Hop, hop, hop, kastanje in galop
Een echte statige klassieker voor lanen, parken en landgoederen. Vruchten waar je niet omheen kan in de herfst, met hun prachtige, glanzende warmbruine kleuren. Het is zelfs de boom waar Anne Frank op uitkeek. We hebben het natuurlijk over de paardenkastanje.
Verwar deze mooie reus niet met de eetbare tamme kastanje. De paardenkastanje is van een heel ander geslacht, namelijk de Aesculus. Zijn tweede naam is hippocastanum, wat letterlijk vertaald ‘paardenkastanje’ betekent.
Verwarring
De eerste naam kan voor wat verwarring zorgen, want aesculus is een Latijns woord voor ‘eikensoort met eetbare noten’. Een nee, de paardenkastanje is geen familie van de eik, dus hoe zit dat? Dat antwoord moeten we je helaas verschuldigd blijven, want hoewel we kunnen vinden dat het de befaamde plantenkundige meneer Linnaeus zelf was die deze naam koos, is de reden daartoe niet vindbaar. Overigens is de paardenkastanje eetbaar voor – hoe raad je het- paarden, maar zeker niet voor mensen. Dus vooral kijken, kijken, niet eten.
Kwalen
De witte paardenkastanje is een boom die in de afgelopen jaren flink heeft geleden onder diverse ziektes. De kastanjemineermot zorgt ervoor dat de bladeren worden aangetast en al snel bruin worden en verkruimelen. De grootste zorgen zijn er echter voor de kastanjebloedingsziekte. Dit schimmeltje is in 2002 voor het eerst in Nederland waargenomen en heeft sindsdien flink huisgehouden. Ook in Vlaardingen moesten diverse lanen het ontgelden en werden beroofd van hun groene woudreuzen. Als er nu kastanjes geplant worden, zetten we ze niet in de buurt van zieke kastanjes en zorgen we voor veel diversiteit in de rest van de laan om te voorkomen dat ook zij aan de ziekte ten prooi vallen.
Ruwe bolster
Hoe kun je nou een paardenkastanje van een tamme kastanje onderscheiden? Allereerst heeft de paardenkastanje geen stekels op de bolster. Vaak zijn ze glad of een beetje bultig, maar zeker een stuk aaibaarder dan zijn eetbare neefje. Ook zijn de wilde kastanjes mooi dik en rond, waar de tamme kastanjes afgeplat zijn en vaak met meerdere in één bolster zitten. Een andere tip: wanneer je het blad voorzichtig van het takje trekt, ontstaat er bij de paardenkastanje een bladlitteken in de vorm van een hoefijzer… En dan weet je het natuurlijk zeker!
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.