Schaapjes of vlinders tellen

Op zoek naar een rustgevende bezigheid? Onze stadsecoloog ging op onderzoek uit en kwam een mooie vlinder-in-wording tegen.

Rupswitvlakvlinder

De rups van de Witvlakvlinder staat er gekleurd op. Kijk maar eens naar de foto; wat een beauty! Eenmaal volwassen zijn ze minder opvallend van kleur. De Witvlakvlinder is zowel ’s nachts als overdag actief. Daarom noemen we deze soort een dag-actieve nachtvlinder. Vooral de mannetjes van deze soort zijn overigens actief. Overdag vliegen ze met een zigzagvlucht schichtig in het rond op zoek naar maagden. Dit zijn vleugelloze dames die net uitgekomen zijn.

Omdat de vrouwtjes vleugellam zijn, ze hebben onderontwikkelde vleugels, wachten ze niet ver van hun zojuist verlaten cocon rustig op de willekeurig voorbij komend herenbezoek. Want ja, anders komt er geen volgende generatie! Ook als het om hun maaltijd gaat, zijn de Witvlakvlinders niet kieskeurig. Ze gebruiken verschillende loofbomen zoals wilg, berk en hazelaar als waardplant. Ze overwinteren als ei op de lege cocon waar moedervlinder uitgekropen is.

De Witvlakvlinder is een algemene soort die je bijna overal kunt aantreffen. De vlinder vestigt zich vooral in open bossen, heidevelden, moerassen, struwelen, tuinen en parken. In dit geval kwamen we haar tegen in Holypark.

Meedoen met de Tuinvlindertelling? Via onderstaande link kunt u een mooie herkenningskaart downloaden: vlinderstichting.nl/tuinvlindertelling . Zo helpt u mee het wel en wee van de Vlaardingse Vlinders te monitoren.

U leest meer over onze stadsnatuur op Vlaardingen.nl/wild.