Algemene vragen

Waarom wil de gemeente Vlaardingen van het aardgas af?

De aardgasprijs is enorm gestegen de afgelopen tijd. Om onze energievoorziening op de lange termijn betaalbaar te houden, is het daarom van groot belang om onze afhankelijkheid van aardgas te verminderen.

Aardgas is daarnaast een fossiele brandstof. Bij het verbranden van aardgas komt CO2 vrij. Sinds ongeveer 1850 stoten wij zoveel CO2 uit, dat de gemiddelde temperatuur op aarde op dit moment snel stijgt. Deze opwarming zorgt voor veranderingen in het klimaat. Deze veranderingen hebben grote gevolgen voor mensen, dieren en planten overal ter wereld. Maar liefst 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Al die woningen bij elkaar zorgen voor een flinke CO2-uitstoot: wel 11 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Stoppen met het gebruik van aardgas zorgt dus voor een flinke afname van onze CO2-uitstoot. En hoe minder CO2 in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat.

Tot slot kijken we ook naar de situatie in Oekraïne. Een zorg is dat deze oorlog gefinancierd blijft door de Russische inkomsten uit aardgas. Omdat we in Nederland zelf steeds minder aardgas winnen (vanwege de aardbevingsproblematiek in Groningen), zijn we afhankelijker geworden van aardgas uit het buitenland, waaronder ook uit Rusland.

Vanaf wanneer heb ik geen aardgas meer?

De Nederlandse regering heeft afgesproken dat alle energie in Nederland in 2050 groen is. Dat betekent dat er vanaf 2050 geen aardgas meer gebruikt kan worden om huizen en gebouwen te verwarmen. Gemeente Vlaardingen heeft de Drevenbuurt aangewezen als één van de startbuurten en wil dat de Drevenbuurt in 2032 aardgasvrij is.

Kan ik ervoor kiezen om niet van het aardgas af te gaan?

Allereerst is het zo dat u geen gebruik hoeft te maken van het collectieve aanbod dat naar verwachting in 2025 aan u wordt aangeboden. We verwachten dan wel dat u op individuele wijze uw woning aardgasvrij gaat maken. Voor informatie, advies en ondersteuning kunt u terecht bij de gemeente. Volgens onze plannen stopt de aardgaslevering na 2032. We gaan ervan uit dat we alle bewoners kunnen helpen om de overstap te maken.

Elektriciteitsverbruik zal steeds hoger worden per huishouden. Kan het elektriciteitsnet dit aan?

Het is de taak van de netbeheerder om het net geschikt te maken voor de energietransitie. Naast het realiseren van nieuwe stations en nieuwe elektriciteitsnetten, werken netwerkbeheerders daarom graag samen met gemeenten, provincies en andere stakeholders aan het opstellen van Regionale Energiestrategieën en Transitievisies Warmte. Hierdoor krijgen ze beter inzicht in de lange termijn energievraag en -aanbod. En ze onderzoeken nieuwe oplossingen, zoals de mogelijkheden van flexibel energieverbruik. Voorbeelden hiervan zijn de Zuidplaspolder of de lokale energiemarkt in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem. In de Drevenbuurt wordt Stedin nauw betrokken om de gevolgen van de toekomstige energievoorziening op het elektriciteitsnet te beheersen.

Wat gebeurt er met de gasleidingen onder de grond?

Als mensen geen aardgas meer gebruiken en alternatieven zoals waterstofgas of groen gas niet haalbaar blijken, zijn gasleidingen niet meer nodig. In de wet staat dat de leidingen dan niet meer in de grond mogen zitten. Na ongeveer 45 jaar moeten gasleidingen vervangen worden. Het is voor de Drevenbuurt nog niet bekend óf en wanneer de gasleidingen verwijderd worden.

Komt de gemeente bewoners met een nieuwe cv-ketel tegemoet?

Eén van de dingen die we met elkaar onderzoeken is hoe we op een circulaire manier omgaan met de bestaande cv-ketels. De gemeente kan daar nu nog niets concreets over toezeggen, maar nodigt u van harte uit om daar met ons over mee te denken. Wellicht is het een idee om een cv-pool te bedenken. Mensen die nog tijdelijk een cv-ketel nodig hebben, kunnen dan gebruik maken van (nieuwe) cv-ketels die elders overbodig zijn. Graag verkennen we de mogelijkheden hiervoor samen met de Drevenbuurt.

Is aanschaf van een hybride warmtepomp nog zinvol, of kan het beter meteen een warmtepomp zijn?

Een hybride warmtepomp maakt nog deels gebruik van aardgas. Het is eigenlijk een combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel. Omdat de verwachting is dat de aardgaslevering in 2032 stopt, is de kans groot dat een hybride cv-ketel zijn technische levensduur niet meer uitzit. Het kan wel lonen om uit te zoeken of uw hybride warmtepomp op termijn ook zonder cv-ketel kan functioneren.

Moet ik mijn gasfornuis vervangen?

Als u niet meer bent aangesloten op het gasnet, kunt u niet meer koken op gas. U stapt dan over op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie. Koken op inductie heeft ook nog veel andere voordelen. Het is veiliger en makkelijker schoon te houden.

