Gevaarlijke parasieten in Vlaardingen?
Haar Latijnse naam klinkt als een toverspreuk, Orobanche hederae, of in gewoon Nederlands Klimopbremraap. Nu is het de tijd om deze parasiet te spotten.
Deze gluiperige dame verschaft zich een plekje in de wortel van haar gastheer de klimop. Slim bekeken, want naast dat ze een gluiper is blijkt ze ook nog werkschuw tuig te zijn. Ze verdomt het om zelf bladgroen aan te maken dat laat ze over aan de klimop.
Op dit moment is ze weer bezig met het verspreiden van het nageslacht en waar ze kiest om uitsluitend met meneer klimop samen te wonen is ze niet kieskeurig in wie haar bestuiven mag hommel, vlinder of bij laten zich gebruiken om haar te helpen bij de bestuiving en bevruchting. De stof fijne zaden zitten opgesloten in een doosvrucht. Wanneer de zaden rijp zijn springt de doosvrucht aan de onderzijde open en laat de nieuwe generatie los, geholpen door de wind, hun eigen plekje te vinden.
De zaden zijn lang kiemkrachtig en kunnen met geduld wachten op een nieuwe gastheer. Dan begint de cyclus weer opnieuw. De kiemwortel dringt binnen bij de klimop en langzaam versmelten de wortel en knol van klimopbremraap met elkaar tot een innig samenzijn waar alleen de klimopbremraap van profiteert. De foto is genomen op de rotonde Lepelaarssingel, Churchillsingel.
Ga maar eens kijken en laten we eerlijk zijn ondanks haar gemene karakter een schoonheid is het wel!
Meer lezen over onze stadsnatuur? Bekijk alle artikelen op vlaardingen.nl/wild.
Stadsprogramma groen Vlaardingen
De stadsecoloog doet haar werk vanuit Stadspogramma groen Vlaardingen, een programma vol activiteiten en projecten om Vlaardingen groener en biodiverser te maken.