Nieuw ommetje: de Narcissenroute
De narcis staat symbool voor de start van de lente. De narcis schittert wanneer er nog niet veel bloemen bloeien. Geniet dit voorjaar van de Narcissenroute in het Oranjepark/ ’t Hof. Een heerlijk voorjaars ommetje waar je kennis maakt met vele variëteiten van de narcissen familie.
Op de routekaart zie je nummers. Deze nummers geven aan welke soorten narcissen er staan. Narcissen zijn er in allerlei soorten en maten. Heb je deze bol eenmaal geplant dan heb je jarenlang plezier van de uitbundige bloemen. Voor de Narcissenroute hebben we gekozen voor soorten die nog dicht bij de botanische soorten staan ondanks dat het kruisingen zijn. Ze worden niet zo hoog en hebben daardoor minder last van omvallen door de wind. Laat je inspireren tijdens de wandeltocht en plant zelf ook een bijvriendelijk bolgewas in je tuin of op je balkon. De vroeg vliegende insecten zullen je dankbaar zijn.
Narcissen bloeien van februari tot in april, meestal maar een paar weken. Maak dus snel dat ommetje en geniet van de prachtige bloemen. Wist je trouwens dat de narcis zijn naam dankt aan Narcissus, een sage uit de Griekse mythologie?
Narcissus
Narcissus was een aantrekkelijke godenzoon waarvoor iedere vrouw in katzwijm viel. Narcissus had echter alleen oog voor de jacht. Tijdens een van zijn tochten door de bergen zag de bergnimf Echo Narcissus voorbij komen. Echo was meteen verliefd en volgde de jongeman waar hij ook ging. Er rustte een vloek op Echo waardoor ze alleen kon napraten. Elke ontmoeting herhaalde ze de woorden die hij sprak. Na een paar keer vroeg Narcissus of zij hem wilde vergezellen. Maar zodra Echo tussen het struikgewas vandaan kwam, bleek de liefde niet wederzijds en Narcissus stuurde Echo weg. Het broze hart van Echo brak onmiddellijk en verdrietig verstopte Echo zich in een grot. Daar kwijnde ze langzaam weg. Alleen haar stem horen we nu nog weerklinken tussen de bergkammen. De goden waren boos op Narcissus dat hij het hart van Echo had gebroken. Narcissus kreeg zijn eigen vloek. De godin van liefde Aphrodite sprak hem hoogstpersoonlijk uit. Hij zou nooit meer in staat zijn om iemand lief te hebben. Op een dag vlijde een dorstige Narcissus zich neer naast een rimpelloze vijver met kristalhelder water. Toen Narcissus zich vooroverboog om water te drinken, zag hij zijn eigen weerspiegeling in het water. Narcissus werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Keer op keer probeerde hij de verschijning te kussen en omarmen maar telkens verdween het beeld wanneer hij het wateroppervlak raakte. Hij begon te schreeuwen en vroeg aan de verschijning hem vooral niet te verlaten. Op die manier kwijnde ook Narcissus langzaam weg. Uit medelijden streek Aphrodite over haar hart en veranderde hem in een bloem. De sage leeft nu nog steeds voort in de naam van de bloem. De narcis altijd met gebogen hoofd op zoek naar een glimp van zichzelf.