Ik heb een initiatief voor een groter bouwproject
U heeft een ruimtelijk initiatief dat best complex is. Bijvoorbeeld omdat u hiervoor vergunningen van meerdere partijen nodig heeft, of omdat het veel impact kan hebben op de buurt. Voor complexere en grotere veranderingen, is meer overleg met de gemeente nodig. Denk aan het bouwen van een appartementencomplex, een blok woningen, een nieuw winkelcentrum of een kantoortoren. In dat geval kunt u uw initiatief aanmelden bij de gemeentelijke Intaketafel.
Stap 1: de Intaketafel
De Intaketafel: wat is dat?
De Intaketafel is een overleg met gemeentelijke adviseurs, waar uw initiatief in 15 minuten wordt besproken. Het doel van de Intaketafel is om te komen tot een beslissing over of uw initiatief wenselijk is. Dat wil zeggen: past het initiatief binnen de omgevingsvisie van de gemeente of andere overheden? Zo weet u snel of het zinvol is om uw plannen verder uit te werken. En gaan we als gemeente alleen aan de slag met wenselijke initiatieven. U meldt uw initiatief aan bij de Intaketafel door het intakeformulier in te vullen. Dit kunt u vinden onder het kopje 'Hoe werkt het?'.
Hoe kijkt de gemeente bij de Intaketafel naar uw initiatief?
Aan de Intaketafel bekijkt de gemeente uw intakeformulier met de beschrijving van het initiatief, de locatie en een schets/foto. Uw initiatief wordt getoetst aan:
- Maatschappelijke waarde: creëert het initiatief een verbetering voor inwoners, ondernemers en/of de gemeente?
- Bestuurlijke wenselijkheid: past het initiatief binnen de strategie en omgevingsvisie van de gemeente? Wil het gemeentebestuur mee werken aan uw initiatief? Daavoor wordt gekeken naar het omgevingsplan, de bereikbaarheid, milieuaspecten, stedenbouwkundige aspecten, de locatie en of er draagvlak in de omgeving zou kunnen zijn voor het initiatief (participatie).
Het gaat in dit stadium nog niet over de haalbaarheid van het initiatief.
Waarom zou ik aan participatie doen in mijn project?
Door aan participatie te doen, krijgt u een beeld van wat de omgeving vindt van uw project. Het gaat hierbij niet alleen om omwonenden, maar ook andere op wie uw initiatief impact kan hebben. Afhankelijk van het project, kunt u de mening vragen van burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Op basis van deze meningen kunt u uw project aanpassen, zodat het meer draagvlak heeft. Natuurlijk hangt het van het project af of participatie zinvol is. Voor het slopen van een binnenmuur van een monument kan participatie overbodig zijn. Voor een groot project in een woonwijk is participatie waarschijnlijk erg verstandig. Kijk voor tips op de pagina 'Betrek de buurt'
Wat zijn de beslissingen van de Intaketafel?
Er kan een aantal beslissingen uit de Intaketafel komen. Een beslissing kan zijn dat wij uw initiatief wenselijk vinden en door kan naar de Omgevingstafel. Wel kan het zijn dat uw initiatief eerst nog aanpassingen nodig heeft. Ook kunt u aanwijzingen krijgen hoe u de participatie (inspraak) over uw initiatief kunt doen. Een beslissing kan ook zijn dat uw initiatief niet wenselijk is. Dan stopt het proces. U krijgt schriftelijk bericht over de beslissing door de Intaketafel.
Stap 2: de Omgevingstafel
Wat is de Omgevingstafel?
Is uw initiatief wenselijk? Dan is de Omgevingstafel de volgende stap. De afdelingen binnen de gemeente die adviezen geven over uw initiatief, gaan samen met u tegelijkertijd aan tafel om uw initiatief te bespreken. Zijn er andere partijen betrokken, zoals Provincie en waterschappen, dan worden zij ook uitgenodigd om mee te denken. In een gesprek zoeken ze met u samen naar de beste manier om uw initiatief mogelijk te maken, uiteraard binnen de geldende kaders en regels.
Wat is het doel van de Omgevingstafel en hoe werkt het?
Alle ruimtelijke en maatschappelijke complexe initiatieven die wenselijk zijn, worden aan de Omgevingstafel besproken en beoordeeld. Het hoofddoel is samen het initiatief mogelijk te maken binnen de geformuleerde criteria en mitsen. Alle betrokkenen – adviseurs, initiatiefnemer en belanghebbenden – zitten tegelijkertijd om tafel. Ieders inbreng wordt gehoord en meegewogen.
Bij grote initiatieven vinden er drie rondes per initiatief plaats aan Omgevingstafels. In de eerste ronde worden de kaders verkend en gedefinieerd. In de tweede ronde wordt het globaal ontwerp van het initiatief besproken. In de laatste ronde wordt het definitief ontwerp besproken en een omgevingsadvies geschreven. Natuurlijk kan het bij kleinere initiatieven sneller gaan, dan zijn er mogelijk maar twee rondes nodig.
Het overleg aan de Omgevingstafel is een informeel vooroverleg. U kunt geen rechten ontlenen aan wat aan de Omgevingstafel wordt besproken. De formele besluitvorming vindt plaats nadat de aanvraag is ingediend. Als u het initiatief indient zoals besproken en akkoord bevonden op de Omgevingstafel, is de kans uiteraard groot dat de besluitvorming positief zal zijn.
Hoe werkt het?
Om op de Omgevingstafel te kunnen komen, moet uw initiatief eerst behandeld worden bij de Intaketafel. U kunt uw initiatief aanmelden bij de gemeente door het indienen van een conceptverzoek. Een conceptverzoek kunt u indienen via omgevingswet.overheid.nl/aanvragen.
Kosten
Er zijn kosten verbonden aan de deelname aan de Intaketafel en Omgevingstafel. Een overzicht vindt u in de legesverordening van de gemeente op zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-547144.html