Gesprek met buurtgenoot Wout Ter Poorten

Het gezin van Wout woont, met 2 kinderen en nog wat dieren, al ruim 10 jaar in de Drevenbuurt. “Ik ben werkzaam in de technische dienstverlening in de medische sector. Ik beheer zowel elektrische als werktuigkunde installaties. Vandaar dat ik graag bezig ben om met deze verschillende technieken ons huis en leefwijze duurzaam te maken.”

overzicht verbruik

Wat heeft je doen besluiten om zonnepanelen te laten installeren?

“Ik wilde mijn eigen energie gaan opwekken. Dat voelt goed voor mij. Het is niet alleen een centenkwestie, maar vooral omdat ik een bijdrage wil leveren aan een duurzamer klimaat. Hoe ik het graag voor me zie: 'je eigen energie opwekken, je eigen energie opslaan en je eigen energie gebruiken'. Op zo’n manier harmonieus verder leven. Het zit hem niet alleen in technische installaties maar ook in hoe gebruik ik mijn energie, hoe ga ik daarmee om”.

Het begon met de wens dat Wout graag zonnepanelen zou willen. Dat is natuurlijk een flinke uitgave. Wout heeft nagedacht over de toekomst als we van het aardgas af gaan. Hoe gaan we in de toekomst energie tot ons krijgen, die nodig is om te verwarmen, te koken en prettig te kunnen leven?

Er is nu nog volop ontwikkeling met verwarmingstoestellen, niet in techniek maar vooral in prijs. Wout verwacht dat de prijs van verwarmingsapparatuur zal gaan zakken wanneer er meer vraag en aanbod komt.

Je dakvlak ligt niet gericht op het zuiden. Wat heeft dat voor effect op je zonnepanelen?

Aan de achterkant van het huis ligt het dak onder een hoek van dertig graden naar het oosten gericht. Vanaf zonsopkomst tot ongeveer 3 uur in de middag hebben de panelen een goed bereik.

Aan de voorkant is het dak gericht naar het westen. Daar liggen minder panelen omdat het oppervlak kleiner is maar die vangen tot zonsondergang nog zonne-energie (in de zomer wel tot half tien). Het huis ligt ‘ongunstig’ maar toch valt de opbrengst reuze mee en is het vrij gelijkmatig verdeeld over de dag. “Om half zes vanochtend (juni) had ik de eerste stroom en rond negen uur was er al 8 kWu opgewekt! Een zonnige dag begin mei brengt ruim 35 kWu op ondanks de ligging van ons huis.”

Hoe wordt de stroom in huis gebruikt?

Koken doen we op inductie. Als de avondzon op de panelen schijnt levert dat heel veel van het noodzakelijk vermogen op om te koken. Wassen doen we vooral overdag. Met 2 jonge kinderen is dat best vaak. De vaatwasser draait ook wel overdag maar dat is niet altijd even handig. Een vuile vaat staat dan veel te lang in de machine. Je moet een gulden middenweg zoeken tussen handig en energiezuinig.

Ik heb een boiler geplaatst voor het (voor-)verwarmen van het sanitair water. Op zolder ligt een 150 liter boiler die automatisch wordt opgewarmd. De slimme meter ziet hoeveel stroom er wordt opgewekt en hoeveel er wordt gebruikt. De slimme meter schakelt een relais voor het opwarmen van de boiler. Het is zo afgesteld dat de boiler aan gaat wanneer er meer dan 2000 Watt beschikbaar is. Het aan- en uitschakelen gaat helemaal automatisch. Het is een standaard relais dat zo in de groepenkast gemonteerd kan worden. Het is de goedkoopste manier om energie op te slaan, direct uit je zonnepanelen. Het overschot aan zonne-energie wordt niet teruggeleverd aan het net, maar opgeslagen in de vorm van warm water. Wout houdt zich niet zo bezig met het salderen maar meer met het zelf gebruiken van de energie.

Het systeem staat in serie met de cv-ketel. Deze ketel is geschikt voor combinatie met een zonneboiler en kan het water eventueel na-verwarmen. Dus altijd warm water ook wanneer de zon niet heeft geschenen.  

Met ‘TOON’ (van Eneco) kan het gezin op het display aan de muur aflezen hoeveel zonnestroom beschikbaar is. Bijvoorbeeld voor een extra wasje. Het maakt je bewust. Je moet een balans vinden tussen duurzaam bezig zijn en prettig kunnen leven. Wout gebruikt TOON en HomeWizzard om alle informatie te kunnen uitlezen en SolarMind voor de boiler.

Het inzichtelijk maken van het verbruik helpt bij de bewustwording over het energiegebruik. De watermeter is nu ook aangesloten op de app en laat het waterverbruik ook te zien. “Mijn kinderen laat ik aan de hand van de gekleurde grafieken in de HomeWizard app zien, wat we aan stroom gebruiken en wat we zelf opwekken. De oudste is 10, dit maakt het begrip ‘stroom opwekken’ begrijpelijk.

stoppenkast

Wat betekent dit allemaal voor de groepenkast?

Vroeger diende de groepenkast om de huisinstallatie te beveiligen met 4 of 5 groepen. Tegenwoordig zijn groepenkasten uitgerust om te beveiligen, te schakelen, te sturen en te meten. Steeds vaker wordt domotica toegepast in huis toegepast. Meer dan 8 eindgroepen zijn geen uitzondering meer, kracht-groepen (3-fase) en toebehoren, nemen veel plaats in beslag in de moderne groepenkast.

Tot slot geeft Wout nog een tip. Het is nog niet duidelijk hoe de energietransitie in de buurt gaat verlopen. In de meeste woningen zijn er geen leidingkokers en staat technische apparatuur vaak op zolder. Wanneer je binnenkort in huis gaat verbouwen of breken denk dan het opnemen van loze leidingen (bijvoorbeeld voor krachtstroom) van de zolder naar de kruipruimte. Het kunnen er nooit genoeg zijn voor de toekomst. Dat maakt aansluiten op de meterkast eenvoudiger.

Noot

De WoonWijzerWinkel maakt reclame met de Solyx Water Accu - Opslag van zonne-energie in warm tapwater. Een compleet regelsysteem voor een boiler op zonne-energie.