Proef met containertuintjes
Gemeente Vlaardingen doet een proef met containertuintjes. In totaal zijn sinds eind oktober zeven containertuintjes geplaatst. Dit zijn lage plantenbakken van gerecycled materiaal die op de stalen plaat van de container worden gemonteerd met daarin levende plantjes. De hele constructie kan omhoog worden getild bij het legen van de containers. Met de containertuintjes hoopt de gemeente het bijplaatsen van afval naast containers te verminderen.
Idee van bewoners
Het idee voor de containertuintjes kwam van bewoners tijdens een wijkschouw dit voorjaar in de buurt VOP-Oost (wijk Centrum). Ook is het idee vanuit de Westwijk geopperd door een bewoner die actief is als wijkambassadeur. Het is een voorbeeld van een aanvullende maatwerkoplossing op wijk/buurt/straatniveau door en met inwoners om afvaloverlast tegen te gaan. De proef met de containertuintjes is financieel mogelijk gemaakt vanuit de stadsprogramma’s Leefbaar en Groen. Dit zijn programma’s vol initiatieven om bij te dragen aan een mooie, hele, nette en groene stad waar het prettig leven is.
Eind oktober zijn de eerste vier containertuintjes geplaatst in de Wagnerstraat (VOP-Oost). Afgelopen week werden de laatste drie geplaatst. Dit gebeurde in de ’s Gravesandestraat in de Westwijk en vlakbij cafetaria De Viersprong aan de Van Beethovensingel (VOP-Oost). Wethouders Ivana Somers-Gardenier (onder andere stadsprogramma Leefbaar) en Lianne van Kalken (onder andere stadsprogramma Groen) namen een kijkje bij de containertuintjes in respectievelijk de Westwijk en de VOP.
Duurzame plantenbakken
Wethouder Lianne van Kalken is blij dat groen wordt ingezet tegen het afvalprobleem. “De tuintjes met echte planten maken de containerplekken aantrekkelijker. De plantenbakken zijn gemaakt van een kunststof dat is gemaakt van consumentenafval. Van afval naar grondstof en super duurzaam!”
Wethouder Somers-Gardenier vertelt dat de eerste resultaten positief zijn: “Bij de containertuintjes in de Wagnerstraat zijn in november vrijwel geen bijplaatsingen meer geweest. We monitoren dit dagelijks. Na een jaar volgt een evaluatie. De tuintjes worden verzorgd door betrokken buurtbewoners. Daar zijn we heel blij mee. Dat zorgt ook voor meer verbinding in de wijk.”