Hoe gaat mijn huis eruitzien zonder aardgas?

Hoe uw huis eruit gaat zien, hangt af van de manier waarop u uw huis gaat verwarmen. Voor de Drevenbuurt wordt een collectief systeem aangeboden waar u op kunt aansluiten (een warmtenet of een lokaal bronnet). U kunt er ook voor kiezen om op individuele wijze uw woning te verwarmen, bijvoorbeeld met een luchtwarmtepomp. In al deze gevallen zijn er veranderingen in huis nodig. Bij aansluiten op een warmtepomp zijn de aanpassingen meestal wat ingrijpender: goed isoleren is dan aan te raden en de radiatoren moeten vervangen worden door lage temperatuurradiatoren, zoals vloerverwarming. Verder is het nodig om over te stappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie.

Wordt mijn huis meer waard?

Een duurzaam huis is voorbereid op de toekomst. Met een nieuwe warmtebron is de maandelijkse energierekening lager, zeker als het huis beter wordt geïsoleerd. Het kan zijn dat een aardgasvrij huis met een lagere energierekening meer waard is. Ook kan het fijn zijn voor nieuwe eigenaren om te weten dat het huis niet meer verbouwd hoeft te worden.

Kan de gemeente huiseigenaren dwingen van het aardgas af te gaan?

De gemeente Vlaardingen streeft ernaar om in 2032 de aardgaslevering in de Drevenbuurt te beëindigen. De gemeenteraad kan beslissen om gebruik te maken van de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie. Met deze wet kan de gemeente beslissen dat de aardgaslevering in een wijk stopt, als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Er moet bijvoorbeeld voldoende tijd voor alle bewoners zijn geweest om over te stappen en er moet een haalbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas zijn.

Zorgt een einddatum van 2032 niet voor druk op huiseigenaren? Wat als alle huiseigenaren een individueel transitieplan indienen voor 2050?

De datum van 2032 sluit aan op de wijkgerichte aanpak die het Klimaatakkoord voorstelt. Het idee is dat een periode van ongeveer 8 jaar voldoende is om alle huiseigenaren op een natuurlijk moment en/of een geleidelijk pad te laten overstappen. De gemeente ziet erop toe dat het voor iedereen betaalbaar blijft.

 Wat wordt verstaan onder ‘haalbaarheid’ in het streven om de Drevenbuurt volledig aardgasvrij te maken in 2032?

Haalbaarheid betekent dat de potentiële warmteoplossing een bewezen techniek is dat aan alle huiseigenaren van de Drevenbuurt kan worden aangeboden. Daarnaast is het van belang dat het haalbaar is dat de gehele Drevenbuurt in 2032 volledig aangesloten kan zijn op de gekozen warmteoplossing. Onderzoeksbureau Impuls Advies heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de verschillende potentiële warmteoplossingen voor de Drevenbuurt. Dit onderzoek is te vinden op www.vlaardingen.nl. Naast haalbaarheid, heeft Impuls Advies ook gekeken naar betaalbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid van verschillende warmteoplossingen.

Is er voldoende kennis om de overstap naar aardgasvrij te maken?

Vanuit de gemeente geloven we erin dat we de overstap naar Drevenbuurt aardgasvrij maken met oog op de wensen van de bewoners en de haalbaarheid hiervan op zowel technisch als financieel vlak. Dit gaan we doen met de kennis die we al beschikken: namelijk van de bewoners zelf, bewonersinitatief Duurzaam op Dreef, de gemeente, andere organisaties en toekomstige partners. Bovendien zijn er kundige partijen die verregaand onderzoek  doen naar de mogelijkheden van alle warmte-oplossingen. Voor de Drevenbuurt heeft bijvoorbeeld bureau Impuls Advies onderzoek gedaan. Dit onderzoek is te vinden op www.vlaardingen.nl.

Wat gaat het kosten?

Dit is geheel afhankelijk van de warmte-oplossing die gekozen wordt. De gemeente ziet erop toe dat het voor iedereen betaalbaar blijft. De overstap naar schone energievormen kost geld. Denk bijvoorbeeld aan geld voor het aanleggen van nieuwe leidingen in de stad en geld om uw huis zo aan te passen dat u gebruik kunt maken van de nieuwe warmtebron. Hoeveel de overgang gaat kosten, hoeveel van dat geld vergoed wordt vanuit de Rijksoverheid, hoeveel vanuit de gemeente en hoeveel je straks zelf moet gaan betalen voor warmte, is nu nog niet bekend. Bureau Impuls heeft hier wel een inschatting voor gemaakt. Deze inschatting is terug te lezen in de brochure die huis aan huis is verspreid. Deze brochure is te downloaden op www.vlaardingen.nl/drevenbuurtaardgasvrij

De gemeente Vlaardingen is van mening dat er voldoende geld beschikbaar moet worden gesteld om de overgang naar nieuwe warmte-oplossingen voor iedere inwoner betaalbaar te maken.

Wat is de planning voor de overstap naar een aardgasvrije Drevenbuurt?

