De schubbige bundelzwam

De herfstige stormwind woelt niet alleen door de haren van stadsecoloog Melitta, maar ook de bomen in onze stad krijgen het te verduren. Afgebroken takken en stammen zijn een buitenkansje voor schimmels, bacteriën, insecten. Maar er zijn ook schimmels die niet willen wachten tot ze aan de beurt zijn. Bijvoorbeeld de schubbige bundelzwam.

Wild van Vlaardingen schubbige bundelzwam

Een kleine beschadiging aan een wortel is al genoeg: de schubbige bundelzwam grijpt haar kans. Heeft ze zich eenmaal gevestigd, dan is de boom ten dode opgeschreven. Deze parasiet veroorzaakt witrot. Hierdoor wordt het hout van de boom zachter en zachter. Uiteindelijk valt het bij aanraking uiteen.

In de stad wordt een boom met schubbige bundelzwam dan ook direct onder verscherpt toezicht geplaatst. We controleren een aangetaste boom ieder jaar op veiligheid en vitaliteit. Gelukkig is de schubbige bundelzwam geen snelle eter; ze kan er tientallen jaren over doen om de boom te verteren. Een aangetaste boom hoeft dan ook meestal niet gelijk omgezaagd te worden. Tot de tijd dat de boom gevaar op gaat leveren en omgezaagd moet worden, kunnen wij nog genieten van boom en zwam. 

U leest meer over onze stadsnatuur op Vlaardingen.nl/wild.