Nieuwsbrief gemeenteraad - week 43 2024

In deze nieuwsbrief informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de Raadscommissies en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid. 

Terugblik Raadscommissie van 17 oktober 2024

In de raadszaal werden de volgende onderwerpen besproken:

Agenda

Bij het vaststellen van de agenda stelt meneer Vleesschouwer (D66) voor om agendapunt 6 ‘Eerste wijzigingsverordening Reglement van orde van de gemeenteraad van Vlaardingen 2023’ van de agenda af te voeren. Het is middels de beantwoording van technische vragen aan het licht gekomen dat de volledige doorwerking van het aannemen van dit voorstel nog niet voldoende helder was. De commissie stemt hiermee in. 

Beheerplan Gemeentelijke Gebouwen 2024-2033

Met dit raadsvoorstel verzoekt het college de raad om het Beheerplan Gemeentelijke Gebouwen 2024-2033 vast te stellen.  Het doel van het beheerplan is het vastleggen van de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan het beheer en onderhoud van haar gebouwen. Dit onderwerp stond beeldvormend op de agenda van de raadscommissie. 

Wethouder Kegel gaf een korte introductie. Hij geeft aan dat er in de financiële paragraaf veel gewijzigd is. Dit kan de indruk wekken dat het een complexe wijziging is, maar dit is volgens de wethouder schijn; onder de streep wordt er niet meer of minder geld uitgegeven. Er zijn onder andere vragen gesteld over de financiële paragraaf en een aantal tekstuele inconsistenties. Ook wordt er gesproken over de definitie van duurzaamheid en CO2-reductie en wordt er gevraagd naar de hoeveelheid gebouwen in beheer van de gemeente, over de mogelijkheid van sloop/nieuwbouw en waarom bepaalde gebouwen niet terug zijn te vinden op de lijst. 

De wethouder verwijst naar de door de raad vastgestelde “routekaart CO2 Neutraal Vastgoed” waar de nulmeting, doelen en het tijdspad in staan. Hij geeft aan te gaan kijken naar de tekstuele inconsistenties, die helaas niet meer door het college mogen worden aangepast. Omdat enkele raadsleden de toelichting op de financiën onvoldoende vonden, nodigt de wethouder hen uit om langs te komen voor een aanvullende mondelinge toelichting. Het voorstel wordt oordeelsvormend behandeld in de raadscommissie van 24 oktober a.s. 

Regionale Nota Armoede en Schulden Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2025-2028 vaststellen

Met dit raadsvoorstel verzoekt het college de raad om de regionale nota armoede en schulden MVS 2025-2028 vast te stellen. De nota schetst kaders waarbinnen Stroomopwaarts inwoners helpt op het gebied van armoede en schulden. 

Dit onderwerp stond ook beeldvormend op de agenda. Wethouder Proos geeft een toelichting waarin hij verwijst naar de informatieavond in januari, waarop het stuk grotendeels is gebaseerd. Het stuk is geschreven op hoofdlijnen en de uitwerking hiervan is terug te vinden in het activiteitenplan, dat wordt uitgewerkt na goedkeuring van deze nota door de gemeenteraden van Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. 

Er zijn onder andere vragen gesteld over hoe de keuze wordt gemaakt om mensen te benaderen, over verschillen tussen de drie regiogemeenten, op welke wijze ervaringsdeskundigen worden betrokken en over preventie. Er wordt verder gesproken over de gebruikte data, de relevantie en actualiteit daarvan en over de toegankelijkheid van schuldhulpverlening. Ook wordt meegegeven dat werkende armen meer aandacht verdienen. Dit onderwerp komt oordeelsvormend terug in de raadscommissie van 24 oktober. 

Opdrachtbrief voor Stroomopwaarts

Bij dit agendapunt consulteert het college de gemeenteraad over de inhoud van de opdrachtbrief die voortvloeit uit het risicoprofiel van Stroomopwaarts. Voor Stroomopwaarts is een verhoogd risicoprofiel geconstateerd; dit betekent dat de gemeente verhoogde financiële en bestuurlijke risico’s constateert. De opdrachtbrief is vervolgens een resultaat van dit verhoogde profiel.  onderwerp stond zowel beeld- als oordeelsvormend op de agenda. 

De wethouder krijgt onder andere de verschillende scenario’s die als uitkomst bij openeinderegelingen kunnen optreden mee. Daarnaast word ingebracht dat er behoefte is aan transparante rapportage van de uitvoeringskosten door Stroomopwaarts, het liefst per taak gespecificeerd. 

De wethouder neemt de voorstellen mee ter overweging voor zijn opdrachtbrief aan Stroomopwaarts. Dit gemeenteraad stelt de opdrachtbrief niet vast. De brief wordt om die reden ook niet nogmaals op de agenda van de gemeenteraad of de Raadscommissies gezet. 

Agenda

Op donderdag 24 oktober om 20.00 uur vindt er een extra raadsvergadering plaats in het stadhuis. U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. Het volgende onderwerp staat op de agenda: 

  • Bod asiel opvangplekken in het kader van de Spreidingswet.

Na de raadsvergadering vindt er een Raadscommissie plaats in het stadhuis. De volgende onderwerpen staan op de agenda:

  • Kennisnemen rapportage voortgang ontwikkelagenda en vaststellen zienswijze halfjaar nota 2024 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond;
  • Beheerplan Gemeentelijke Gebouwen 2024-2033;
  • Meerjarenbegroting 2025-2028 & Verordening parkeerbelastingen 2025-1;
  • Regionale Nota Armoede en Schulden Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2025-2028 vaststellen;
  • Aanvullende criteria aanwijzing lokale omroep.

Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met beeld en geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken. U kunt ook live meekijken via de televisie op het kanaal van Dit is Twee. 

Sprekersplein

Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de Raadscommissie van 19.30 tot 20.00 uur. De eerstvolgende mogelijkheid tot inspreken is op 28 november. Wilt u inspreken? Dan moet u zich aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.

Gast van de Raad

Omdat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners weten waarover vergaderd wordt en hoe de gemeenteraad werkt, nodigt de gemeenteraad u uit om als Gast van de Raad aanwezig te zijn.

Wilt u een keer als Gast van de Raad ontvangen worden? Meld u dan aan bij de griffie via griffie@vlaardingen.nl of via (010) 248 4000. U kunt alleen uzelf aanmelden. 

Meld u zich aan voor Gast van de Raad dan ziet het programma er zo uit:

  • Om 18.15 uur ontvangen raadsleden u met een eenvoudige avondmaaltijd. De raadsleden vertellen over het gemeentebestuur en het raadswerk. Vervolgens wordt ingegaan op de onderwerpen die geagendeerd staan voor de vergadering; 
  • Om 19.45 uur krijgt u een zitplaats op de publieke tribune om de raadsvergadering live te volgen;
  • Na afloop van de vergadering kunt u met raadsleden en, indien mogelijk, met de burgemeester napraten over de vergadering.