Van 2022 tot 2024 zullen we ons bezighouden om samen met de buurt een Wijkuitvoeringsplan op te stellen. Vanaf 2024 tot 2032 zullen we bezig zijn met het uitvoeren van de Wijkuitvoeringsplan totdat deze volledig gerealiseerd is. We verwachten dat in 2025 een collectief aanbod uitgewerkt is en dat dit aanbod voorgelegd kan worden aan alle bewoners van de Drevenbuurt .Een meer gedetailleerde planning maken we samen met de buurt en leggen we vast in het Wijkuitvoeringsplan.

Kunnen er werkzaamheden slim met elkaar worden gecombineerd? Bijvoorbeeld het ophogen van de wijk en/of het verzwaren van het elektriciteitsnet?

De ophogingswerkzaamheden worden in verschillende fasen uitgevoerd. De fasen die al zijn uitgevoerd, of in de komende tijd worden uitgevoerd, zijn niet geschikt om te combineren met het aanleggen van een warmtesysteem. We weten immers nog niet welk warmtesysteem dit moet zijn en dit leidt mogelijk tot desinvesteringen. Er vindt geregeld afstemming plaats tussen de gemeente Vlaardingen en Stedin om bij de uitvoering alle werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren en daarmee de overlast te beperken.

 Waarom is isoleren belangrijk?

Isolatie is de beste manier om energie te besparen en uw huis zo comfortabel mogelijk te maken. Met goede isolatie gaat er namelijk heel weinig warmte verloren. Zo heeft u minder energie nodig om uw huis te verwarmen en blijft de temperatuur in huis constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm, en in de zomer juist koel. Bij lage temperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp, is isolatie de belangrijkste maatregel. Zonder isolatie krijgt u het in huis met een verwarming op lage temperatuur niet goed warm.

Wat is het verschil tussen lage- en hoge temperatuurverwarming?

De verwarming door gas die we nu hebben, verwarmt onze huizen op een hoge temperatuur. Die temperatuur is ongeveer 60 tot 80 graden. Dat is zo warm, dat u gewone radiatoren kunt gebruiken en uw huis niet goed geïsoleerd hoeft te zijn. Een warmtepomp werkt efficiënter bij een lagere temperatuur. Uw huis wordt dan verwarmd op ongeveer 40 graden. Omdat u dus minder warmte heeft, is het belangrijk dat u uw huis goed isoleert. Anders gaat er namelijk warmte verloren. Ook moet de warmte goed door uw huis verspreid worden. Dat kan bijvoorbeeld met wand- en/of vloerverwarming. Dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Dit kan even wennen zijn: het is namelijk verstandiger om uw huis zoveel mogelijk op dezelfde temperatuur te houden en deze niet (bijvoorbeeld ’s nachts) ver te laten zakken.

Waar kan ik nu al rekening mee houden als ik ga verbouwen?

Verbouwen? Een mooie kans om uw aardgasgebruik terug te brengen. Zo draagt u nu al bij aan minder CO2-uitstoot en is de overstap straks minder groot. Hoe? Zorg voor een zo goed mogelijk geïsoleerde woning. Betere isolatie betekent minder verbruik van aardgas. Krijgt ook uw keuken een make-over? Kies dan voor elektrisch koken.

Er is volop informatie beschikbaar over duurzaam verbouwen bij de WoonWijzerWinkel. Hier vindt u tips voor woningen uit verschillende bouwperiodes. Ook staat hier informatie over subsidies waarvoor u mogelijk in aanmerking komt als u bij uw verbouwing uw woning isoleert of voor andere duurzame oplossingen kiest.

Wie gaat de kosten van de warmtetransitie betalen/Hoe moet ik de kosten van de warmtetransitie betalen?

Voor de gemeente Vlaardingen is het belangrijk dat de oplossing voor alle bewoners betaalbaar blijft. Omdat de warmte-oplossing nog niet bekend is, is het nog niet duidelijk wat de kosten hiervan zijn. Om het plan te kunnen schrijven voor deze oplossing, moeten we dus weten wat de warmte-oplossing voor iedereen gaat kosten en wat we daarin redelijkerwijs van alle bewoners kunnen verwachten. We hopen dat u aangehaakt blijft om hier met ons over mee te denken!

Mijn cv-ketel is al oud en toe aan vervanging. Ik weet niet wat ik nu moet doen.

We kunnen u daarvoor het volgende adviseren. U kunt eigenlijk vier dingen doen:

  1. Een nieuwe cv-ketel aanschaffen. De kans is groot dat deze ketel zijn technische levensduur niet uitzit (dit wil zeggen dat de nieuwe cv-ketel waarschijnlijk vervangen moet worden voordat hij versleten is) en is daarmee mogelijk geen goede investering. We raden u dit niet aan.
  2. Een tijdelijke cv-ketel laten installeren en huren met een flexibel contract. Dit wordt bijvoorbeeld aangeboden door de Consumentenbond, via consumentenbond.n. Zodra de woning van het aardgas afgaat, kunt u het contract kosteloos opzeggen en wordt de ketel weggehaald.
  3. Een nieuwe hybride cv-ketel aanschaffen of huren. Een hybride cv-ketel is een cv-ketel gecombineerd met een warmtepomp. Hiermee behaalt u al een aanzienlijke besparing op uw gasverbruik doordat de warmtepomp voornamelijk uw woning verwarmt. Dit is een kostbare investering. Daarom is het goed na te gaan of: 1) dit een financieel interessante oplossing is (de zogeheten 'terugverdientijd') als u vanaf 2032 de ketel niet meer kunt gebruiken. En 2) dat de warmtepomp voorbereid is om op termijn uw woning volledig te verwarmen zonder cv-ketel ernaast. 
  4. Nu al de overstap maken naar een volledig elektrische warmtepomp. Dit betekent waarschijnlijk wel dat u nu al veel aanpassingen aan uw woning moet doen (isoleren, elektrisch koken, andere radiatoren). U hebt uw woning dan al aardgasvrij gemaakt.

