Op de stoep bij

In de filmpjes ‘Op de stoep bij…’ staat elke aflevering een ander onderwerp op het gebied van zorg en ondersteuning in Vlaardingen centraal. U kunt de filmpjes op deze pagina nog een rustig opnieuw bekijken. Ook vindt u hier meer informatie.

Iedereen heeft wel eens ondersteuning nodig. Dat kan zijn omdat u vragen heeft over zorg, opvoeden of geldzaken. Of omdat het u niet (meer) lukt om alles zelf te doen in uw dagelijkse leven. Of misschien zorgt u zelf voor een zieke vader of moeder of buurvrouw en heeft u daar af en toe hulp bij nodig. Met de filmpjes brengen we in beeld wat de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning zijn in onze stad, wat u zelf kunt doen en waar u terecht kunt. Ook laten we nieuwe ontwikkelingen en veranderingen zien en wat dit voor u betekent. 

 

Aflevering 1: Op de stoep bij schuldhulpverlening

Aflevering 2: Op de stoep bij vrijwilligerswerk

We hebben gelukkig in Vlaardingen al heel veel mensen die vrijwilligerswerk doen. Mensen die hun buurman of buurvrouw, kennis of familielid helpen. Het voelt goed om iets voor een ander te kunnen doen. En het is fijn als je hulp krijgt van iemand in je eigen buurt. Vrijwilligerswerk is niet alleen leuk, maar ook belangrijk en nodig de komende jaren. Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen voor mensen in hun eigen buurt en omgeving. Én ze vullen de zorg en ondersteuning van professionals aan. In deze aflevering zijn we daarom ‘Op de stoep bij’ het vrijwilligerswerk.

Aflevering 3: Op de stoep bij de Praktijkondersteuner Jeugd

Sinds 1 april 2021 zijn er in Vlaardingen Praktijkondersteuners Jeugd. Dit zijn medewerkers die bij huisartsenpraktijken werken voor kinderen en jongeren met psychische problemen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die veel piekeren, angstklachten hebben of somber zijn, maar ook kinderen die last hebben van de scheiding van hun ouders of problemen hebben op school. De Praktijkondersteuner Jeugd kan jongeren snel hulp bieden. Dat is prettig voor de jongeren en hun ouders én voorkomt soms een doorverwijzing naar gespecialiseerde jeugdhulp. 

Aflevering 4: Op de stoep bij digiTaalpunt

Goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk om je eigen zaken te kunnen regelen. Net als bijvoorbeeld snappen hoe je financiën werken en kennis over opvoeden en gezondheid. In Vlaardingen zijn er best veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Meer dan je denkt, want uit schaamte laten mensen het lang niet altijd merken. Het is belangrijk om hier iets aan doen! In deze aflevering staat wethouder Jacky Silos daarom ‘op de stoep bij het nieuwe digiTAALpunt’.

Waar vind ik meer informatie over beter leren lezen en schrijven? 

Wil je weten waar je in Vlaardingen naast het digiTAALpunt allemaal terecht kunt voor beter leren spreken, lezen, luisteren, rekenen of beter leren internet te gebruiken? Ga dan naar de B in Bibliotheek de Plataan in Vlaardingen aan de Waalstraat 100. Een medewerker van B bekijkt samen met u welke cursus of activiteit het beste bij u past. U kiest dan een cursus of activiteit bij B of een andere organisatie in Vlaardingen. Bekijk de openingstijden wanneer u terecht kunt bij B?

Aflevering 5: Op de stoep bij ontmoetingsplekken

Iedereen heeft behoefte aan ontmoeting. In Vlaardingen zijn er veel plekken in de wijken waar je koffie kunt drinken, samen kunt bewegen of andere leuke activiteiten kunt doen. Het ontmoeten van andere mensen in je wijk zorgt voor verbinding en nieuwe contacten. Dat is goed voor je gezondheid, zorgt ervoor dat mensen beter in hun vel zitten en elkaar ook meer gaan helpen. In deze aflevering staat wethouder Jacky Silos op de stoep bij Buurtpunt Groot Ambacht. 

 

Waar kan ik andere mensen ontmoeten? 

Er zijn heel veel verschillende plekken in onze stad en in uw wijk waar u andere mensen kunt ontmoeten. Als wij deze hier op een rijtje zouden willen zetten, zouden we niet volledig kunnen zijn. Hieronder geven we daarom een overzicht van de organisaties die wij als gemeente (financieel) steunen.  

De Windwijzer

In De Windwijzer vinden veel activiteiten plaats. Zo is er elke dinsdagmiddag De Buurtkamer, een ontmoetingsmoment bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen en gezellige activiteiten te ondernemen. Kijk voor alle activiteiten en de agenda op www.dewindwijzer.nl
Adres: Schiedamseweg 95, telefoonnummer: (010) 434 7887, e-mail: info@dewindwijzer.nl 
Openingstijden: Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 16.00 uur. Vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Zaterdag en zondag is de Windwijzer alleen geopend wanneer er activiteiten zijn.

