Week tegen ondermijning
Deze week is het de week tegen ondermijning. Een week waarin we extra stilstaan bij georganiseerde criminaliteit, waarbij criminelen onze samenleving misbruiken. Dit fenomeen staat bekend als ondermijning. Als gemeente trokken we er gisteren samen op uit voor een extra handhavingsactie met politie, brandweer, Stedin, DCMR, Bouw- en woningtoezicht en particuliere speurhonden om ondermijning op te sporen. De speurhonden werden gebruikt als middel om de toezichthouder bij te staan in de controles van diverse panden.
De handhavingsactie werd gehouden op een bedrijventerrein aan de Kreekweg in Vlaardingen. Op zulke terreinen zijn vaak opslagruimtes en loodsen te vinden, wat ze interessant maakt voor criminelen. Die zoeken vaak afgelegen plekken voor schijnbedrijven, drugslabs of opslagplaatsen. Omdat ondermijnende criminaliteit vaak verborgen blijft, worden deze kwetsbare locaties niet snel ontdekt via meldingen of aangiftes. Daarom controleert ons interventieteam hier extra goed, niet alleen of ruimten gebruikt worden voor het plegen van strafbare feiten, maar ook op andere zaken om de veiligheid en naleving van regelgeving te waarborgen.
Tijdens de actie zijn verschillende controles uitgevoerd
Bouw- en woningtoezicht liep alle bedrijfsunits zorgvuldig na om eventuele overtredingen in kaart te brengen. De brandweer controleerde alle bedrijfsunits en deed diverse aanschrijvingen met betrekking tot blusmiddelen en rookmelders. Slechts een bedrijfsunit voldeed aan alle eisen. Stedin trof een andere zegel op een meterkast aan dan de zegel die erop zou moeten zitten en gaat dat verder onderzoeken. Als u zich met milieubelastende activiteiten bezighoudt, moet u daar melding van maken bij de DCMR. Deze constateerde dat zowel voor de reparatie van motorvoertuigen als voor herhaaldelijke houtbewerking meldingen ontbraken. Dit heeft geleid tot aanschrijvingen. Er zijn geen ondermijnende activiteiten geconstateerd.
Ondermijning kun je overal tegenkomen
Zo is het bijvoorbeeld vreemd als u nooit klanten een winkel of restaurant in ziet gaan. Een dergelijke winkel kan gebruikt worden voor het witwassen van criminele inkomsten. Maar ook een verhuurd appartement met afgeplakte ramen roept vraagtekens op. Daar kan zomaar ineens een hennepkwekerij achter schuilgaan. Bij ondermijning vervagen de grenzen tussen het legale en het illegale, omdat criminelen bewust of onbewust worden gefaciliteerd.
Samen zien we meer
Ondermijning heeft grote negatieve gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid van onze stad. Om deze criminaliteit aan te pakken en de veiligheid in de wijken te verbeteren, is juist ook de inbreng van inwoners nodig. Het is belangrijk dat inwoners (anoniem) melding doen van situaties die niet kloppen of als iemand het vermoeden heeft dat er zich criminele activiteiten afspelen. Alleen zo kunnen we Vlaardingen veiliger maken.
Ziet u dingen die niet kloppen? Meld het via de Meld een Vermoeden app
Ook wanneer u twijfelt kan uw melding het verschil maken! Wilt u een anonieme melding doen? Ook dat kan in de Meld een Vermoeden app. U kunt de app downloaden in de App store of GooglePlay store.