Als u hulp nodig heeft bij uw keuze kunt u contact met ons opnemen of met de WoonWijzerWinkel. Ga naar www.woonwijzerwinkel.nl.

Is de warmtetransitie voor senioren nog de moeite?

We hopen uiteraard dat u nog lang in de Drevenbuurt kan blijven wonen. Of het voor u nog de moeite is, is uiteraard een persoonlijke afweging. Vanuit onze optiek denken wij van wel. Het gaat immers niet alleen om een verstandige oplossing voor een beter milieu, maar ook om het toekomstbestendig maken van uw woning. Voor uzelf of voor de volgende bewoners.

Subsidies vanuit de Rijksoverheid zijn momenteel al v. Onderdeel van de zoektocht zal zijn welke bijdrage redelijkerwijs ook van u als bewoner kan worden verwacht. We hopen van harte dat u aangehaakt blijft en dat u hierover met ons meedenkt!

Waarom is de Drevenbuurt geselecteerd als ‘startbuurt’?

Dit heeft te maken met een aantal factoren. Denk hierbij aan lage zogenaamde ‘maatschappelijke kosten’ die uit de modellen naar voren kwamen. Dat zijn, op basis van landelijke gegevens, de kosten voor alle betrokken partijen bij elkaar opgeteld. Daarnaast wil de gemeente graag starten met een wijk met veel woningcorporatiebezit. Verder hebben veel bewoners al maatregelen getroffen en heeft de Drevenbuurt het bewonersinitiatief Duurzaam op Dreef

Dat de Drevenbuurt een startbuurt is, wil niet zeggen dat de gemeente nog weinig weet over hoe we dit moeten aanpakken. Op landelijk niveau zijn er immers al veel wijken waar dit proces is gestart en van die ervaringen maken wij ook gebruik.t. Veel van de warmte-oplossingen die mogelijk zijn voor de Drevenbuurt, zijn op andere plekken al toegepast. 

Wat moet ik doen als de salderingsregeling wordt afgebouwd?

Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar een gunstige prijs voor.  De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Volgens dit plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 stopt de regeling en kun je niets meer salderen. Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een goede investering.Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat zelfs met het afbouwen van de salderingsregeling de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar is. Een zinnige investering dus. Het wordt op termijn verstandig om de elektriciteit ook zoveel mogelijk te gebruiken op de momenten dat deze wordt opgewekt of tijdelijk op te slaan.

De Rijksoverheid stelt als doel dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. De gemeente Vlaardingen streeft ernaar dat de Drevenbuurt dat al in 2032 is. Betekent dit dat Vlaardingen het aardgas al na 2032 kan afkoppelen?

De Rijksoverheid stelt dat in 2050 de gehele gebouwde omgeving aardgasvrij moet zijn. Als Vlaardingen sluiten we ons hierbij aan. Het is uiteraard niet haalbaar om voor heel Vlaardingen (of heel Nederland) hier pas in 2049 mee te beginnen. Daarom stelt het Rijk voor om dit stapsgewijs te doen: buurt voor buurt. Dit is ook precies hoe we het in Vlaardingen aanpakken. Voor iedere buurt nemen we 10 jaar de tijd. Dat wil zeggen dat we ernaar streven om de eerste buurten waar we nu mee beginnen, waaronder de Drevenbuurt, uiterlijk 2032 aardgasvrij te laten zijn.

 Als ik zonnepanelen wil, moet ik dan ook nieuwe dakpannen nemen?

Veel gebruikte dakpannen in de Drevenbuurt zijn betonpannen. Deze dakpannen hebben een gemiddelde levensduur van 35 tot 50 jaar. Als de dakpannen 50 jaar oud zijn, is het verstandig om ze te vervangen voor nieuwe dakpannen. Dit is ook een kans om te kijken of het misschien interessant is om ook het dak aan de buitenkant te laten isoleren.

Op welke manier gaat de gemeente meefinancieren?

Voor de gemeente Vlaardingen is het belangrijk dat de oplossing voor alle bewoners betaalbaar blijft. Omdat de warmte-oplossing nog niet bekend is, is het nog onduidelijk wat dat voor iedereen gaat kosten. Om het plan te kunnen maken voor deze oplossing, moeten we dus ook weten wat de warmte-oplossing voor iedereen gaat kosten en wat we daarin redelijkerwijs van de bewoners kunnen verwachten. Op Rijksniveau zijn subsidies beschikbaar die we meenemen in deze beslissing. We wachten de verdere ontwikkelingen hierover af en sluiten niet uit dat we als gemeente hier nog een bijdrage in gaan leveren.

