Hoge opkomst bijeenkomst over de Rivierzone in Vlaardingen

Op woensdag 25 september trok de informatieve bijeenkomst over de ontwikkelingen in de Rivierzone veel bezoekers naar het Deltahotel in Vlaardingen. Bezoekers kregen de kans om kennis te maken met verschillende ontwikkelaars, kunstenaars en organisaties die al actief zijn in dit snel veranderende gebied. Ook toekomstige voorzieningen, zoals de nieuwe mbo-campus, kwamen aan bod.

Tijdens de avond gaven experts zoals Walhout Civil en LOLA Landscape Architects presentaties over de hoogwateroplossingen en de herinrichting van de openbare ruimte. Deze plannen tonen een toekomstbeeld van de Rivierzone als een modern, waterveilig woon- en werkgebied, aantrekkelijk voor jong en oud.

Versnelling 

De transformatie van de Rivierzone, al jaren in ontwikkeling, heeft recent een versnelling doorgemaakt. Dit komt doordat het Stadsprogramma Rivierzone door het college van B&W als speerpunt is benoemd in het coalitieakkoord. Na goedkeuring door de gemeenteraad en de onherroepelijke bestemmingsplannen die de Raad van State op 13 maart 2024 vaststelde, staan de seinen op groen. 

Er worden tussen de 2.450 en 3.100 woningen gebouwd, variërend van appartementen tot eengezinswoningen, in verschillende prijscategorieën. Deze woningen komen op een steenworp afstand van metrostation Vlaardingen Centrum, wat het gebied extra aantrekkelijk maakt voor toekomstige bewoners.

Samen de toekomst vormgeven

Een van de centrale vragen is: hoe gaat het gebied eruitzien? Hoe verbinden we het centrum van Vlaardingen met de rivier de Nieuwe Maas? Het doel is om de verschillende bouwprojecten en de nieuwe openbare ruimte samen te smeden tot een aantrekkelijk, samenhangend geheel.

Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden worden nauw betrokken bij dit proces. Door middel van werkateliers, flitspeilingen en inloopavonden kunnen zij hun ideeën en wensen inbrengen. Bij de diverse stands tijdens de bijeenkomst konden geïnteresseerden zich aanmelden om actief mee te denken.

Verbinding tussen verleden en toekomst

Dichter en verhalenverteller Wessel Klootwijk nam het publiek mee op een tijdreis door Vlaardingen, van de 18e-eeuwse boerderijen en molens langs de rivier, via de bloeiende industrie van de 19e eeuw, tot het moderne stadsdeel dat nu voor de deur staat. Zijn levendige verhaal maakte duidelijk: de stad is altijd in beweging en de Rivierzone is hierin het volgende hoofdstuk.

Nieuwe dynamiek

Bij de stand van ontwikkelaar Fullhouse konden bezoekers de eerste schetsen bewonderen voor de restauratie van de historische panden aan de Westhavenkade. ALV gaf inzicht in de plannen voor de appartementen in het iconische Labgebouw. Woningstichting Samenwerking presenteerde een vooruitstrevend woonconcept waarin compact wonen en ontmoeting centraal staan. Dit was slechts een deel van de in de toekomst te verwachte ontwikkelingen, zoals bij de stands van CRV en Bemog duidelijk zichtbaar was. 

Kunst en creativiteit in de Rivierzone

De dynamische sfeer in het gebied wordt versterkt door initiatieven van lokale kunstenaars en bedrijven. Zo lieten de Vulcaan Brouwerij en kunstenaars als Sander Bokkinga en Martijntje Cornelia en Neck of the woods zien dat de Rivierzone nu al bruist van creativiteit en leven.

Wethouder Bart Bikkers over de toekomst: “De Rivierzone wordt een uniek stadsdeel waarin het robuuste, industriële karakter behouden blijft. Innovatie, duurzaamheid en groen staan centraal. Samen met ontwikkelaars, ondernemers en bewoners bouwen we aan een plek waar we trots op kunnen zijn.”

Bijlage: