Solanum dulcamara
Bitterzoet, Solanum dulcamara herken je direct als lid van de nachtschade familie. Haar bloemtrossen lijken sterk op die van aardappel of tomaat. Net als haar familieleden is ze giftig voor mensen. Na de bloei komen eivormige vruchten tevoorschijn die langzaam van groen naar oranje en later naar rood verkleuren. Het is een klimmende plant daarom kom je haar vaak aan de rand van struiken tegen. Ze maakt gebruik van de buren door haar stengels te laten steunen in de takken om haar heen.
De zaden van Bitterzoet worden verspreid door vogels zoals Roodborst, Heggenmus, Zwartkop, Ekster of Gaai. De bessen van Bitterzoet zijn waterig en niet heel erg voedzaam. Pas wanneer alle andere besdragende planten zijn leeggegeten komen de bessen van Bitterzoet aan de beurt.
Door het snelle verteringskanaal van vogels worden de zaden in zijn geheel weer uitgepoept. Superhandig, het poepje dient gelijk als mest zodat het zaadje een voorraadje voedingsstoffen heeft. Het zaadje kiemt pas laat in het voorjaar Bitterzoet moet eerst goed groeien voordat ze gaat bloeien. Het is daarom nu de tijd om bloeiende exemplaren te zoeken.
Deze foto is genomen op het dak van de parkeergarage aan de Sacharovplaats. Daar staat ze in volle bloei tussen de aangeplante roze roosjes. Een prachtige combinatie van kleuren dat diepe paars met het vrolijke roze van de roosjes. Maak eens een wandelingetje over het dak om haar schoonheid te bewonderen.
Meer lezen over onze stadsnatuur? Bekijk alle artikelen op vlaardingen.nl/wild.
Stadsprogramma groen Vlaardingen
De stadsecoloog doet haar werk vanuit Stadspogramma groen Vlaardingen, een programma vol activiteiten en projecten om Vlaardingen groener en biodiverser te maken.