Boomverhalen 2023/2024

Het najaar is het mooiste plantseizoen voor bomen. In het najaar planten we weer veel bomen aan. We grepen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze nieuwe groene stadsgenoten te delen.

  • De onterfde zuurpruim

    Denk je gezellig de feestdagen met de familie door te brengen, zit plots je onterfde neef aan tafel! Dat kan nog wel eens ongemakkelijk zijn, dus je zet je beste beentje voor. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn, en daar lijkt onze nieuwe honingboom ook zo over te denken.

  • Goddelijke gouden afstraffing

    Een van de meest herkenbare bomen ter wereld is wel de berk. Met zijn hagelwitte en afbladderende bast is hij zo veelvoorkomend dat je er geen erg in hebt dat-ie bijna overal wel staat. Om deze ruggengraat van menig bomenbestand toch wat verdiende aandacht te geven, lichten we dit gouden exemplaar uit: de goudberk!

  • Hop, hop, hop, kastanje in galop

    Een echte statige klassieker voor lanen, parken en landgoederen. Vruchten waar je niet omheen kan in de herfst, met hun prachtige, glanzende warmbruine kleuren. Het is zelfs de boom waar Anne Frank op uitkeek. We hebben het natuurlijk over de paardenkastanje.

  • Beukenhaag of haagbeuken?

    Het plantseizoen is volop bezig. Iedere 100e boom geven we een plekje in de krant. Deze week is het podium aan de haagbeuk.

  • Smullen van een rotte mispel

    ‘Zo rot als een mispel’ is een uitdrukking die u kunt gebruiken om te zeggen dat iets of iemand door en door rot is. Niet echt een compliment, dus! Maar eigenlijk zou het dat wel moeten zijn! Huh, waarom dan? En wat is een mispel eigenlijk?

  • Hierperdep Iep

    De iepenziekte maakt flink wat slachtoffers, maar onze boombeheerders zien de boom niet graag verdwijnen. Iepen zijn namelijk ook hele fijne stadsbomen die goed tegen droogte, vervuiling, bestrating en andere stadse fratsen kunnen. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon; de New Horizon iep!