De grote wolbij
De Grote Wolbij wordt vaak aangezien voor een wesp of een zweefvlieg. Dat is best begrijpelijk, want anders dan zijn familieleden heeft de Grote Wolbij net als een wesp maar een kaal kontje. Bovendien is hij fel zwart-geel gekleurd. De aandacht van stadsecoloog Melitta heeft hij daarmee in ieder geval getrokken!
De Grote Wolbij heeft opvallend vlieggedrag. De mannetjes kunnen net als een zweefvlieg op één plek blijven hangen. Op die manier houden ze hun territorium in de gaten. Zodra ze een indringer spotten, maken ze vliegbewegingen als een Harrier Jump Jet. Alles wordt weggejaagd, van hommel tot zweefvlieg. Oh nee! Daar komt een ander Grote Wolbij-mannetje het territorium binnen! Al snel stormen ze als gevechtsvliegtuigen achter elkaar aan. Je ogen hebben moeite om de strijders bij te houden.
Poeslief
Maar eh… als er geen mannetje, maar een vrouwtje het territorium binnenvliegt, dan is het heel andere koek! Dan zijn deze mannen plots poeslief. Een mannetjes Grote Wolbij weet wel dat de liefde bij de vrouwtjes door de maag gaat. Hij nodigt haar uit om deel te nemen aan de dis. Ze mag van elke voedselplant binnen zijn territorium proeven en eten. Maar het is wel snel uit met de romantiek: een vlugge paring bovenop een bloem en hop, naar het volgende vrouwtje!
Liever een villa dan een hotel
Grote Wolbijen zijn echte stadsbijen. De vrouwtjes maken nestjes van wollig plantmateriaal. Af en toe zijn ze ook te vinden in een bijenhotel, maar ze kiezen liever een grotere woning; kieren in metselwerk, een ongebruikt ouderwets loperslot of een oud nest van andere bijensoorten.
Powervrouw
De vrouwtjes moeten keihard werken voor het nageslacht. Voor één broedcel heeft ze nectar nodig van om en nabij 1.000 bloemen. In het nest laat het vrouwtje een soort pap van nectar en stuifmeel achter om er vervolgens een eitje op te leggen daarna sluit ze het af met plantenharen, steentjes en zandkorrels. Het ei komt uit en de larve begint de pap te verorberen. Daarna verpopt de larve en wacht tot volgend jaar. Dan zal het prille wolbijtje zich om als nieuwe generatie ontpoppen.
Wolbijenparadijs
Wil je zelf ook kans maken op een Grote Wolbij in je tuin? Het vrouwtje verzamelt wolharen voor de nestbouw van deze harige planten: ezelsoren, prikneus, stinkende ballote, slangenkruid en grote klis. Dus als je die aanplant in je tuin, neemt dat kans op de Grote Wolbij toe. Een lekker maaltje in je tuin, helpt ook. Deze bijen eten graag van vlinderbloemige, lipbloemige en helmkruidachtige planten.
U leest meer over onze stadsnatuur op Vlaardingen.nl/wild.