Goddelijke gouden afstraffing

Een van de meest herkenbare bomen ter wereld is wel de berk. Met zijn hagelwitte en afbladderende bast is hij zo veelvoorkomend dat je er geen erg in hebt dat-ie bijna overal wel staat. Om deze ruggengraat van menig bomenbestand toch wat verdiende aandacht te geven, lichten we dit gouden exemplaar uit: de goudberk!

In Nederland komen van oorsprong de ruwe en de zachte berk voor. Beide soorten zijn echte pionieren binnen de plantenwereld. Dit houdt in dat op braakliggende stukken terrein, de berk vaak als eerste boomsoort gedag komt zeggen en maling heeft aan een kale vlakte. Misschien dat de boom daarom ook als heilig werd gezien in het oude Europa. Zowel de Finnen, de Noren, Germanen als Kelten dichtten de berk allerlei goddelijke, geneeskrachtige en kwaadwerende eigenschappen toe. Nog altijd wordt berkensap getapt en gedronken, vooral in Oost-Europese landen.

goudberk

In de vakwereld kennen we de goudberk als Betula ermanii. De Latijnse naam betula wordt over het algemeen toegeschreven aan het Romeinse batuare, wat slaan betekent. Berkentwijgen zijn sterk en flexibel en kunnen dus goed gebruikt worden in een ouderwetse roe om de nodige billenkoek uit te delen. Ermanii komt van de Duitse wetenschapper Georg Adolf Erman, die in 1828 het Russische Kamtsjatka bezocht tijdens een excursie en de boom daar kennelijk heeft omschreven. De goudberk heeft naast de standaard witte bast, een zacht goudgele kleur die vaak zichtbaar wordt onder de afbladderende schors. Dat geeft deze boom net even iets speciaals, waardoor hij ook wel een plekje verdient in het Vlaardingse bomenbestand. Dit jaar planten we onder andere een triootje in het ‘t Hofpark aan, kom jij deze gouwe gozert gedag zeggen?

Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.