Odense Bovenkamer

Odensehuis De Bovenkamer is een inloop- en informatiecentrum in De Windwijzer voor mensen met lichte dementie en hun naasten. Elke dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur kunnen zij samen met hun familie, vrienden en mantelzorgers in De Windwijzer terecht in een soort gezellige huiskamer. Iedereen die met dementie te maken heeft is welkom en kan binnenlopen voor informatie, het maken van een praatje of om mee te doen met een activiteit.  
Kijk voor meer informatie op debovenkamer.info en facebook.com/debovenkamerNWN
Voor vragen over De Bovenkamer kun je terecht bij Wil Roode, info@debovenkamer.nl of bellen met 06 15 371474. 

Aanloophuis De Groene Luiken

Het aanloophuis is er voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor, wat gezelligheid, een gratis kopje koffie of thee en af en toe ook een maaltijd. Voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek staan de gastvrouwen of gastheren klaar. Zij kunnen ook advies geven over hulp via allerlei organisaties en instellingen. 
Adres: Oosthavenkade 8, kijk op degroeneluiken.nl voor meer informatie. Telefoonnummer (010) 435 3746, e-mail: info@degroeneluiken.nl.

Buurtpunt Groot Ambacht

Buurtpunt Groot Ambacht is het wijkcentrum in de wijk Ambacht. Verschillende maatschappelijke organisaties en vrijwilligers werken samen een “familiehuis” te creëren voor inwoners. Er zijn allerlei activiteiten voor een en door inwoners. Het gaat om de ontmoeting in het Buurtpunt Groot-Ambacht. Adres: Rotterdamseweg 176, Kijk op buurtpunt.com voor een overzicht van de activiteiten. E-mail: info@buurtpunt.com

Wijkcentrum West

Wijkcentrum West, beter bekend onder de naam ‘De Telder’ is het wijkcentrum in de wijk Westwijk. Het wijkcentrum is het middelpunt van activiteiten voor en door inwoners zoals de straatspeeldag, de lampionnenoptocht, NL doet, Repair Café, banden plakken op scholen en ANWB fietscontrole op scholen. Ook is het dé uitvalsbasis voor het sociaal cultureel werk en jongerenwerk in Vlaardingen West. Kijk op westopzijnbest.nl voor een overzicht van de activiteiten. 
Adres: Prof. Teldersstraat 10, telefoonnummer:  (010) 434 89 93. E-mail: wijkcentrumwest@minters.nl

Buurtkamer VOP 

Sinds 2016 is Buurtkamer de VOP het wijkcentrum voor inwoners van de wijk Vettenoordsepolder (VOP). 
Adres: Valeriusstraat 28

Bibliotheek de Plataan

In Bibliotheek De Plataan vinden allerlei activiteiten plaats voor alle inwoners. Van een schaakmiddag tot een Mediacafé waar vragen beantwoord worden over tablets, smartphones, laptops en e-readers.
Adres: Bibliotheek Waalstraat 100 (Centrum) en Koninginnelaan 773 (Holy). Kijk op de website voor een overzicht van de activiteiten: debibliotheekdeplataan.nl/agenda.html

Taalhuis aBc 

Het Taalhuis is een plek in de bibliotheek voor inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven, rekenen of omgaan met de computer. Vrijwilligers staan klaar om inwoners te helpen. 
Adres: Bibliotheek Waalstraat 100 (Centrum) en Koninginnelaan 773 (Holy). Kijk op de website voor de openingstijden: debibliotheekdeplataan.nl.
Telefoonnummer: 06 3033 46 36 (ook WhatsApp), e-mail: B@debibliotheekdeplataan.nl

Ontmoetingscentrum De Bijenkorf (Seniorenwelzijn)

In De Bijenkorf kunnen inwoners bekenden ontmoeten en nieuwe contacten maken. Ook kunnen inwoners meedoen aan beweegactiviteiten of activiteiten waarbij creativiteit en zingeving centraal staan. Er is een breed aanbod van activiteiten die door Seniorenwelzijn en door externe verenigingen of clubs georganiseerd worden. 
Adres: Reigerlaan 100, telefoonnummer 010 474 30 66, e-mail: bijenkorf@seniorenwelzijn.nl
Inwoners kunnen ook contact opnemen met ouderenwerker Marjolein van Dooren, 06 57 31 44 68 mvandooren@seniorenwelzijn.nl

Waar kan ik met geldvragen in Vlaardingen terecht?

