Verhalen uit de Rivierzone: verliefd op een vervallen pakhuis
De Rivierzone, bestaande uit Museumkwartier, Koningin Wilhelmina (KW)-haven met het Eiland van Speijk, District U en New Haven, gaat de komende jaren op de schop en verandert in een stoer stadsdeel met vele voorzieningen. Er worden tussen de 2450 en 3100 woningen (zowel huur als koop) gebouwd. Regelmatig vertellen we een verhaal over verleden, heden en de nabije toekomst. Deze keer het verhaal van Jan Joanknecht, die is verliefd op het historisch erfgoed in de Koningin Wilhelmina haven (KW-haven). Waar anderen vooral oude rommel zien, ziet hij schoonheid
“Het unieke van de KW-haven verdient het om het verval tegen te gaan”, stelt Jan.
Opgeleid als psycholoog, omgeschoold tot ICT-specialist bij het havenbedrijf Rotterdam kwam hij als ondernemer terecht in de KW-haven. Het restaureren van zijn drie historische panden aan de KW-haven en er een nieuwe bestemming voor vinden is nu zijn levenswerk.
Ossenbloedrood
Op de hoek KW-haven 22 ZZ staat het meer dan 120 jaar oud pakhuis te glimmen waar de kozijnen zijn geverfd in de kleur ossenbloedrood. Met het pakhuis Verboon aan de overkant van het water vallen deze twee gerestaureerde panden op.
Drijvende kracht achter de restauratie van het pakhuis KW-haven Zuidzijde is Joanknecht. Hij is sinds 1996 eigenaar van het pand dat diende als kantoorpand. Na de brand in 2010 stond zijn pand jaren leeg. Stap voor stap is het gerestaureerd door Firm Architects. Het is het bedrijf waar zijn zoon Niek mede-eigenaar van is. Met advies van de gemeentelijke Monumentencommissie is de gevel in de oude staat hersteld.
Uit de as herrezen
Oude dichtgemetselde ramen werden geopend en nieuwe ramen en deuren zijn toegevoegd. De glazen vloer aan de gevelzijde over de volle breedte zorgt voor maximaal daglicht. Het oude pakhuis is van binnen volledig opgeknapt met eiken vloer, gietvloeren, stalen trappen en een roestvrijstalen keuken. Het is een prachtig voorbeeld hoe een verbrand en vervallen pakhuis uit zijn as kan herrijzen.