Alleen als het ijs en ijskoud is?
In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de ijsvogel geen liefhebber van kou. Het prachtige vogeltje heeft zijn naam te danken aan zijn ijsblauwe verenkleed. Tijdens strenge winters kan de ijsvogel populatie dramatisch verminderen. Stadsecoloog Melitta legt uit hoe we in Vlaardingen de ijsvogel helpen.
IJsvogels eten vis. Tijdens een vorstperiode zitten vissen verstopt onder ijs. IJsvogels sterven dan letterlijk van de honger. Gelukkig zijn ijsvogels in staat om in korte tijd veel jongen groot te brengen. Meerdere legsels per jaar, soms wel zes eitjes per keer.
Kunstmatige broedwanden
In Vlaardingen helpen we ijsvogels door kunstmatige broedwanden aan te leggen. Een ijsvogel graaft tunnels in oevers. Omdat wij hier bijna geen stijlwanden hebben, maken we gebruik van trucjes. Zo zijn we op zaterdag 11 januari samen met onder ander vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaardingen, KNNV Waterweg-Noord en Holypark aan de slag gegaan met een enorme wortelkluit van een omgevallen boom aan de Aalscholverlaan. In de kluit zijn sporen te zien van het vernuftige graafwerk van de ijsvogel. Helaas had de kluit niet de juiste diepte en had de vogel dwars door de kluit gegraven. Weg beschut plekje. Daarom zijn we een handje gaan helpen. We hebben aan de achterzijde grond tegen de kluit aangebracht zodat de tunnels maar aan één kant open zijn. Nu duimen dat de wand wordt goedgekeurd door de ijsvogels.
Stadsprogramma Groen
De stadsecoloog werkt vanuit stadsprogramma Groen, een programma om Vlaardingen groener, klimaatadaptiever en biodiverser te maken. Melitta wijst ons graag op al het moois wat ze onderweg tegenkomt.