Nieuwsbrief gemeenteraad - week 44 2024
In deze nieuwsbrief informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de Raadscommissies en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid.
Terugblik extra raadsvergadering van 24 oktober
Op 24 oktober vond de negende raadsvergadering van 2024 plaats. Dit betrof geen reguliere raadsvergadering; de raad werd op verzoek van zeven leden van de raad uit drie verschillende fracties (ONS. Vlaardingen, Algemeen Ouderen Verbond en Stadsbelangen Vlaardingen) bijeen geroepen met als doel het bespreken van het raadsvoorstel ‘Bod asiel opvangplekken in het kader van de spreidingswet’ voor de deadline van 1 november aanstaande.
Raadsvoorstel Bod asiel opvangplekken in het kader van de spreidingswet
Met dit raadsvoorstel werd de gemeenteraad verzocht in te stemmen met het voorgestelde bod van het college om 100 duurzame opvangplekken te realiseren in het kader van de Spreidingswet.
Er werden vier amendementen en vijf moties ingediend.
Amendementen
Het amendement ‘Vlaardingen kan extra asielopvang niet aan’ van mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) beoogt om het bod te reduceren naar 0 duurzame opvangplekken vanwege druk op voorzieningen.
Het amendement ‘351’ opvangplekken van de heer Voorburg (GroenLinks), de heer Van Rij (PvdA), de heer Hoekstra (SP), de heer Vleeschhouwer (D66) en de heer Akça (DENK) had als doel om het bod juist te vergroten naar 351 opvangplekken, het aantal dat Vlaardingen volgens de verdeelsleutel zou moeten realiseren.
De strekking van het amendement Herverdeling opvangplekken van mevrouw Solleveld (Fractie Solleveld) was om 351 plekken vrij te maken in Mrija, door 351 Oekraïners in buurgemeenten op te vangen en op die vrijgekomen plekken 351 asielzoekers op te vangen, en wanneer de minister dat niet wenselijk acht, het bod te wijzigen naar 0 duurzame opvangplekken.
Het vierde amendement van de heren Hoogendijk, Van Haren en Van Vugt (ONS.Vlaardingen), mevrouw Hogewoning (ONS. Vlaardingen), de heer Van der Bie (Stadsbelangen Vlaardingen), de heer Kloosterman (Algemeen Ouderen Verbond), mevrouw Jonkers-de Jong (AOV), de heer Van Unen (Beter voor Vlaardingen) en de heer Boers (Heel de Stad) had als doel om het voorlopige bod in te trekken en de Commissaris van de Koning te laten weten geen bod te zullen uitbrengen.
Alle amendementen werden verworpen.
Raadsvoorstel
Na de behandeling van de amendementen werd het raadsvoorstel in stemming gebracht. Hierbij moest worden geconstateerd dat de stemmen staken. De raad heeft hierdoor geen besluit genomen over het voorliggende voorstel. Omdat de raad niet voltallig was, moet er tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw over het raadsvoorstel worden gestemd.
Moties
Er werden vijf moties ingediend. De motie ‘Vergroten integratiemogelijkheden’ van de heer Hess (VVD), de heer Vleeschhouwer (D66) en de heer Van Rij (PvdA) beoogt inzichtelijk te maken hoe de integratiemogelijkheden van asielzoekers middels arbeid en scholing kunnen worden vergroot en hoe dit betaald kan worden. Deze motie werd aangenomen.
De motie ‘Gelijke behandeling en gelijke rechten voor alle vluchtelingen in Vlaardingen’ van de heer Akça (DENK) had als doel het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om ongelijkheden in behandeling en rechten tussen vluchtelingen uit verschillende landen tegen te gaan en om hiervoor aandacht te vragen bij de minister. Deze motie werd verworpen.
De motie ‘Transformatie van het Oekraïense dorp tot opvang van zowel Oekraïense ontheemden als andere asielzoekers’, eveneens van de heer Akça (DENK) werd na de beraadslaging ingetrokken.
De heren Hoogendijk, Van Haren en Van Vugt (ONS.Vlaardingen), mevrouw Hogewoning (ONS.Vlaardingen), de heer Van der Bie (Stadsbelangen Vlaardingen), de heer Kloosterman (Algemeen Ouderen Verbond), mevrouw Jonkers-de Jong (AOV), de heer Van Unen (Beter voor Vlaardingen) en de heer Boers (Heel de Stad) dienden een motie in waarin het college werd opgedragen om geen gebruik te maken van de collegebevoegdheid om twee keer zes maanden ontheffing te verlenen om de bestemming ‘horeca’ te veranderen bij het Campanile hotel. Deze motie werd verworpen.
De van de heer Venema (CDA) genaamd ‘Motie CDA inzake bod asiel opvangplekken in het kader van de Spreidingswet’ verzoekt het college op zoek te gaan naar geschikte locaties en om zich niet te beperken in het aantal van 100 asielzoekers én om het bod in de toekomst te verhogen tot maximaal 351 opvangplekken als er voldoende locaties beschikbaar lijken te zijn. Deze motie werd na de beraadslaging ingetrokken.
