Meer bevoegdheden voor de boa’s

Gemeente en politie ondertekenen het vernieuwde handhavingsarrangement

Boa’s krijgen meer bevoegdheden om de veiligheid op straat te vergroten. Vandaag zetten burgemeester Bert Wijbenga en de teamchef van de politie in Vlaardingen Perry Roef hun handtekening onder het vernieuwde handhavingsarrangement waarmee de samenwerking tussen gemeente en politie verder wordt versterkt.

Boa’s en politie werken al intensief samen in Vlaardingen. Ze ondersteunen elkaar, wisselen informatie uit en zetten zich gezamenlijk in voor een veilige leefomgeving. Met de uitbreiding van bevoegdheden wordt ingezet op het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Een veranderende veiligheidsaanpak 

Het werk van boa’s ontwikkelt zich snel. Ze krijgen steeds meer handhavende bevoegdheden om de veiligheid te waarborgen. Tegelijkertijd is de criminaliteit veranderd: ondermijning, cybercriminaliteit en georganiseerde misdaad vragen steeds meer aandacht van de politie. Hierdoor krijgt het werk op straat niet altijd de aandacht die het verdient.

Toezicht & Handhaving houden een fietser staande vanwege het bellen op de fiets

Samen groeien, op straat én als team 

De nieuw aangestelde unitleider Toezicht & Handhaving Danny van Haaften ziet de uitbreiding van bevoegdheden als een kans om niet alleen de veiligheid te verbeteren, maar ook het team verder te ontwikkelen. Hij wil graag een kwaliteitsverbetering doorvoeren en het team zowel mentaal als fysiek naar een hoger niveau te tillen. Zijn ervaring bij de politie en in de sport speelt hierin een grote rol. 

“Mijn manier van leidinggeven is gevormd door discipline, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling,” legt van Haaften uit. “Net als in de sport draait het binnen Toezicht & Handhaving om doorzettingsvermogen, teamgeest en blijven bouwen aan jezelf én elkaar. Ik wil een werkomgeving creëren waarin collega’s kunnen groeien – mentaal, fysiek en professioneel. Alleen met een sterk team zijn we echt zichtbaar en betekenisvol in de stad.”

Meer mogelijkheden, in het belang van ieders veiligheid 

Boa’s mogen nu ook optreden tegen fietsers zonder verlichting, het negeren van een rood verkeerslicht en het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het fietsen. Deze overtredingen lijken klein, maar hebben directe gevolgen voor de verkeersveiligheid. “Ze beïnvloeden de veiligheid op straat – voor de overtreder én anderen,” zegt van Haaften. “Door hier actief op te handhaven, dragen we bij aan een veiligere en prettige leefomgeving. Dit doen we met oog voor de situatie en in gesprek met de inwoner.”

Aanspreken en uitleggen

De boa’s starten met verschillende acties om de bewustwording rondom deze verkeersregels te vergroten. Daarbij spreken ze overtreders aan en geven ze uitleg. Zorg daarom dat je altijd fietst met verlichting, pas oversteekt als het verkeerslicht op groen staat en even van je fiets afstapt als je wilt bellen, appen of jouw tijdlijn op de socials wilt bekijken.

Ook afspraken over informatiedeling, veiligheid en versterken samenwerking

In het handhavingsarrangement zijn ook afspraken opgenomen over het delen van informatie, de samenwerking tussen wijkagenten en boa’s en hoe ze elkaar ondersteunen wanneer er gebruik wordt gemaakt van geweld. Door deze gezamenlijke aanpak staan boa’s en politie sterker en zorgen ze samen voor een veilige en leefbare stad.

Van links naar rechts. Danny van Haaften, unitleider Toezicht & Handhaving - Burgemeester Bert Wijbenga -  Perry Roef, teamchef politie Vlaardingen

Van links naar rechts. Danny van Haaften, unitleider Toezicht & Handhaving - Burgemeester Bert Wijbenga -  Perry Roef, teamchef politie Vlaardingen