Stel dat het enorm duur is voor mij om mijn huis te verduurzamen, is verhuizen naar een energiezuinige woning dan een betere optie?

Vooropgesteld hopen we natuurlijk dat dit proces geen reden voor mensen in de Drevenbuurt is om te verhuizen. We streven naar een oplossing die voor de meeste bewoners wenselijk en betaalbaar is. Hopelijk blijft u aangehaakt om hierin met ons mee te denken. Naar een andere woning verhuizen blijft een mogelijkheid. Het is wel zo dat uiteindelijk heel Nederland aardgasvrij zal moeten worden. De kans is dus groot dat er voor uw nieuwe woning ook op enig moment een zelfde aanpak start. Tenzij deze nieuwe woning al aardgasvrij is.

Wat zijn mogelijkheden van elektrische verwarming, zoals infrarood panelen en elektrische vloerverwarming?

Bij de WoonWijzerWinkel kan u elektrische infrarood vloerverwarming en infrarood panelen zien en ervaren. Als u contact met hen opneemt, kunnen ze de voor-en nadelen uitleggen van elektrische verwarming.

Tijdens de bewonersavond werd gesproken over een meetapparaat om zelf mijn energiegebruik beter te monitoren. Waar kan ik meer informatie vinden?

Het apparaat voor het monitoren van uw verbruik is van HomeWizard. Het kan op de P1 poort worden aangesloten van uw slimme meter. Zowel het elektriciteitsverbruik als het gasverbruik zijn te monitoren.

Meer informatie vindt u op de website www.homewizard.com/nl/.

 Hoe gaat de wijk eruitzien als deze aardgasvrij wordt? En wat betekent dit voor de bewoners?

De gemeente streeft ernaar dat de Drevenbuurt uiterlijk in 2032 aardgasvrij wordt. De eerste stap die we, gezamenlijk met de bewoners van de Drevenbuurt, hiervoor nemen is het opstellen van een 'Wijkuitvoeringsplan'. In dit plan wordt precies vastgelegd wat u in uw vraag stelt: Hoe gaat de wijk eruitzien en wat betekent dit voor de bewoners? Het kan zijn dat de oplossing om aanpassingen van de woningen vraagt: isoleren, aanpassen van radiatoren, warmtepompen. Het kan ook zijn dat de oplossing juist minder ingrijpend is voor de woningen, maar meer betekent voor de openbare ruimte (zoals de aanleg van een warmtenet). Als gemeente Vlaardingen hebben we hier geen voorkeur in, maar hopen we vooral dat de buurt zelf aangeeft welke oplossing(en) het beste bij uw buurt past. We hopen dat u aangehaakt blijft om hierover met ons mee te denken.

Komen er ook meer oplaadpalen voor auto’s in de wijk?

Laadpalen worden in Vlaardingen geplaatst op aanvraag. Dit kan via www.laadpaalnodig.nl.

Wanneer bewoners een aanvraag doen voor een laadpaal, kijkt de gemeente of er een laadpaal geplaatst moet worden. Ook als er al een laadpaal in de buurt staat, is het goed om hier een aanvraag te doen. Dan kijkt de gemeente naar het huidige gebruik van de al bestaande laadpaal en indien dat hoog genoeg is wordt er een extra paal geplaatst.

Hoe is energieopslag van zonnepanelen mogelijk? Is daar een subsidie voor?

Ja, dat kan met een thuisbatterij. Je verbruikt dan meer van je zonnestroom. En je vermindert gedeeltelijk stroomfile op het elektriciteitsnet. De aanschafkosten en milieubelasting zijn wel hoog. Om alles te weten te komen over de thuisbatterij verwijzen we u graag naar Milieucentraal: www.milieucentraal.nl.

Op dit moment zijn er nog geen plannen voor een nieuwe regeling of subsidie voor een thuisaccu vanuit de overheid.

Is binnen twee jaar een plan schrijven realistisch?

Vanuit de gemeente Vlaardingen hanteren wij de uitgangspunten van het Programma Aardgasvrije Wijken waarin wordt beschreven dat een gemeente ongeveer twee jaar nodig heeft om te komen tot een wijkuitvoeringsplan. Daarnaast hebben we contact met andere gemeenten die van dezelfde tijdlijn uitgaan.

Ik zou graag te weten komen of mijn huis al voorzien is van spouwmuurisolatie. Kunt u mij vertellen waar en/of wie mij kan helpen?

