingsplannen ter inzage gelegd. 

U kunt de afbeelding downloaden door er op te klikken (jpg, 167 kb).

Sfeerimpressie

Bekijk onderstaande video en krijg een sfeerimpressie van hoe de Rivierzone eruit kan komen te zien. 

Maaswijk

Koningin Wilhelminahaven

Zuidelijke binnenstad

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws over de Rivierzone? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Nieuw(s) in de Rivierzone