De vergadering is in het geheel na te kijken en te luisteren via vlaardingen.raadsinformatie.nl. Ook alle vergaderstukken en stemmingsuitslagen zijn hier te vinden. De eerstvolgende reguliere raadsvergadering staat gepland op woensdag en donderdag 6 en 7 november.
Terugblik Raadscommissie van 24 oktober
In de raadszaal werden de volgende onderwerpen besproken:
Kennisnemen rapportage voortgang ontwikkelagenda en vaststellen zienswijze halfjaarnota 2024 VRR
Met dit raadsvoorstel verzoekt het college de raad om kennis te nemen van de rapportage en de zienswijze vast te stellen. In de halfjaarnota is aangegeven dat er een positief resultaat is voor 2024 en dat ook 2025 waarschijnlijk positief kan worden afgesloten. In de voorgestelde zienswijze wordt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) gesteund in het voornemen de halfjaarnota vast te stellen. Het onderwerp werd kort besproken door de aanwezige leden. Hierbij werd ingegaan op het weerstandsvermogen van de VRR en de toekomstige financiële werkelijkheid van de VRR. Het onderwerp wordt als besluitstuk behandeld in de raadsvergadering van 6 en 7 november.
Beheerplan gemeentelijke gebouwen 2024 – 2033
Met dit raadsvoorstel verzoekt het college de raad om het Beheerplan Gemeentelijke Gebouwen 2024-2033 vast te stellen. Het doel van het beheerplan is het vastleggen van de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan het beheer en onderhoud van haar gebouwen. Op 17 oktober jl. was dit onderwerp beeldvormend besproken, en nu stond het oordeelsvormend op de agenda. Na een enkele technische vraag werd geconcludeerd dat het onderwerp als besluitstuk behandeld kan worden in de raadsvergadering van 6 en 7 november.
Meerjarenbegroting 2025 – 2028 & Verordening parkeerbelastingen 2025-14
Dit onderwerp betreft de beeldvormende behandeling van de meerjarenbegroting en de verordening parkeerbelastingen.
Er werden vragen gesteld over het aflopen van de raamovereenkomst betreffend zwerfafval, en wat de consequenties daarvan waren. Ook werden vragen gesteld over waar de subsidies zoals de woningbouwimpuls terug kon worden gevonden, hoe het zat met klimaatadaptatie en wanneer hier een nieuwe strategie voor wordt opgesteld. Ook kwam de landelijke starterslening voor nieuwbouw aan bod, maar ook de lokale starterslening, en hoe daar weer vorm aan kan worden gegeven in de toekomst.
Dit onderwerp komt oordeelsvormend en besluitvormend terug in de raadsvergadering van 6 en 7 november.
In de burgerzaal werden de volgende onderwerpen besproken:
Regionale nota Armoede en Schulden
Dit voorstel, waarbij onder andere voor de komende vier jaar nog meer op preventie ingezet gaat worden, eerder al beeldvormend besproken. Daarbij ging het ook al over het recente nieuws over de ernst van armoede bij werkende armen. Mevrouw Rots (D66) heeft daar eerder technische vragen over gesteld, Zij heeft aangekondigd een motie of een amendement op te stellen om meer aandacht voor werkende armen te krijgen. Dit onderwerp komt als een bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 6 en 7 november.
Aanvullende criteria aanwijzing Lokale Omroep
De huidige aanwijzing voor een lokale omroep loopt af. Er moet daarom een nieuwe aanwijzing plaatsvinden. De voorgestelde aanvullende criteria zijn aanvullend op wat er in de Mediawet al staat en zijn een aanbeveling van het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen. Er waren geen vragen of opmerkingen. Het onderwerp komt als besluitstuk op de agenda van de raadsvergadering van 6 en 7 november.
Agenda
Op woensdag 6 en donderdag 7 november vindt om 20.00 uur de raadsvergadering plaats over onder andere de meerjarenbegroting 2025-2028. U bent van harte welkom om deze vergadering in het stadshuis bij te wonen. De volgende onderwerpen staan op de agenda:
- Bod asiel opvangplekken in het kader van de Spreidingswet (alleen besluitvorming);
- Beheerplan Gemeentelijke Gebouwen 2024-2033;
- Aanvullende criteria aanwijzing lokale omroep;
- Kennisnemen rapportage voortgang ontwikkelagenda en vaststellen zienswijze halfjaar nota 2024 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond;
- Controleplan PwC 2024 (Auditplan);
- Regionale Nota Armoede en Schulden Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2025-2028 vaststellen;
- Meerjarenbegroting 2025-2028 & Verordening parkeerbelastingen 2025-1.
Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met beeld en geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken. U kunt ook live meekijken via de televisie op het kanaal van Dit is Twee.
Sprekersplein
Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de Raadscommissie van 19.30 tot 20.00 uur. De eerstvolgende mogelijkheid tot inspreken is op 6 november. Wilt u inspreken? Dan moet u zich aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.