Wij hebben energie ambassadeurs in de Drevenbuurt die u graag willen helpen om uit te zoeken of uw woning spouwmuurisolatie heeft. Momenteel zijn er 10 energieambassadeurs in de Drevenbuurt die elk een type woning vertegenwoordigen. Lees meer op duurzaamopdreef.nl

Daarnaast heeft Milieucentraal een handig stappenplan gemaakt om erachter te komen of uw woning spouwmuurisolatie heeft. Lees meer op milieucentraal.nl

Waarom is er specifiek gekozen voor de Drevenbuurt? Daar zijn veel ouderen die over niet al te lange tijd hun huis gaan verkopen. Waarom niet bijvoorbeeld de Vogelbuurt?
Eind 2021 heeft de gemeente Vlaardingen samen met haar partners de Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierin staat de visie van de betrokken partijen op de route naar een volledig aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Deze route wordt buurt voor buurt aangepakt. Voor het bepalen van de eerste drie buurten is er gekeken naar de totale nationale kosten van de warmteoplossing, de eind­ gebruikerskosten voor de bewoner en mogelijke andere kansen die zich voordoen. Twee buurten kwamen daarbij als zeer kansrijk naar voren: de Hoofdstedenbuurt en de Drevenbuurt. De Drevenbuurt met vooral particulier bezit is als zeer kansrijk uit het Afwegingskader gekomen (met name vanwege relatief lage nationale kosten en eindgebruikerskosten) en bevat een bewonersinitiatief (Duurzaam op Dreef) dat al actief is met de verduurzaming van de buurt.

Bekijk de pagina over de Transitievisie Warmte voor meer informatie. 

Wat zijn de ontwikkelingen in energieopslag capaciteiten (batterijen) om piekopbrengst bij bijvoorbeeld zonnepanelen lokaal op te slaan?

Er zijn ook grootschalige, collectieve technieken voor energieopslag. Denk aan buurten die met een buurtbatterij zonnestroom 'slim' opslaan en verbruiken. De milieubelasting hiervan is lastig in cijfers te vergelijken met die van thuisbatterijen. Maar collectieve maatregelen zijn doorgaans klimaatvriendelijker. Eén grote batterij heeft in de regel bijvoorbeeld minder milieubelasting dan een heleboel kleine batterijen die eenzelfde totaal vermogen hebben.

 

In de toekomst worden elektrische auto's mogelijk onderdeel van het 'slimme' elektriciteitsnetwerk. Autobatterijen gaan zonnestroom dan niet alleen opslaan, maar ook terugleveren aan apparaten in huis. Handig, want ze kunnen meer stroom opslaan (50 kWh). En het levert geen extra milieubelasting op, omdat hiervoor geen extra batterij nodig is, maar een bestaande batterij wordt ingezet.

De technieken zijn er dus al, maar vooralsnog worden deze nog weinig toegepast. Het is interessant om, bijvoorbeeld samen met Stedin, te kijken of dit ook voor de Drevenbuurt een oplossing is om het elektriciteitsnet toekomstbestendiger te maken.

Wat als ik te allen tijden zelfvoorzienend wil zijn?

Strikt gezien betekent dit 100% loskoppeling van het elektriciteits- en warmtenet. Dit zal erg lastig zijn, omdat er in de winter veel energie nodig is en zonnepanelen in de zomer energie opwekken. Seizoensopslag bij een woning is zowel technisch als financieel nog niet mogelijk. Daarnaast blijft u altijd vrij om in plaats van deelname aan een collectieve warmteoplossing met de buurt, uw woning individueel van het aardgas af te halen. U bent dan alleen nog afhankelijk van een leverancier voor uw elektriciteit en niet (meer) voor aardgas of warmtelevering.

Welk uitgangspunt is in het kostenoverzicht van de resultaten van de studie naar mogelijke warmteoplossingen voor de Drevenbuurt gehanteerd voor wat betreft de isolatie van de woning: het huidig gemiddeld isolatie-niveau, de maximale isolatie van woningen of anders?

Bij de berekening is uitgegaan van een gemiddelde woning in de Drevenbuurt met een gemiddeld isolatieniveau. Het werkelijk verbruik hangt af van hoe goed uw woning geïsoleerd is, maar bijvoorbeeld ook van uw gedrag of uw huishoudenssamenstelling.

Waarom alleen de Drevenbuurt? En dus buurt voor buurt? Waarom niet alle keuzes van elke buurt verzamelen en dan met een totaaloplossing voor Vlaardingen komen?

De opgave om heel Vlaardingen van het aardgas af te halen is enorm groot. Om 2050 te halen zal al vanaf dit jaar ieder jaar circa 1300 woningen van het aardgas af gehaald worden. Dit tempo gaan we de komende jaren in ieder geval niet halen. De gemeente Vlaardingen heeft, samen met haar partners, uitgezocht wat de beste manier is om dit te halen. Het voornemen om buurt voor buurt de warmtetransitie vorm te geven door de komende jaren met 3 buurten te starten en vanaf 2026 op te schalen naar nog meer buurten. Dit hebben we verwoord in onze Transitievisie Warmte 2022-2026. We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten en vervolgens met een totaaloplossing voor de hele stad te komen.

Is bij de oplossingen die zijn onderzocht ook het warm tapwater meegenomen?

Verwarming van warm tapwater is bij alle oplossingen meegenomen. Een warmtenet kan direct warm tapwater produceren met de afleverset. De individuele warmtepompen en een bronnet met warmtepomp maken allebei gebruik van een boiler voor warm tapwater. Voor een gemiddelde gezinswoning moet de boiler 170 tot 300 liter groot zijn.

Wie bepaalt dat de Drevenbuurt in 2032 van het aardgas af gaat en mag de gemeente dit afdwingen?

