Reactie op ingezonden brief vanuit stichting KetiKotiVlaardingen.NL

Middels een brief aan burgemeester Bert Wijbenga- van Nieuwenhuizen, uitte stichting KetikotiVlaardingen.NL begin deze week hun bezorgdheid over de huidige situatie omtrent de realisatie van het slavernijmonument op het Keti-Kotiplein aan de Waalstraat. In deze brief spreekt de organisatie van het inzetten een privé stichting van wethouder Silos-Knaap en haar man, wat voor een verstrengeling van belangen zou zorgen. Stichting KetikotiVlaardingen.NL verzoekt de burgemeester de betrokkenheid van deze stichting te heroverwegen.

Naar aanleiding van deze brief heeft de burgemeester, op grond van de bestuurlijke gedragscode Integriteit Vlaardingen 2021, vooronderzoek gedaan en de stichting een reactie gegeven middels een retourbrief. Hierin deelt de burgemeester mede dat is gebleken dat de beweringen uit de brief van stichting KetikotiVlaardingen.NL niet juist zijn. Er is geen sprake van een privé stichting, de wethouder zit in geen enkele stichting.  

Daarnaast stelt de burgemeester dat het niet aan het College of de gemeente Vlaardingen is om een monument te realiseren. “De gemeente heeft wel geld gereserveerd voor de realisatie van een monument, maar daarvoor moet dan wel een plan worden ingediend. Er is vanuit het college aan geen enkele stichting of persoon opdracht gegeven voor de realisatie van een monument. Het initiatief daartoe moet uit de samenleving en betrokken organisaties komen.”

Verder wil de burgemeester nog benadrukken dat wanneer een collegelid persoonlijk of via familie betrokken is bij een bepaald onderwerp, er altijd een overdracht plaatsvindt aan een andere wethouder. Juist om belangenverstrengeling ten alle tijden te voorkomen.