De onterfde zuurpruim
Denk je gezellig de feestdagen met de familie door te brengen, zit plots je onterfde neef aan tafel! Dat kan nog wel eens ongemakkelijk zijn, dus je zet je beste beentje voor. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn, en daar lijkt onze nieuwe honingboom ook zo over te denken.
Wat een prachtige naam: ‘honingboom’. Een stuk aantrekkelijker dan zijn wetenschappelijke titel: Styphnolobium japonicum. Qua smaak zijn de twee namen nog tegenstrijdig ook! Waar honingboom verwijst naar het zoete, goudgele goedje, verwijst het Griekse styphnolobium juist naar een ‘zure, wrange peul’. Japonicum betekent gewoon ‘uit Japan afkomstig’, al komt-ie oorspronkelijk toch echt uit China. Daar wordt hij als een tempelboom beschouwd en zou de laatste Ming-keizer zich er zelfs aan een hebben opgehangen na een uit de hand gelopen invasie.
De honingboom viel oorspronkelijk onder het geslacht Sophora, maar sinds een paar jaar is hij uit de familie gegooid omdat hij niet dezelfde stikstoffixerende bacteriën op de wortels heeft als de échte Sophora’s. Het moet je maar net opvallen.
De bijen trekken zich echter niks aan van die zure verhalen; ze zijn uitbundige bezoekers van de in witte trossen hangende bloemen in de late zomer.
Honingbomen hebben een transparante kroon en laten dus nog veel licht door. Met hun samengestelde blad en bloemen lijken ze op de Robinia en ook de Gleditsia. Ze staan al op diverse plaatsen in Vlaardingen. Dit plantseizoen zetten we er een in de Stationsstraat.
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.