Bij is knotsgek op katjes

Love is in the air… Of toch zeker voor de vroeg vliegende wilde bijtjes! Ze kunnen de aantrekkingskracht van vooral de mannelijke wilgenkatjes niet weerstaan. Dat is niet zo verwonderlijk want de mannelijke katten (katers?) zijn een bron van koolhydraten in de vorm van stuifmeel.

Valentijn wild

Je kunt de mannelijke katten herkennen aan de gele kleur. De mannelijke katjes bevatten ook een beetje nectar. Vrouwelijke katjes geven veel nectar, maar geen stuifmeel. De vrouwelijke katjes herken je aan hun groene kleur. Wanneer je van een afstandje naar verschillende wilgen kijkt zie dat er mannelijke en vrouwelijke bomen zijn. Te herkennen aan die typische gele of groene kleur van de katjes. We noemen dit tweehuizig. 

Omdat de wilgen tweehuizig zijn, zijn de bijtjes en hommels van groot belang bij de bestuiving. Hier in Vlaardingen kun je het roodbuikje, de vroege zandbij en de zwart-rosse zandbij tegenkomen. Zodra het warm genoeg is gaan de vrouwtjes op zoek naar hun geliefde wilg. Met de mega eiwitbron van stuifmeel helpt de wilg onbewust mee aan het grootbrengen van het bijenkroost.

Ga je zelf op pad met jouw Valentijn tijdens een mooie lentedag? Sta, met zijn beidjes, eens stil bij al die liefde in de lucht en zie hoe druk de Vlaardingse bijen en hommels bezig zijn met het vergaren van dat broodnodige voedsel voor het nageslacht.

Nog mooier is het wanneer je zelf een wilgje in je tuin zet. Het liefst een inheemse soort. Zoals jullie gelezen hebben, in de uitleg over knotwilgen, kan je deze makkelijk snoeien. Daardoor kun je ze in model houden en wordt de wilg nooit te groot voor je tuin. 

Zelf snoeien wij onze knotwilgen niet allemaal tegelijk. Zo is er ieder jaar voedsel beschikbaar voor de Vlaardingse bijtjes. Let maar eens op, wanneer je op pad bent kom je zomaar ongesnoeide knotjes tegen tussen de gesnoeide exemplaren.