In de Transitievisie Warmte die eind 2021 is goedgekeurd door de gemeenteraad, is vastgelegd dat de Drevenbuurt, samen met de Hoofdstedenbuurt en een derde nog aan te wijzen wijk, is aangemerkt als startwijk. Er is inderdaad wetgeving in de maak, die het gemeenten straks mogelijk maakt om, als er een geschikt, betaalbaar alternatief voor aardgas voorhanden is, wijken aan te wijzen waar de aardgaslevering stopt. Dit kan alleen gebeuren als er een geschikt alternatief voorhanden is en bewoners voldoende tijd krijgen om de overstap te maken.

In hoeverre hebben de verschillende warmteoplossingen zich qua technologie bewezen?

Afgezien van waterstof en groen gas hebben de verschillende warmtetechnologieën zich qua technologie allang bewezen. Warmtenetten bestaan al heel lang, in Utrecht bijvoorbeeld al 100 jaar en in Rotterdam al 70 jaar. In andere delen van Europa is al decennialang ervaring met bronnetten. Ook in Nederland wordt deze technologie inmiddels al 15-20 jaar succesvol toegepast bij nieuwbouwprojecten. Ook warmtepompen worden reeds decennialang toegepast. Met groen gas en groene waterstof ligt dit compleet anders. Er is nog geen ervaring met groen gas. Voor de komende jaren staan twee zeer kleinschalige pilots gepland met groene waterstof. Waar bronnetten en warmtenetten dus gebruik maken van bewezen technologie, is het bij groene waterstof en groen gas nog puur pionieren. Overigens staan warmtebedrijven onder streng toezicht van de overheid en de Autoriteit Consument en Markt (ACM), dit toezicht is strenger dan op cv-ketels.

Wat leveren de gepresenteerde warmteoplossingen aan CO2-besparing op?

Alle gepresenteerde warmteoplossingen zijn CO2-neutraal.

Zijn bij het overzicht van de kosten van een warmtenet als warmteoplossing ook de kosten van aanpassingen in het huis meegenomen?

We gaan ervan uit dat het warmtenet wordt aangesloten op uw huidige binneninstallatie (huidige radiatoren en warm waterleidingen). Eenvoudige aansluitingen tussen de afleverset of warmtepomp en binneninstallatie zijn in de kosten inbegrepen. Denk dan bijvoorbeeld aan een leiding van de afleverset naar de keuken voor warm water en radiatoren in de woonkamer. Wat niet is meegenomen zijn eventueel grotere aanpassingen, zoals vervanging of verbetering van leidingen en radiatoren. Dat geldt ook voor het eventueel plaatsen van ventilatoren ter verbetering van de huidige installatie.

Als Stedin niet meedoet, is er dan een alternatief?
Stedin heeft de wettelijke taak vanuit de overheid om woningen aan te sluiten op het gasnetwerk (als de woning een aansluiting op het net nodig heeft). Er zijn geen alternatieve netbeheerders van een gasnetwerk.

Als het voor iedereen een individuele oplossing wordt, dan moet het elektriciteitsnet verzwaard worden. Dan gaat nog steeds de wijk open en moet Stedin ook aan de slag. Is het net dan klaar?

Verzwaring van het elektriciteitsnet kan impact hebben op de openbare ruimte. Denk hierbij aan transformatorhuisjes en het verzwaren van kabels. Het elektriciteitsnet is nu niet klaar voor als iedereen overgaat naar een warmtepomp, echter zal dit waarschijnlijk ook nodig zijn als er meer elektrische auto’s of zonnepanelen in de buurt komen. Bureau Impuls advies heeft gesproken met Stedin en voor de verzwaring van het elektriciteitsnet heeft Stedin tijd nodig. Stedin geeft het advies om woningen goed te isoleren, alleen vanuit de rol als netbeheerder kan Stedin dit niet afdwingen. 

Kunnen er ook twee netten naast elkaar bestaan (als het aardgasnet blijft liggen)?    

De verplichting van de netbeheerder is nu om alleen het aardgasnet te behouden. Op termijn komt er regelgeving dat Stedin het gasnet mag weghalen. De gemeente moet daar toestemming voor geven. Een tweede net, naast het gasnet, zal financieel minder aantrekkelijk zijn.

Wordt in de kosten en haalbaarheid ook meegenomen hoeveel woningen er minimaal meegenomen moeten worden?

Impuls advies heeft voor de collectieve warmteoplossingen berekend welke minimale hoeveelheid woningen aangesloten moet worden en dit is op de bewonersavond gepresenteerd. U kunt het verslag hiervan teruglezen op onze webpagina onder ‘Wat staat er op de planning en wat hebben we tot nu toe gedaan?’

Klopt het dat Vlaardingen voorop loopt in de warmtetransitie en zo ja, waarom is dat nodig?

In 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn, dus ook Vlaardingen. Vlaardingen heeft 40 buurten. Buurt voor buurt zullen deze van het gas af gaan. We beginnen nu met een aantal buurten en zullen dan versnellen. Vlaardingen loopt hierin niet voorop.

Klopt het dat we in mei een beslissing nemen over waar we mee door willen gaan? Kan dat wel als we totaal niet weten wat de kosten zullen zijn?