Stroomopwaarts

De consulenten schuldhulpverlening van Stroomopwaarts weten alles over financiële regelingen zoals budgetbeheer, bewindvoering of een schuldhulpverleningstraject.. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer (010) 246 5555 of kijk op www.stroomopwaarts.nl

Neem ook eens een kijkje op omgaanmetgeld.nl of hulpbijgeldproblemen.nl.

Wijkteams

De Wijkteams Vlaardingen helpen u om uw financiële situatie op orde te krijgen. De wijkteams zijn bereikbaar via telefoonnummers (010) 473 1033 en info@wijkteamsvlaardingen.nl of kijk wijkteamsvlaardingen.nl.

U kunt ook een vrijwilligersmaatje van Humanitas Thuisadministratie of Schuldhulpmaatje aanvragen. Zij helpen om samen de administratie op orde te krijgen. 

Schuldhulpmaatje Vlaardingen

Schuldhulpmaatje is te bereiken via telefoonnummer (010) 434 6855 en e-mail SHM.VLD@hotmail.com of kijk op www.uitdeschulden.nu.

Humanitas Thuisadministratie Vlaardingen

Humanitas is bereikbaar via Yvonne Lopes via telefoonnummer 06- 35117766 en e-mail ta.vlaardingen@humanitas.nl of kijk op humanitas.nl/afdeling/vereniging-nieuwe-waterweg-noord.

De sociale raadslieden van Minters

Deze medewerkers geven u advies over huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. U kunt elke werkdag telefonisch contact opnemen tussen 11.00 en 13.00 uur via telefoonnummer (010) 435 1022.

Regelingen voor kinderen

De gemeente biedt via Stroomopwaarts verschillende regelingen aan voor inwoners met een laag inkomen. Wist u bijvoorbeeld dat u geld kunt krijgen voor muzieklessen voor uw kind? Of voor het lidmaatschap van een sportclub, voor zwemlessen of schoolspullen? Stroomopwaarts heeft afspraken met Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Kijk op stroomopwaarts.nl/kinderen welke regelingen er zijn. U berekent er gemakkelijk waar u recht op heeft.

Hulp bij uw aanvraag

Wilt u voor uw kinderen een aanvraag indienen, maar komt u er niet uit? De medewerkers van de Formulierenbrigade van Stroomopwaarts helpen u graag verder. Kijk voor de openingstijden op stroomopwaarts.nl/formulierenbrigade.

Waar vind ik meer informatie over vrijwilligerswerk in Vlaardingen?

KLiK Vrijwilligers Vlaardingen

Wilt u vrijwilligerswerk doen of zoekt u juist vrijwilligers? Wilt u weten welke klus bij u past of wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij het werken met vrijwilligers? Welke vraag u ook heeft met betrekking tot vrijwilligerswerk; u bent hiervoor bij KLiK Vrijwilligers Vlaardingen aan het juiste adres.

Ruim een derde van de inwoners van de gemeente Vlaardingen is actief als vrijwilliger en daar zijn we trots op. KLiK Vrijwilligers Vlaardingen werkt kosteloos als adviseur, intermediair en bruggenbouwer voor iedereen die vrijwilligers wil inzetten, en die vrijwilligerswerk wil doen. Kijk op de website www.klikvrijwilligers.nl voor meer informatie over vrijwilligerswerk. Zo kunt u zich via de website inschrijven in de vacaturebank of zelf een vacatureoproep plaatsen.

Mensen maken Vlaardingen

2021 is landelijk het jaar van de vrijwilliger.  Ook in Vlaardingen zijn er veel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten. Allerlei maatschappelijke activiteiten draaien op vrijwilligers. Denk aan besturen van (sport)verenigingen maar ook aan activiteiten voor natuurbehoud, dagbesteding van senioren en de opvang van kwetsbare mensen. Wethouder Jacky Silos: Vrijwilligers leveren ook een belangrijke bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals armoede en eenzaamheid. Om ook in de toekomst zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden aan onze kwetsbare inwoners in Vlaardingen, hebben we de inzet van vrijwilligers heel hard nodig.”

Vrijwillig Traineeship

Vlaardingen heeft een traineeprogramma voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Een half jaar lang gaan de trainees aan de slag bij maatschappelijke organisaties in de stad. Dat kan een sportclub zijn maar ook een ouderenorganisatie. De jongeren werken op die manier aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ook volgen ze trainingen, doen allerlei nieuwe ervaringen op en ontmoeten nieuwe mensen. Wellicht kent u een jongere die een stapje in de goede richting kan gebruiken, of die behoefte heeft aan iets nieuws en leuks. Maakt u deze jongere dan attent op de website van KliK waar uitgebreide informatie is te vinden over het Vrijwillig Traineeship. Ook kunnen jongeren met vragen telefonisch contact opnemen via (010) 248 4000.