Grote schoonmaak in het riool

Het is een mysterieuze wereld. Daar buiten ons zicht in het donker, speelt zich van alles af waar we geen weet van hebben. Ten minste… zo lang het goed gaat. Zodra er iets spaak loopt in dit ondergrondse doolhof, dan hebben we de poppen aan het dansen. Om dat te voorkomen, zetten onze rioolhelden zich in om minder plezierige resten van onze beschaving, geruisloos door de rioolbuizen te krijgen. En dat betekent op z’n tijd: grote schoonmaak!

schoonmaak rioolMaandag 13 maart stond met grote krulletters in de agenda’s genoteerd; die dag startte de grote schoonmaak. Zo’n tien kilometer aan onderaardse buizen van de Rivierzone tot in de Westwijk komen aan de beurt. 

Snelweg voor viezigheden

De meeste rioolbuizen zijn gewoon standaard, maar onder de Dirk de Derdelaan, de dr. Wiardi Beckmansingel en de Arie Koplaan gaat het om een ‘collecteurriool’. Zo’n collecteurriool is een echte knoeperd van ongeveer 1,5 meter hoog. Het is een verzamelbuis waar al het rioolwater van de hele wijk doorheen gaat richting gemaal Westwijk. Het schoonmaken van deze snelweg van menselijke viezigheden is een flinke klus. Voor de klus wordt het riool in gedeeltes afgesloten. Met een hogedrukreiniger wordt dit gedeelte van het riool schoongespoten terwijl het water weggezogen wordt. Als het stuk buis droog en schoon is, maakt een camera inspectiebeelden. Als het werk gedaan is, is een volgend deel van het riool aan de beurt.

Hinder

Omwonenden en voorbijgangers kunnen door de werkzaamheden wat last hebben van geluidshinder en verkeershinder. Gedurende het schoonmaakproject staan grote werkwagens steeds op een andere plek in de straat. Op drukke punten worden er soms verkeersbegeleiders ingezet om er voor te zorgen dat iedereen veilig langs de grote gele wagens geleid wordt. 

Belangrijke klus

De werkzaamheden maken deel uit van het rioolonderhoud. Alle Vlaardingse riolen worden ongeveer 1 keer per 10 jaar gereinigd en geïnspecteerd. Op basis van de inspectiebeelden krijgt de gemeente inzicht in verdere nodige onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is er de jaarlijkse schoonmaak van straatputten en trottoirkolken. Belangrijke klussen, want met een goed werkend riool houden we onze stad schoon en verminderen we de kans op wateroverlast bij hevige regenbuien.