In het najaar (oktober) zal een peiling worden gehouden over de favoriete collectieve oplossing. Voor die tijd ontvangen de bewoners informatie over de voor- en nadelen van de overgebleven oplossingen (waaronder een inschatting van de aanschafkosten en de maandelijkse kosten). We hebben geen glazen bol, maar proberen zo goed mogelijk inschattingen te maken. In 2025 ontvangt u een definitief aanbod voor een collectieve voorziening. Dan pas maakt u een definitieve keuze

Krijgen wij een subsidie?

Wat wij als gemeente Vlaardingen belangrijk vinden is dat het een betaalbaar aanbod wordt. Daar horen de beschikbare subsidies bij die vanuit het Rijk al worden aangeboden en mogelijk aanvullende subsidies.

Hoe definitief is het dat we van het aardgas af gaan? Blijft er een combinatie over (hybride warmtepompen)? Wordt het een vloeiende fase?

De gemeenteraad heeft ervoor gekozen om in 2032 van het aardgas af te gaan. Het is pas definitief als de gemeente wettelijk het recht heeft om het aardgasnet af te sluiten. Hier zijn wetten voor in de maak.

Individueel of collectief: stel dat alle 40 buurten in Vlaardingen andere oplossingen hebben. Wie neemt dan uiteindelijk de beslissing, de overheid of de burger? Wat is de rol van de overheid van Nederland?

De regie ligt bij de gemeente. De Rijksoverheid zorgt voor de wettelijke kaders en voor een financiële ondersteuning voor de gemeenten en bewoners.

We gaan wellicht meer elektriciteit gebruiken, maar wat als er door een tekort aan elektriciteit de elektriciteitsprijs omhooggaat?

We gaan steeds meer elektriciteit gebruiken. Windparken op zee zorgen in de toekomst voor een enorme hoeveelheid windenergie. De verwachting is dat elektriciteit op momenten met veel wind of veel zon relatief goedkoop gaat worden. Als u kunt sturen op welk moment u de elektriciteit wilt hebben, dan kunt u goedkoper uit zijn, afhankelijk van het weer en gebruik. Hoe flexibeler, hoe beter: hier gaan we in de avond met warmtepompen aandacht aan besteden.

Welk jaar ga ik nu precies van het gas af?

Daar hebben we nu nog geen antwoord op. Het ligt er onder meer aan of het een collectief of een individueel aanbod gaat worden. U kunt er overigens te allen tijde ook voor kiezen om het zelf op te lossen. We doen in 2025 een aanbod en dan wordt duidelijk welke planning bij dat aanbod past.

Bij ons lopen de leidingen nu door de kruipruimte, is dat straks ook het geval?

Warmtebedrijven hebben in het verleden ervaren dat het gebruik van kruipruimtes voor leidingwerk problemen kan opleveren. Dus hebben warmtebedrijven nu richtlijnen om niet meer door de kruipruimten te gaan. De aansluiting komt nu dus standaard vlak naast de voordeur naar binnen. Er zijn wel richtlijnen dat de voortuin in dezelfde staat moet worden achtergelaten als voor de werkzaamheden.

Er is bij de kostencalculatie rekening gehouden met subsidies. Maar wat als deze subsidies worden afgebouwd? Wat zijn de kosten zonder subsidie?

Gegeven het belang van de energietransitie, is het niet waarschijnlijk dat de overheid op korte termijn subsidies gaat afbouwen. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), bedoeld voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen loopt bijvoorbeeld in elk geval door tot 2030. Het huidige beleid is dat dit prioriteit heeft en daarom is deze pot jaarlijks zeer goed gevuld. Maar dit zou in de toekomst inderdaad kunnen veranderen. Als u de subsidie eenmaal binnen heeft, kan deze niet meer worden ingetrokken. Als de subsidie eenmaal is toegekend, kan de Rijksoverheid niet meer terugkrabbelen. Dat geldt niet alleen voor investeringssubsidies, maar ook voor verbruikssubsidies, zoals bijvoorbeeld de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor bedrijven. De Drevenbuurt heeft bovendien als voordeel er vroeg bij te zijn, dit betekent dat er nu nog veel subsidies beschikbaar zijn.

We hebben in de Drevenbuurt een uitdaging met verzakkingen. Elke 15 jaar moet er wel ophoging plaatsvinden. In hoeverre wordt er rekening gehouden met de plannen van het ophoogprogramma?

De aanleg van een leidingnetwerk in de buurt leidt op zich niet tot een verzakking van de grond. Voor wat betreft het ophogingsprogramma; er wordt nu en in de komende tijd inderdaad opgehoogd. Binnen de gemeente kijken we kritisch of we zaken kunnen combineren, waardoor de overlast tot een minimum beperkt kan worden.

In hoeverre kan de aanvoer van warmte op zolder een probleem vormen?

Dat ligt vooral aan het leidingwerk. Er moeten dan leidingen door de woning lopen die moeten worden weggewerkt. Leidingen aanleggen langs de gevel: daarvan is de vraag of dit acceptabel is. Het warmtebedrijf plaatst het liefst dicht bij de voordeur. In samenspraak kan er gekeken worden hoe de eventuele leidingen binnen de woning weggewerkt kunnen worden.