Klein hoefblad en de bijna-bij
Ooh jee! Hebben we daar nu een nudist die wordt bezocht door een blinde bij? En dat zomaar in het park? Ja zeker! En het wordt nog aangemoedigd ook. Laat hen maar lekker, deze naaktbloeier en haar bezoeker. Met haar blote bast in de voorjaarszon lokt het klein hoefblad insecten zodat ze voor nageslacht kan zorgen. Stadsecoloog Melitta vertelt u er meer over.
Ze is van alle genders thuis, het klein hoefblad: In het hart van de bloem ziet u de mannelijke buisbloemen. Rondom die buisbloemen staat een ring van vrouwelijke lintbloemen. Omdat ze zo vroeg in het voorjaar bloeit, heeft ze voor nudisme gekozen. Het blad volgt wanneer ze uitgebloeid is.
Bibberige bevruchting
Die naaktheid, dat heeft ze goed bedacht want zo vroeg in het voorjaar zijn er weinig insecten en zo maakt ze optimaal gebruik van de gure voorjaarswind. In die wind schudt de bloem flink heen en weer en wordt het stuifmeel van de mannelijke bloemen op de vrouwelijke lintbloemen geblazen. Of zou ze gewoon bibberen omdat ze zo in haar blootje staat? Duidelijk is wel dat ze bij deze activiteit geen blad kan gebruiken; dat zit maar in weg tijdens een lekkere windvlaag!
Zonnig zwevende bezoeker
Maar soms profiteert het klein hoefblad ook van een warm voorjaarszonnetje. Wanneer insecten schuchter uit hun winterverblijf komen op zoek naar eten, bezoeken ze ook klein hoefblad. Op de foto is een blinde bij op haar geland. Een gekke naam, overigens: want het is geen bij, en blind is ze ook niet. De blinde bij is een van de eerste zweefvliegen die zich laat zien. In de herfst heeft de paring plaatsgevonden en gaan de mannetjes van deze soort massaal dood. De bevruchte vrouwtjes overwinteren op een droog en beschut plekje om in het voorjaar eitjes te leggen.
De bijna-bij
De blinde bij is een typisch gevalletje van imitatie: ze lijken op de honingbij en kunnen zelfs zoemen als een honingbij. De blinde bij laat net als een honingbij de pootjes hangen tijdens het vliegen en heeft achterpootjes die verbreed zijn waardoor het lijkt alsof ze net als de honingbij stuifmeelzakjes hebben. Het verschil met de honingbij kan je zien wanneer de blinde bij vliegt. Hij heeft een heel ander vluchtpatroon. De honingbij vliegt in een vloeiende beweging. De blinde bij vliegt van de ene naar de andere kant heel schichtig heen en weer en kan ook stilhangen in de lucht.
Zucht…
Zodra de bestuiving heeft plaatsgevonden laat klein hoefblad haar bloemhoofdje treurig naar beneden hangen alsof ze bedroefd is dat het dating-seizoen voorbij is. Maar zodra haar zaden gerijpt zijn richt ze zich weer op om de geproduceerde zaadjes, voorzien van een parachute, met een laatste zucht los te laten in de wind. Ga op zoek naar klein hoefblad. U vindt haar op natte, voedselrijke plekken langs slootkanten en bermen, bijvoorbeeld in wijkpark Holy.
U leest meer over onze stadsnatuur op Vlaardingen.nl/wild.